Αθήνα Καιρός
ΕΚΤΑΚΤΟ: Πανικός στο Βερολίνο: Οδηγός έπεσε με αυτοκίνητο σε πλήθος κατά τη διάρκεια του pride

Γερμανία: Υπηκοότητα πιο σύντομα και πιο εύκολα για τους μετανάστες

4 λεπτά
Γερμανία: Υπηκοότητα πιο σύντομα και πιο εύκολα για τους μετανάστες

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκοπεύει να καταστήσει ευκολότερη και ταχύτερη την απόκτηση γερμανικής υπηκοότητας, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Η ανακοίνωση προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, ενώ την χαιρέτισε άμεσα η τουρκική κοινότητα.

«Οι άνδρες και οι γυναίκες που ήρθαν στη Γερμανία τις τελευταίες δεκαετίες συνέβαλαν πολύ στο να γίνει η οικονομία μας όσο ισχυρή είναι σήμερα. Κάποιοι από αυτούς έχουν ζήσει στη Γερμανία γενιές και γενιές, έχουν παιδιά και εγγόνια», δήλωσε ο κ. Σολτς στο εβδομαδιαίο μήνυμά του. Αργότερα η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ διευκρίνισε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει δικαίωμα πολιτογράφησης έπειτα από πέντε – αντί για οκτώ χρόνια, όπως ισχύει σήμερα. Η κυρία Φέζερ σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να επεκταθεί και η δυνατότητα απόκτησης διπλής υπηκοότητας. «Η συντόμευση των προθεσμιών αποτελεί κίνητρο για την ενσωμάτωση», δήλωσε.

Την ικανοποίησή του για τις ανακοινώσεις εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκικής Κοινότητας της Γερμανίας Γκιοκάι Σοφούογλου, επισημαίνοντας ότι «η γερμανική νομοθεσία περί ιθαγένειας δεν ανταποκρίνεται πλέον στην πραγματικότητα». Μιλώντας στο Δίκτυο RND, δήλωσε ότι πρέπει να επιτραπούν οι πολλαπλές υπηκοότητες.

Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) από την πλευρά της επέκρινε τα σχέδια της κυβέρνησης. «Η διαπραγμάτευση της γερμανικής υπηκοότητας δεν προωθεί την ενσωμάτωση, αλλά εξυπηρετεί ακριβώς τον αντίθετο στόχο και θα προκαλέσει επιπλέον προβλήματα προσελκύοντας παράνομη μετανάστευση», δήλωσε ο επικεφαλής των βουλευτών της Χριστιανοικοινωνικής Ένωσης (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ στην BILD. Ως «εκρηκτική ύλη για την κοινωνία» περιέγραψε ο βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Στέφαν Χεκ τον «πληθωρισμό γερμανικών διαβατηρίων», ενώ ο γενικός γραμματέας της CSU Μάρτιν Χούμπερ τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει πρώτα να επιτυγχάνεται η ενσωμάτωση και μετά να δίδεται το γερμανικό διαβατήριο. «Δεν επιτρέπεται να υπάρξουν συμβιβασμοί σε ό,τι αφορά τη γλώσσα ή τις βασικές γνώσεις σχετικά με τη Γερμανία», δήλωσε.

Από την πλευρά της οικονομίας, ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ επαίνεσε τα σχέδια της κυβέρνησης, αναφερόμενος στο πρόβλημα των ελλείψεων εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. «Μια σαφής προοπτική για υπηκοότητα είναι ένα σημαντικό στοιχείο για να γίνει η Γερμανία πιο ελκυστική σε ξένους ειδικευμένους εργαζόμενους», εξήγησε.

Ειδήσεις σήμερα

Αποκάλυψη «Ε.Τ.»: Λογαριασμό στην Ελβετία είχε ο ιδρυτής της ΜΚΟ «Human Rights 360» με τα fake news για τους «38» στον Έβρο

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα παιδιά της «Κιβωτού» είναι ασφαλή

Επίδομα θέρμανσης: Πώς υπολογίζεται φέτος [αναλυτικοί πίνακες]

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]