Αθήνα Καιρός

Τα συμπτώματα του παρβοϊού – Τι πρέπει να προσέξουν οι εγκυμονούσες; [βίντεο]

4 λεπτά
Τα συμπτώματα του παρβοϊού – Τι πρέπει να προσέξουν οι εγκυμονούσες; [βίντεο]

Τη ζωή του από οξεία μυοκαρδίτιδα έπειτα από λοίμωξη με παρβοϊό έχασε κορίτσι 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε έγγραφο του ΕΟΔΥ που κοινοποιήθηκε στους ιατρικούς συλλόγους όλης της χώρας με ημερομηνία 1 Μαΐου, σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν ακόμη 11 κρούσματα που σχετίζονται με τον παιδικό σταθμό όπου πήγαινε η μικρή.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου εξήγησε ότι πρόκειται για έναν ιό που υπάρχει εδώ και χρόνια, και ο οποίος εμφανίζει συμπτώματα ήπιας λοίμωξης.

«Είναι ένας ιός που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, δεν είναι κάτι καινούργιο. Πάντα βλέπαμε παρβοϊούς και πάντα βλέπαμε τη λεγόμενη πέμπτη νόσο. Ιλαρά, ερυθρά, ανεμοβλογιά, οστρακιά, είχαμε και την πέμπτη νόσο που οφειλόταν σε αυτόν τον ιό. Σε έναν ιό κυτταροτοξικό, Β19, έτσι λέγεται. Όταν κολλήσει κάποιο άτομο, κολλάει από ανθρώπους σε ανθρώπους, γιατί υπάρχει και παρβοϊός που κολλάει στις γάτες και στους σκύλους. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Αν κολλήσεις, μία με δύο εβδομάδες παρουσιάζεις μια ήπια λοίμωξη, σαν ένα κοινό κρυολόγημα – μυαλγία, πονοκέφαλος. Αυτό που κάνει είναι ότι βγάζει ένα εξάνθημα στο πρόσωπο σαν να έχω δεχθεί μια έντονη σφαλιάρα, ένα ράπισμα».

Να φανταστείτε, όλος ο ενήλικος πληθυσμός να το έχει περάσει, γι’ αυτό έχουμε αντισώματα της τάξης του 60%. Ένα ποσοστό 20%-30%, και μάλιστα των γυναικών, δεν το έχει περάσει», είπε ο παιδίατρος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Ανδρέου τόνισε ότι όταν εμφανίζεται «το εξάνθημα το παιδί δεν μεταδίδει το νόσημα. Το έχει μεταδώσει πριν».

«Κάνει όμως κάποιες επιπλοκές σε σπάνιες περιπτώσεις. Προσβάλλει τις αρθρώσεις κυρίως στους ενήλικες και κάνει αρθρίτιδα. Ο ιός χτυπά τους πάντες. Σε σπάνιες περιπτώσεις κάνει καρδίτιδα, όπως όλες οι ιώσεις. Δεν υπάρχει ιός που να μην προσβάλλει το μυοκάρδιο. Όταν υπάρχουν και άλλες συν-λοιμώξεις, ο ιός βρίσκει ευκαιρία και κάνει μεγαλύτερη ζημιά», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο κ. Ανδρέου επισήμανε την περίπτωση των εγκύων. «Αυτό που θέλω να ενημερώσω είναι ότι προσβάλλει τις εγκύους. Οι έγκυες, όταν προσβληθούν στο πρώτο, δεύτερο ή στον τρίτο τρίμηνο, ή θα κάνουν βαριά αναιμία ή να γεννηθεί νεκρό το μωρό. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη μετέπειτα ζωή μου.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει εμβόλιο, απάντησε «όχι».

Δείτε το βίντεο:


Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]