Σε μία συγκυρία ιδιαιτέρως θετική για την αγορά εργασίας και ευνοϊκή για την κοινωνική ασφάλιση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ανεργία συνέχισε την πτωτική της πορεία, υποχωρώντας στο 8,2%, δηλαδή στα χαμηλότερα σημεία των τελευταίων 17 ετών, ενώ περισσότεροι από 500.000 άνεργοι έχουν βρει εργασία τα τελευταία έξι χρόνια. Παράλληλα, με βάση και τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η απασχόληση στη χώρα μας ανήλθε στο 71,3%, καταγράφοντας νέο ρεκόρ σε τριμηνιαίο επίπεδο, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης ξεπέρασαν το 76,4%.
Είναι σημαντικό, επίσης, ότι ο κατώτατος μισθός ανέρχεται πλέον στα 880 ευρώ, με σωρευτική αύξηση 35,4% και στόχο για την κυβέρνηση τα 950 ευρώ έως τον Απρίλιο του 2027, ενώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης ανέρχεται σήμερα στα 1.478 ευρώ, με στόχο να φθάσει τα 1.500 ευρώ έως το 2027.
Από την άλλη, είναι δεδομένη η θετική επίδραση της αύξησης της απασχόλησης και των μισθών στα ασφαλιστικά ταμεία. Οπως καθοριστικός είναι και ο ρόλος της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, η οποία προστατεύει περίπου δύο εκατ. εργαζομένους και βοηθά στην καταπολέμηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των δηλωμένων υπερωριών κατά 2,2 εκατ. το 2025 σε σχέση με το 2024. Επιπλέον, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5,5% έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στην επιχειρηματικότητα, στην απασχόληση και την πτωτική πορεία της ανεργίας.
Μάλιστα, τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές αναμένεται να είναι αυξημένα κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ έναντι του 2025, αύξηση που οφείλεται στη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών, στην αύξηση του κατώτατου μισθού και τη συνεπαγόμενη αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, αλλά και ως αποτέλεσμα των μέτρων ενίσχυσης των μηχανισμών της εποπτείας της αγοράς εργασίας.
Είναι σαφές ότι όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία, αλλά είναι το αποτέλεσμα ολοκληρωμένου σχεδιασμού και συστηματικής προσπάθειας της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας που αποδίδει θετικά αποτελέσματα, τα οποία επί υπουργίας Νίκης Κεραμέως ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Γι’ αυτό και επιστρέφονται στους πολίτες, όπως, για παράδειγμα, το πλεόνασμα των 800 εκατ. ευρώ για το 2024 από την αύξηση των υπερωριών.