Αθήνα Καιρός

Νιγηρία: Άρχισαν απαγωγές και στα Πανεπιστήμια- Απήχθησαν έξι άτομα σε πρωτοφανές «χτύπημα»

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
5 λεπτά
Νιγηρία: Άρχισαν απαγωγές και στα Πανεπιστήμια- Απήχθησαν έξι άτομα σε πρωτοφανές «χτύπημα»

Νιγηρία: Ένοπλοι απήγαγαν τέσσερις υπαλλήλους και δύο από τα παιδιά τους από το Πανεπιστήμιο της Αμπούζα νωρίς την Τρίτη, ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο, οργανώνοντας την πρώτη επίθεση υψηλού προφίλ σε πανεπιστημιούπολη στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, καθώς το έθνος αντιμετωπίζει ένα κύμα μαζικών απαγωγών.

Οι εγκληματικές συμμορίες  χτυπούν συνήθως σχολεία στα βόρεια της πιο πυκνοκατοικημένης χώρας της Αφρικής, ένα φαινόμενο που έχει οδηγήσει σχεδόν μια ολόκληρη γενιά στο να εγκαταλείψει το σχολείο.

Περισσότερα από 600 σχολεία στην περιοχή έκλεισαν φέτος —προσωρινά ή επ’ αόριστον— λόγω ενός συνδυασμού των περιορισμών πανδημίας και του οργανωμένου εγκλήματος, λένε ερευνητές. Υπολογίζεται ότι 3 εκατομμύρια μαθητές έχουν σταματήσει να πηγαίνουν στην τάξη.

Η Αμπούζα είναι γνωστή ως μια «όαση» σχετικής ηρεμίας. Η πόλη των περίπου 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων φιλοξενεί τον Πρόεδρο Μουχαμαντού Μπουχαρί ο οποίος έχει δεσμευτεί επανειλημμένα να αντιμετωπίσει την απειλή των απαγωγών με μια κλιμακούμενη στρατιωτική εκστρατεία.

Μια «επιδημία» απαγωγών μαστίζει τη Νιγηρία

Οι απαγωγές παραμένουν, ωστόσο, ένα πεισματικά ζοφερό κομμάτι της ζωής στην υπόλοιπη Νιγηρία. Οι άνθρωποι απάγονται από τα αυτοκίνητα, τα λεωφορεία , τις αγορές και τα σπίτια τους. Το στρατιωτικό φυλάκιο κοντά στο Πανεπιστήμιο της Αμπούζα, δεν πτόησε τους δράστες της Τρίτης.

«Οι πυροβολισμοί κράτησαν από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 2 τα ξημερώματα», είπε ο Τζέφρι Νουάκα, καθηγητής εδαφολογίας που μένει κοντά στην πανεπιστημιούπολη. «Οι φρουροί ασφαλείας μας δεν έχουν αρκετά όπλα για να υπερασπιστούν την περιοχή. Κανείς δεν είναι ασφαλής».

Μέχρι το μεσημέρι, οι αρχές συνέχισαν να καταδιώκουν τους ένοπλους. Ένας από τους αιχμαλώτους είναι ένας εξέχων καθηγητής οικονομικών, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων.

«Γίνονται προσπάθειες για να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή τους», δημοσίευσε το πανεπιστήμιο στη σελίδα του στο Facebook. «Μια θλιβερή μέρα για εμάς, πράγματι!»

Στο πρότυπο της Μπόκο Χαράμ κινούνται οι συμμορίτες απαγωγείς

Η Νιγηρία αντιμετωπίζει επίσης μια εξτρεμιστική απειλή στα βορειοανατολικά. Η Μπόκο Χαράμ έγινε παγκοσμίως διάσημη το 2014, μετά την απαγωγή περισσότερων από 270 μαθητών από ένα σχολείο της πόλης του Τσιμπόκ.

Οι απαγωγείς έχουν γίνει αντιγραφείς της Μπόκο Χαράμ, λένε οι αναλυτές, στήνοντας ενέδρες στις τάξεις για να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να πιέσουν τους τοπικούς ηγέτες να πληρώσουν βαριά λύτρα.

Εκατοντάδες μαθητές έχουν απαχθεί φέτος από  εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις. Μία από τις χειρότερες επιθέσεις σημειώθηκε τον Φεβρουάριο, όταν οι δράστες απήγαγαν 317 κορίτσια από ένα κρατικό σχολείο της Ζαμφάρα. (Όπως και τα περισσότερα άλλα θύματα, τα κορίτσια αφέθηκαν ελεύθερα μετά από μυστικές διαπραγματεύσεις).

Μεταξύ 2011 και 2020, οι Νιγηριανοί ξόδεψαν τουλάχιστον 18 εκατομμύρια δολάρια για να απελευθερώσουν τον εαυτό τους ή ένα μέλος της οικογένειάς τους, σύμφωνα με μια έκθεση της SB Morgen, μιας εταιρείας συμβούλων που ανέλυσε δεδομένα από ανοιχτές πηγές .

Το πρόβλημα προέρχεται από την αδύναμη επιβολή του νόμου και την οικονομική απόγνωση, δήλωσε ο Ινταγιάτ Χασάν, διευθυντής του Κέντρου για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη στην Αμπούζα.

Η Νιγηρία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στον κόσμο, με 33,3%, καθώς και έλλειψη καλά εξοπλισμένων αστυνομικών.

«Ορισμένες περιοχές έχουν 30 αξιωματικούς για 50.000 άτομα», είπε ο Χασάν. «Οι ληστές βλέπουν ότι πιθανότατα μπορούν να ξεφύγουν από αυτό και ότι η άμεση ανταμοιβή είναι τεράστια».

Κατά μέσο όρο 13 άνθρωποι απήχθησαν κάθε μέρα στη χώρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με έκθεση που αναφέρεται στα μέσα ενημέρωσης της Νιγηρίας , αριθμός που συνολικά αντιστοιχεί σε 2.371 θύματα — αν και οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η εκτίμηση αυτή είναι συντηρητική.

«Είχαμε την ψευδαίσθηση ότι η Αμπούζα ήταν απόρθητη», είπε ο Kola Alapinni, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αμπούζα, «αλλά θα έπρεπε να γνωρίζουμε ότι ήταν απλώς θέμα χρόνου».

ΠΗΓΗ: Washington Post

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

  Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]