Η Πιο Δημοφιλής Ταινία της Χρονιάς

Κράξιμο στην Ακαδημία Κινηματογράφου για το νέο Όσκαρ

08/08/18 • 20:54 | UPD 08/08/18 • 20:54

Newsroom eleftherostypos.gr

Πολλοί κατέκριναν την Ακαδημία Κινηματογράφου και τα κίνητρά της με την κίνηση αυτή. Αρκετοί σχολίασαν ότι έγινε για να τοποθετηθούν εκεί ταινίες που στα περασμένα χρόνια δεν είχαν θέση στην απονομή των Όσκαρ και έφεραν σε δύσκολη θέση την Ακαδημία.

Η τελευταία τριετία είναι μια τριετία κλυδωνισμών για όλο το Χόλιγουντ. Είναι μια τριετία όπου κάθε πράξη μετριέται αλλιώς και ακόμα και το χιούμορ, έστω το κακό χιούμορ, εκλαμβάνεται ως μια πράξη παρενόχλησης ή ρατσισμού ή ομοφοβίας ή οτιδήποτε άλλο ορίζει τις ανασφάλειες του κόσμου. Αυτοί οι κλυδωνισμοί αναμοχλεύτηκαν με την ανακοίνωση από την Ακαδημία Κινηματογράφου για το νέο Όσκαρ.

Μια νέα κατηγορία στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι εμπορικές ταινίες της σεζόν που πέρασε. «Outstanding achievement in popular film» είναι ο τίτλος που φέρει η νέα κατηγορία των Όσκαρ. Μια κίνηση που θεωρητικά θα έπρεπε να γίνει αποδεκτή με ενθουσιασμό αφού δίνει την ευκαιρία και σε άλλες ταινίες να διεκδικήσουν το δικό τους μερίδιο.

Τελικά όχι μόνο ενθουσιασμός δεν υπήρξε, αλλά πολλοί κατέκριναν την Ακαδημία Κινηματογράφου και τα κίνητρά της με την κίνηση αυτή. Αρκετοί σχολίασαν ότι έγινε για να τοποθετηθούν εκεί ταινίες που στα περασμένα χρόνια δεν είχαν θέση στην απονομή των Όσκαρ και προκλήθηκε στοχοποίηση και έντονη κριτική.

Κάποιοι άλλοι θεωρούν πως όταν αποκαλείς μια ταινία εμπορική επιτυχία, αφαιρείς από το γενικό κάδρο την όποια καλλιέπεια και καλλιτεχνική δύναμη μπορεί να έχει. Εστιάζεις μόνο στο χρήμα που έφερε και σε τίποτε άλλο. Στο τραπέζι των επικριτών μπαίνει και το Black Panther.

Με διαφορά η πιο εμπορική ταινία της χρονιάς. Και σίγουρα θα κέρδιζε άνετα σε αυτή τη νέα κατηγορία Όσκαρ. Αυτό όμως θα σήμαινε πως δεν θα συμπεριλαμβανόταν στο μεγάλο βραβείο του Best Picture για το 2019. Εκεί όπου μπαίνουν 8-10 ταινίες.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η αναταραχή δημιουργεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις αντιδράσεις που θα προκληθούν όταν με το καλό ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες. Άλλωστε, μένει ακόμα να αποσαφηνιστεί από την Ακαδημία Κινηματογράφου ποια θα είναι τα κριτήρια για αυτή τη νέα κατηγορία.