Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει στην πόλη, γιορτάζοντας την έβδομη τέχνη με μεγάλες φεστιβαλικές πρεμιέρες και τολμηρά ντοκιμαντέρ.
«Ο τελευταίος πορτοφολάς της Νέας Υόρκης»: Ο Χάρι (Τζον Τουρτούρο) είναι ένας ηλικιωμένος, «παλιάς κοπής» πορτοφολάς που παλεύει να επιβιώσει σε μια Νέα Υόρκη όπου τα μετρητά έχουν αντικατασταθεί από ψηφιακές κάρτες και τεχνολογία. Η ζωή του ανατρέπεται όταν κλέβει κατά λάθος ένα πολύτιμο στικάκι USB που ανήκει σε επικίνδυνη οικογένεια του υποκόσμου. Ετσι, ξεκινά ένας αγώνας δρόμου στα σοκάκια και τις γειτονιές της πόλης, όπου ο Χάρι θα πρέπει να επιστρατεύσει όλες τις παλιές γνωριμίες του και τους «κανόνες του δρόμου» για να σώσει τον εαυτό του και τους αγαπημένους του. Η ταινία του Νόα Σίγκαν είναι μία από τις πιο πολυσυζητημένες αμερικανικές παραγωγές της χρονιάς, η οποία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Sundance και έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές για τις ερμηνείες του λαμπερού καστ της, το οποίο περιλαμβάνει, εκτός από τον Τουρτούρο, τους Τζιανκάρλο Εσποσίτο και Στιβ Μπουσέμι.
«I Play Rocky»: Η ταινία του Πίτερ Φαρέλι αφηγείται τη συγκλονιστική, παρασκηνιακή ιστορία πίσω από τη δημιουργία της θρυλικής ταινίας «Ρόκι» (1976). Εστιάζει στον άγνωστο και άπορο, τότε, Σιλβέστερ Σταλόνε, ο οποίος, αντιμετωπίζοντας την απόρριψη από παντού και ζώντας στα όρια της φτώχειας, γράφει το σενάριο του «Ρόκι» μέσα σε μόλις τρεις ημέρες. Οταν οι παραγωγοί τού προσφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να αγοράσουν το σενάριο αλλά με άλλον σταρ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Σταλόνε ρισκάρει τα πάντα και αρνείται, απαιτώντας να υποδυθεί ο ίδιος τον Ρόκι Μπαλμπόα. Είναι μια ιστορία για το πώς ένα απόλυτο αουτσάιντερ άλλαξε για πάντα την ιστορία του Χόλιγουντ.
«Ετσι ξαφνικά»: Ο Ριουσούκε Χαμαγκούτσι, ο Ιάπωνας σκηνοθέτης του βραβευμένου με Οσκαρ «Drive my car», επιστρέφει με την πρώτη γαλλόφωνη ταινία του, ένα ψυχολογικό δράμα που επιβεβαιώνει τη θέση του ως ένας από τους κορυφαίους αναλυτές των ανθρώπινων σχέσεων στο σύγχρονο σινεμά. Με την προσεκτική και λεπτομερή σκηνοθετική ματιά του, ο Χαμαγκούτσι εξερευνά τις απρόσμενες συναντήσεις, τη μνήμη, την επικοινωνία και τα συναισθηματικά κενά που δημιουργούνται όταν οι ζωές δύο ξένων διασταυρώνονται ξαφνικά.
«NAZA»: Από τους συνδημιουργούς του βραβευμένου με Οσκαρ «Καμιά Αλλη Γη», Γιουβάλ Αμπραχάμ και Ρέιτσελ Σορ, το ντοκιμαντέρ το οποίο έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας αποσπώντας το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, είναι μία από τις πιο πολυσυζητημένες και φορτισμένες προβολές της φετινής διοργάνωσης. Η κάμερα καταγράφει την καθημερινότητα στο Τελ Αβίβ, ενώ μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά εξελίσσεται η καταστροφή της Γάζας. Μέσα από νυχτερινές συνεντεύξεις και ανάλυση των συστημάτων επιτήρησης, η ταινία εξετάζει τους μηχανισμούς και τις πολιτικές που συνεχίζουν να διευκολύνουν τη σύγκρουση. Η ταινία έχει προκαλέσει σάλο στο Ισραήλ, με την κυβέρνηση να απειλεί τους δημιουργούς με αφαίρεση της ιθαγένειάς τους.





![Νέες ταινίες: Πρεμιέρα για δύο πραγματικές ιστορίες [τρέιλερ]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2026/04/cinema-1024x683-1-300x200-jpg.webp)














