Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 7:06 μ.μ. μπροστά από κτίριο μεταξύ Intervale Avenue και Kelly Street, στην περιοχή Longwood, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Νέας Υόρκης (FDNY). Σε βίντεο φαίνεται η στιγμή της έκρηξης και η άνοδος φλόγων και καπνών πάνω από το δρόμο.
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τρεις πυροσβέστες εισήχθησαν στο νοσοκομείο Jacobi με σοβαρά εγκαύματα και οι υπόλοιποι τέσσερις έφεραν ελαφρότερα τραύματα. Πέντε από τους τραυματίες υπέστησαν εγκαύματα στα χέρια και στο πρόσωπο.
“Υπήρχαν πολλά σκουπίδια και συντρίμμια στο πεζοδρόμιο που είχαν πάρει φωτιά. Υπήρχαν μερικά αυτοκίνητα που είχαν πάρει φωτιά. Και λίγο μετά την άφιξή μας στο σημείο, υπήρξε μια έκρηξη, μια μεγάλη φωτιά”, δήλωσε ο αρχηγός του τμήματος John Esposito. Πρόσθεσε ότι “Τα εγκαύματα θεωρούνται σοβαρά, αλλά δεν απειλούν τη ζωή τους. Οι πυροσβέστες είναι ξύπνιοι και σε εγρήγορση και μπορούν να μιλήσουν”.
Ο γιατρός Sheldon Temperman από το Jacobi περιέγραψε πως “ένα τείχος φωτιάς τους κάλυψε και τους περικύκλωσε. Αυτό που τους απασχολούσε ήταν οι συνάδελφοί τους και οι οικογένειές τους. Και υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο σας αποκαλώ, φίλοι μου, τους καλύτερους της Νέας Υόρκης”.
Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 20:19. Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν δείχνουν το καμένο σκελετό του οχήματος και το πεζοδρόμιο γεμάτο αιθάλη και συντρίμμια, ενώ οι αρχές συνεχίζουν την έρευνα για τα αίτια της έκρηξης.

