Με κεφαλαιοποιημένα τα κέρδη από την επίσκεψη του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα και την κατ’ εξαίρεση έγκριση από την Κομισιόν ενεργειακής ρήτρας διαφυγής μόνο για την Ελλάδα, το Μ. Μαξίμου σπεύδει να ενισχύσει το δίλημμα των επικείμενων εκλογών.
Από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κυβερνητικοί κύκλοι κρατούν ως σημαντικό μήνυμα ότι ο Λ. Οίκος «έχει επιλέξει με ποιον πρωθυπουργό θέλει να συνεχίσει τη win-win συνεργασία μετά τις εκλογές του 2027». Θυμίζοντας πόσα αλλόκοτα πολιτικά σενάρια είχαν εξυφανθεί με την επανεκλογή του Ντ. Τραμπ επειδή ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ θα «έριχνε τον Μητσοτάκη». Ενα αφήγημα που «αγόρασαν» με μεγάλη ευκολία πολιτικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες.
Πλεονέκτημα
Τώρα η εικόνα αλλά και η πραγματικότητα είναι διαφορετικές, με τον Κ. Μητσοτάκη να έχει επιπλέον τη δυνατότητα να αξιοποιήσει το καθαρό συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει έναντι των πολιτικών αντιπάλων του.
Το πρώτο βήμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του Μ. Μαξίμου, ήταν ότι μπήκε στη συζήτηση για το αν θα αποχωρήσει στην περίπτωση που πάρει 25%. Ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός μπήκε σε αυτήν τη συζήτηση είναι για να «κάψει» τη δεύτερη κάλπη. Μιλώντας ουσιαστικά εκ του ασφαλούς, καθώς δεν διαφαίνεται από πουθενά ότι η Ν.Δ. μπορεί να πάρει ποσοστό 25%, θέλει να καταστήσει σαφές, σε μεγάλη μερίδα των πολιτών, οι οποίοι δεν γνωρίζουν επακριβώς πώς λειτουργεί ο εκλογικός νόμος και πιστεύουν ότι πάμε σε «εκλογές δύο Κυριακών», ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για «ψήφο διαμαρτυρίας» την πρώτη Κυριακή και δυνατότητα «επανόρθωσης» τη δεύτερη Κυριακή. Το σενάριο των «δύο Κυριακών», σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, εξυπηρετεί μόνο την αντιπολίτευση, η οποία ποντάρει στην άγνοια πολλών πολιτών, προκειμένου να αποκτήσει ουσία η πρακτικά έωλη συζήτηση περί κυβερνήσεων συνεργασιών ή για κυβέρνηση ανοχής.
Σταθερότητα
Ο πρωθυπουργός φέρεται να είναι αποφασισμένος να επιμείνει στην πλήρη αποσαφήνιση της πραγματικότητας, ούτως ώστε να περιοριστεί ή και να εκλείψει η «χαλαρή ψήφος» και να μην υπάρξει αυξημένη αποχή. Στο πλαίσιο αυτό, θα θέτει με επιμονή τη σημασία και την ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας, θυμίζοντας και τις πρώτες εκλογές του 2012, όταν τα δύο πρώτα κόμματα, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, είχαν πάρει 18,85% και 16,78%, αντιστοίχως. Με τα γνωστά επακόλουθα που οδήγησαν στην πολυετή περιπέτεια των μνημονίων.
Με αυτή τη λογική, ο Κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να αξιοποιήσει κι ένα ακόμα πλεονέκτημα που έχει: Ξέρει ότι ο ίδιος έχει μια αποδοχή 36%-40%, όταν η Ν.Δ. βρίσκεται στο 31%. Επομένως, είναι σαν να λέει, αν όντως θέλετε εμένα για να κεφαλαιοποιήσουμε τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας και την αμυντική-διπλωματική ενίσχυση της χώρας, δεν είναι δεδομένο ότι θα είμαι εγώ πρωθυπουργός αν υπάρξει χαλαρή ψήφος και ψευδαίσθηση δεύτερης κάλπης.
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Τα μέτρα στήριξης και η μάχη της δημοσιονομικής χαλάρωσης
Στο πρώτο πλάνο της κυβέρνησης βρίσκεται η μεγαλύτερη ενίσχυση των οικογενειών και των επιχειρήσεων μέσα στη δίνη της ενεργειακής κρίσης, η οποία εξελίσσεται και σε κρίση ομολόγων, θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ε.Ε.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, όπου μαζί με άλλους ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών, θα δώσουν τη μάχη για δημοσιονομική χαλάρωση απέναντι στον «Βορρά», ο οποίος μέχρι και τώρα δείχνει να μην καταλαβαίνει την απειλή που υπάρχει πλέον για όλη την Ευρώπη και μάλιστα εν όψει του 2027, στη διάρκεια του οποίου έχουν εκλογές 10 χώρες-μέλη της Ε.Ε.
Στην κυβέρνηση υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η Σύνοδος Κορυφής δεν θα περάσει χωρίς κάποιο θετικό αποτέλεσμα, χωρίς να υπάρχουν και πολύ μεγάλες προσδοκίες.
Πετρέλαιο θέρμανσης
Την Πέμπτη αρχίζει και η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Την προηγούμενη η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επιδότηση, που θα καθορίσει και την αρχική τιμή διάθεσής του. Οι πληροφορίες λένε ότι θα είναι κάτω από το 1,75 ευρώ το λίτρο (πιθανώς 1,60) και θα ισχύσει για τις επόμενες 15 μέρες. Ανάλογα με την έκβαση της Συνόδου Κορυφής, στο τέλος Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν η νέα μεγαλύτερη επιδότηση (εφόσον υπάρξει συμφωνία) και το αυξημένο επίδομα θέρμανσης, το οποίο, ούτως ή άλλως, θα είναι 20% μεγαλύτερο από το περσινό.















![Αυξήσεις-φωτιά στα ενοίκια το φθινόπωρο [πίνακες]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2024/10/oikonomia-8-9-f4-28-platos-enoikia-300x200-jpg.webp)




