Αθήνα Καιρός

Γάζα: Η ανοικοδόμηση το μεγάλο στοίχημα – Πάνω από 170.000 κτίρια έχουν καταστραφεί ή ισοπεδωθεί

8 λεπτά
Γάζα: Η ανοικοδόμηση το μεγάλο στοίχημα – Πάνω από 170.000 κτίρια έχουν καταστραφεί ή ισοπεδωθεί

Δισεκατομμύρια δολάρια θα χρειαστούν για την ανοικοδόμηση της στην Γάζα μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Χθες Κυριακή τέθηκε σε εφαρμογή εκεχειρία ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές για την αναστολή του πολέμου ο οποίος μετρά ήδη 15 μήνες, έχει ισοπεδώσει τη Λωρίδα της Γάζας και έχε προκαλέσει ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθεί μια εκτίμηση της καταστροφής στη Γάζα από τον πόλεμο που πυροδοτήθηκε μετά την αιφνιδιαστική επίθεση ενόπλων της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου του 2023, και τα ισραηλινά αντίποινα που ακολούθησαν.

ΠΟΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ;

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους, σύμφωνα με ισραηλινούς υπολογισμούς. Τα ισραηλινά αντίποινα έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 46.000 ανθρώπων, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Γάζα: Πάνω από 170.000 κτίρια έχουν καταστραφεί ή ισοπεδωθεί

ΠΟΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ;

Μία εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτό τον μήνα έδειξε ότι για να απομακρυνθούν περισσότεροι από 50 εκατομμύρια τόνοι συντριμμιών που προκλήθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς πιθανόν να χρειαστούν 21 χρόνια, ενώ το κόστος θα ξεπεράσει τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα συντρίμμια θεωρείται ότι είναι μολυσμένα με αμίαντο και κάποιοι προσφυγικοί καταυλισμοί που επλήγησαν στη διάρκεια του πολέμου είναι γνωστό ότι κατασκευάστηκαν από αμίαντο.

Επίσης στα συντρίμμια πιθανόν να βρίσκονται ανθρώπινα λείψανα. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι 10.000 πτώματα αγνοούνται έχοντας καταπλακωθεί από συντρίμμια. Αξιωματούχος του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) δήλωσε χθες ότι η ανάπτυξη στη Γάζα πήγε πίσω κατά 69 χρόνια εξαιτίας του πολέμου.

Γάζα: Πάνω από 170.000 κτίρια έχουν καταστραφεί ή ισοπεδωθεί

ΠΟΣΑ ΚΤΙΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ;

Η ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων σπιτιών στη Γάζα θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2040, αλλά μπορεί να τραβήξει και πολλές δεκαετίες, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο χρόνο.

Δύο τρίτα από τις προπολεμικές υποδομές στη Γάζα –περισσότερα από 170.000 κτίρια– έχουν καταστραφεί ή ισοπεδωθεί, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο το δορυφορικό κέντρο των Ηνωμένων Εθνών UNOSAT.

Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 69% του συνολικού αριθμού των υποδομών στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε αυτό τον αριθμό περιλαμβάνονται συνολικά 245.123 οικιστικές μονάδες, σύμφωνα με εκτίμηση της UNOSAT. Επί του παρόντος, περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επείγουσα ανάγκη για στέγαση στη Γάζα, όπως εκτιμά το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Γάζα: Πάνω από 170.000 κτίρια έχουν καταστραφεί ή ισοπεδωθεί

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ;

Η εκτιμώμενη καταστροφή στις υποδομές ανερχόταν σε 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2024 και αφορούσε οικιστικά κτίρια, εμπορικές, βιομηχανικές δομές και δομές παροχής βασικών υπηρεσιών –όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η ενέργεια– όπως αναφέρεται σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας των Ηνωμένων Εθνών.

Επικαιροποίηση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων που έγινε αυτό τον μήνα έδειξε ότι είναι διαθέσιμες λιγότερο από το ένα τέταρτο των προπολεμικών υδάτινων προμηθειών, ενώ τουλάχιστον 68% του οδικού δικτύου έχει καταστραφεί.

ΠΩΣ ΘΑ ΣΙΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ;

Περισσότερες από τις μισές αγροτικές εκτάσεις στη Γάζα, κρίσιμες για τη σίτιση του πεινασμένου πληθυσμού στο ρημαγμένο από τη σύγκρουση τόπο, έχουν υποβαθμιστεί εξαιτίας του πολέμου, όπως δείχνουν δορυφορικές εικόνες που ανέλυσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν αυξημένες καταστροφές σε οπωρώνες, σε αγρούς και σε λαχανόκηπους στον παλαιστινιακό θύλακα όπου η πείναι είναι εκτεταμένη έπειτα από 15 μήνες ισραηλινών βομβαρδισμών.

Η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ανακοίνωσε τον περασμένο χρόνο ότι 15.000 βοοειδή, ή πάνω από το 95% του συνολικού αριθμού, έχουν σφαγιαστεί ή πεθάνει από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος ενώ το ίδιο ισχύει και για σχεδόν τα μισά πρόβατα.

Γάζα: Πάνω από 170.000 κτίρια έχουν καταστραφεί ή ισοπεδωθεί

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ;

Στοιχεία από την παλαιστινιακή πλευρά δείχνουν ότι η σύγκρουση έχει οδηγήσει στην καταστροφή περισσότερων από 200 κυβερνητικών εγκαταστάσεων, 136 σχολείων και πανεπιστημίων, 823 τζαμιών και άλλων χώρων λατρείας.

Πολλά νοσοκομεία έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο και μόνο 17 από τις 36 μονάδες ήταν μερικώς λειτουργικές μέχρι τον Ιανουάριο, όπως προκύπτει από έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Η Διεθνής Αμνηστεία έχει υπογραμμίσει το εύρος της καταστροφής κατά μήκος του ανατολικού συνόρου της Γάζας.

Μέχρι τον Μάιο του 2024 περισσότερα από 90% από τα κτίρια στην περιοχή, περιλαμβανομένων περισσοτέρων από 3.500 κατασκευών, είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές είτε καταστράφηκαν.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]