Σύμφωνα με τον χειρουργό βαριατρικής Λεονάρντο Ρεγιόν, οι Ιταλοί καταφέρνουν να διατηρούν τη γραμμή τους, παρότι καταναλώνουν ζυμαρικά σχεδόν σε καθημερινή βάση, επειδή ξέρουν ακριβώς πώς να τα μαγειρεύουν. Κι αυτό δεν είναι απλώς αποτέλεσμα γαστρονομικής παράδοσης. Η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει τα οφέλη του σωστού τρόπου παρασκευής. Οφέλη που αποτυπώνονται τόσο στη ζυγαριά και στη μεζούρα όσο και στις ταινίες μέτρησης της γλυκόζης.
Al dente ή καλά βρασμένα ζυμαρικά; Ποια είναι πιο υγιεινά;
Ο Ρεγιόν εξηγεί ότι υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι μαγειρέματος των ζυμαρικών:
- Αl dente, δηλαδή «στο δόντι», όταν παραμένουν ελαφρώς σφιχτά.
- Πλήρως βρασμένα, όπου είναι μαλακά και εύκολα στη μάσηση
Το al dente θεωρείται η πιο υγιεινή επιλογή, καθώς σ’ αυτή τη μορφή το άμυλο των ζυμαρικών δεν απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό. Αντίθετα, μετατρέπεται μερικώς σε φυτική ίνα.
Αντιθέτως, τα πλήρως βρασμένα ζυμαρικά απελευθερώνουν περισσότερο άμυλο, αυξάνοντας τον γλυκαιμικό δείκτη του γεύματος και κατά συνέπεια τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
«Στο δόντι» για χαμηλότερες τιμές σακχάρου και έλεγχο του βάρους
Επιλέγοντας τον συγκεκριμένο τρόπο μαγειρέματος των ζυμαρικών επιτυγχάνονται:
- Χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης: Το σώμα απορροφά πιο αργά τα σάκχαρα, κάτι που βοηθά στον έλεγχο της γλυκόζης και μειώνει τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα.
- Μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού: Επειδή η πέψη γίνεται πιο αργά, η πείνα καθυστερεί να εμφανιστεί, κάτι που μειώνει την υπερκατανάλωση φαγητού.
- Βελτιωμένη πέψη: Η σφιχτή υφή των ζυμαρικών al dente απαιτεί καλύτερη μάσηση, κάτι που ενεργοποιεί τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
- Ελεγχος βάρους: Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω συμβάλλει στον περιορισμό της όρεξης και στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.
Αυτοί οι παράγοντες, σύμφωνα με τον Rejón, εξηγούν γιατί οι Ιταλοί, αν και καταναλώνουν τακτικά μακαρόνια, σπάνια αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας που συνδέονται με αυτό το τρόφιμο.
Η ισορροπία βρίσκεται στο σωστό μαγείρεμα
Η παράδοση της ιταλικής κουζίνας βασίζεται όχι μόνο στη γεύση, αλλά και στην ισορροπία. Το πώς μαγειρεύουμε, πόσο μαγειρεύουμε και με τι συνοδεύουμε τα ζυμαρικά μπορεί να κάνει τη διαφορά. Οταν τα ζυμαρικά καταναλώνονται σωστά μαγειρεμένα, με μέτρο και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορούν να είναι μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής και όχι απλώς μια ένοχη απόλαυση.
*Από το ένθετο Διαβήτης που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Ειδήσεις Σήμερα
MasterChef: Επεισόδιο φωτιά το αποψινό – Πώς θα βγει ο τρίτος υποψήφιος προς αποχώρηση
Ελένη Μενεγάκη: Φωτογραφίζει τα παιδιά της σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο
Η έκτακτη ανακοίνωση για την Αγγελική Νικολούλη
Γιώργος Λιάγκας: Αποκαλύπτει για πρώτη φορά το πρόβλημα υγείας του
Η Ιωάννα Μαλέσκου ρίχνει την τηλεοπτική της βόμβα
Γαλατόπιτα η παραδοσιακή – Πώς θα την φτιάξετε βήμα βήμα

