ΟΙ ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΕΣ εικόνες από ένα πάρτι με μολότοφ που διοργάνωσαν μπαχαλάκηδες, σπάζοντας και καίγοντας δημόσια περιουσία, προκάλεσε βεβαίως την παρέμβαση της αστυνομίας, αλλά έπρεπε να συμβεί (και) αυτό για να ενεργοποιηθούν με καθυστέρηση τα αντανακλαστικά των πρυτανικών αρχών και του υπουργείου Παιδείας που σκέπτονται και πάλι τώρα να επιβάλουν ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ, μέτρο το οποίο συζητούν χρόνια και έπρεπε να έχει ήδη εφαρμοστεί.
ΑΛΛΑ ΓΙΑ να αντιληφθούμε καλύτερα την κοινωνική διάβρωση που υπάρχει από τους πάσης φύσεως παραβατικούς, οι οποίοι νομίζουν ότι μπορούν (και μάλλον αυτό φαίνεται ότι ισχύει) να κάνουν ό,τι γουστάρουν στα πανεπιστήμια, αρκεί να δούμε την αντίδραση που εκδηλώθηκε στην απλή εκδήλωση προθέσεων των αρμοδίων αρχών να υλοποιήσουν επιτέλους το σχέδιο για την ασφάλεια στα ΑΕΙ. Ετσι, λοιπόν, στο άκουσμα και μόνο ότι μπορεί να μπει ατομική κάρτα εισόδου, φοιτητικές συλλογικότητες και μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο μέτρο της ελεγχόμενης εισόδου στους χώρους του ιδρύματος και ειδικότερα στην τοποθέτηση συστημάτων ελέγχου, όπως τουρνικέ, στις εισόδους αυτές.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ σχέδια ασφάλειας που έχουν εκπονηθεί, τα οποία όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του ΑΠΘ, υπέβαλαν εμπρόθεσμα έως τις 31 Δεκεμβρίου στο υπουργείο Παιδείας, όπως προβλέπει ο νόμος και αυτά αξιολογούνται ήδη από ειδική μονάδα σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θα πρέπει όμως χωρίς άλλες κωλυσιεργίες να προχωρήσει η εφαρμογή των σχεδίων αυτών, με διασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης για την προμήθεια και εγκατάσταση των απαιτούμενων μέτρων προστασίας.
ΜΕ ΤΗΝ ιστορική μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, την έναρξη λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων και τη διεθνοποίηση των δημόσιων ΑΕΙ, η Ελλάδα θα μετατραπεί σε περιφερειακό κόμβο εκπαίδευσης. Ας μη διατηρήσει την παγκόσμια πρωτοτυπία να μπαινοβγαίνει χωρίς έλεγχο όποιος θέλει στους χώρους των δημόσιων ιδρυμάτων.