Αθήνα Καιρός

Gay Pride Ουκρανίας: Υπό δρακόντεια μέτρα για τον φόβο επεισοδίων

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
3 λεπτά
Gay Pride Ουκρανίας: Υπό δρακόντεια μέτρα για τον φόβο επεισοδίων
epa05358757 A participant carries a rainbow flag during the gay pride parade in downtown Kiev, Ukraine, 12 June 2016. Representatives of LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender) organizations and their supporters took part in the peaceful 'Equality March' in the Ukrainian capital. The purpose of the demonstration is to overcome discrimination and achieve equality for all social groups and minorities in Ukraine. EPA/ROMAN PILIPEY

Περισσότεροι από 700 ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων διαδήλωσαν σήμερα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στο κέντρο του Κιέβου, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, στο τρίτο γκέι-πράιντ που οργανώνεται στη χώρα αυτή όπου η ομοφοβία παραμένει ιδιαίτερα διαδεδομένη.

Για πρώτη φορά φέτος, η συγκέντρωση οργανώθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας. Πολλές χιλιάδες αστυνομικοί και μέλη της Εθνοφρουράς, του σώματος που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή ώστε η πορεία, που κράτησε περίπου 20 λεπτά, να διεξαχθεί ομαλά και χωρίς επεισόδια.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες κρατούσαν πλακάτ με τη φράση “Τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ (σ.σ. “λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, διεμφυλικοί”) = Ανθρώπινα δικαιώματα”. Άλλοι κρατούσαν ουκρανικές σημαίες ή σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου ενώ στην πορεία επικρατούσε το σύνθημα “Ανθρώπινα δικαιώματα, πάνω απ’ όλα”.

Στην πορεία συμμετείχαν και αρκετοί Ουκρανοί πολιτικοί, όπως οι βουλευτές Μουστάφα Ναϊέμ και Σέργκι Λετσένκο.

Οι αστυνομικές αρχές του Κιέβου εξέφραζαν φόβους για συγκρούσεις, όπως εκείνες που είχαν σημειωθεί πέρσι με υπερεθνικιστές διαδηλωτές. Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία, πέντε άνθρωποι ύψωσαν ένα πανώ με τη φράση “Το Κίεβο αντιστέκεται στην προπαγάνδα της σοδομίας, είμαι κατά του γκέι πράιντ στην Ουκρανία”. Ωστόσο οι αστυνομικοί τους απομάκρυναν πολύ γρήγορα από το σημείο της συγκέντρωσης.
Στο πρώτο γκέι πράιντ στην ιστορία της Ουκρανίας, το 2013, συμμετείχαν περίπου 100 άνθρωποι. Την επόμενη χρονιά η “πορεία της ισότητας”, όπως ονομάζεται επισήμως η συγκέντρωση, ματαιώθηκε επειδή η αστυνομία δεν ήταν σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των διαδηλωτών. Το 2015 η συγκέντρωση οργανώθηκε την τελευταία στιγμή, μακριά από το κέντρο της πόλης, από τον φόβο επεισοδίων. Κράτησε μόλις δέκα λεπτά και διαλύθηκε όταν οι συμμετέχοντες δέχτηκαν βροχή από πέτρες και σκουπίδια από τους υπερεθνικιστές με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 10 άνθρωποι.

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]