Αθήνα Καιρός
ΕΚΤΑΚΤΟ: Μαρκόπουλο: Φωτιά τώρα σε αύλειο χώρο επιχείρησης – Επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις 

ΕΕ: Μήνυμα στην Τουρκία για τις διακρίσεις σε βάρος της ελληνικής μειονότητας

4 λεπτά
ΕΕ: Μήνυμα στην Τουρκία για τις διακρίσεις σε βάρος της ελληνικής μειονότητας

Ο ειδικός εντεταλμένος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ίμον Γκίλμορ, κατήγγειλε το πώς αντιμετώπισε στο παρελθόν η Τουρκία την ελληνική μειονότητα, εκφράζοντας τη «βαθιά του λύπη» για τα συμβάντα.

Ο κ. Γκίλμορ εκφώνησε ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με την αφορμή της επερχόμενης τριακοστής επετείου από την υιοθέτηση της Διακήρυξης για τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές ή εθνοτικές, θρησκευτικές και γλωσσικές μειονότητες. Η επέτειος είναι στις 18 Δεκεμβρίου.

Αναφερόμενος στην ελληνική μειονότητα της Τουρκίας, ο εντεταλμένος της ΕΕ είπε τα εξής:

«Η ΕΕ εκφράζει τη βαθιά λύπη της για τις παλαιότερες πολιτικές διακρίσεων που εφάρμοσε η Τουρκία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η ελληνική μειονότητα να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς την Τουρκία να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες και των νομικών προσώπων των μειονοτήτων».

Διακήρυξη – ορόσημο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Στην ομιλία του, ο Ίμον Γκίλμορ επεσήμανε επίσης ότι: «Η Διακήρυξη παραμένει ορόσημο για την προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν στις προαναφερθείσες μειονότητες. Παρέχει καθοδήγηση και θέτει πρότυπα, μεταξύ άλλων, σχετικά με τη μη διάκριση, τη χρήση της μητρικής γλώσσας και την αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων».

Ο Γκίλμορ αναφέρθηκε στους Γιαζίντι, τους Ουιγούρους και τις άλλες μουσουλμανικές μειονότητες που υφίστανται διακρίσεις στην Ξινγιάνγκ, καθώς και στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Αιθιοπία.

Για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία είπε: «Τα ζητήματα των μειονοτήτων χρησιμοποιούνται ως ψευδείς αφορμές για τη δικαιολόγηση πολέμων, όπως συνέβη στην περίπτωση της απρόκλητης και αδικαιολόγητης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Ειδήσεις σήμερα

Συντάξεις-δημόσιο: Αυτοί είναι οι πίνακες με τις νέες συντάξεις βάσει προϋπηρεσίας

Εγκάρδια συνομιλία Μητσοτάκη – Μπάιντεν στη δεξίωση που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]