Τουλάχιστον 890 νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων φυλών στο Κονγκό

eleftherostypos.gr
Newsroom
2 λεπτά
Τουλάχιστον 890 νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων φυλών στο Κονγκό

Τουλάχιστον 890 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στα μέσα Δεκεμβρίου μεταξύ αντιπάλων φυλών σε τέσσερα χωριά στη δυτική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τον ΟΗΕ.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε σε μια ανακοίνωση, επικαλούμενη “αξιόπιστες πηγές”, ότι μεταξύ 16-18 Δεκεμβρίου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 890 άνθρωποι σε τέσσερα χωριά στην Περιφέρεια Γιούμπι της επαρχίας Μάι-Ντόμπε, σε συγκρούσεις μεταξύ των φυλών Μπανούνου και Μπατέντε.

Ο ΟΗΕ ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα σε βάθος και οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. “Είναι επιτακτική ανάγκη, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα αυτών των φρικτών επιθέσεων, αλλά και να αποφευχθούν νέα βίαια επεισόδια” τόνισε η Ύπατη Αρμοστής Μισέλ Μπατσελέ.

Οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει τα Ηνωμένα ‘Εθνη αναφέρουν ότι οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 82, όμως εκτιμάται πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι υψηλότερος.

Περίπου 465 σπίτια και άλλα κτίρια πυρπολήθηκαν ή λεηλατήθηκαν – μεταξύ αυτών ήταν δύο δημοτικά σχολεία, ένα κέντρο υγείας, ένα ταχυδρομείο, μια αγορά και τα γραφία της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής.

Οι περισσότεροι κάτοικοι των κοινοτήτων αυτών εκτοπίστηκαν και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 16.000 άνθρωποι κατέφυγαν στο Κονγκό-Μπραζαβίλ, από διέσχισαν τον ποταμό Κονγκό.

Οι ταραχές αυτές δεν σχετίζονται με τις εκλογές στη Λ.Δ του Κονγκό αλλά με μια “παλαιά αντιπαλότητα” μεταξύ των φυλών Μπανούνου και Μπατέντε. Οι μάρτυρες υποστήριξαν ότι οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν μέλη των Μπανούνου προσπάθησαν να ενταφιάσουν τον ηγέτη της φυλής τους σε εδάφη των Μπατέντε.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Exit mobile version