Ενώ οι περισσότεροι φίλαθλοι είναι συνηθισμένοι να αφήνουν πίσω τους μισοφαγωμένα φαγητά και πεταμένα πλαστικά, οι Ιάπωνες ακολουθούν μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία.
Η Ιαπωνία συμμετείχε για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο το 1998 στη Γαλλία, όταν οι φίλαθλοί της εντοπίστηκαν να καθαρίζουν το γήπεδο πριν φύγουν. Από τότε, η εικόνα αυτή έχει γίνει συνηθισμένη στα Μουντιάλ, αλλά και σε Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχει η χώρα.
Πριν από τέσσερα χρόνια, στο Μουντιάλ του Κατάρ, οι φίλαθλοι των «Samurai Blue» σταμάτησαν γρήγορα τους πανηγυρισμούς τους μετά τη σπουδαία νίκη με 2-1 απέναντι στη Γερμανία και καθάρισαν τον χώρο των καθισμάτων τους στο στάδιο Khalifa International.
Μάλιστα, Ιάπωνες φίλαθλοι εντοπίστηκαν να καθαρίζουν ακόμη και στον αγώνα έναρξης ανάμεσα στο Κατάρ και το Εκουαδόρ, παρότι η εθνική τους ομάδα δεν συμμετείχε στην αναμέτρηση.
Γιατί οι Ιάπωνες καθαρίζουν το γήπεδο μετά τους αγώνες του Μουντιάλ;
Οι Ιάπωνες ακολουθούν αυτή τη συνήθεια από το πρώτο τους Μουντιάλ το 1998.
Υπάρχει μια γνωστή ιαπωνική παροιμία:
«Tatsu tori ato wo nigosazu»
Japan fans showed up to AT&T Stadium for the 2026 FIFA World Cup with their own trash bags—and stayed behind to clean the stands after the match. pic.twitter.com/1G2rXKKPi6
— Front Office Sports (@FOS) June 15, 2026
Η κυριολεκτική μετάφρασή της είναι:
«Το πουλί δεν αφήνει τίποτα πίσω του όταν φεύγει.»
Το βαθύτερο νόημά της είναι:
«Άφησε τον χώρο όπως ακριβώς τον βρήκες.»
Ο Scott North, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα, εξήγησε στο BBC το 2018:
«Το καθάρισμα μετά τους ποδοσφαιρικούς αγώνες είναι προέκταση βασικών συμπεριφορών που διδάσκονται στα σχολεία, όπου τα παιδιά καθαρίζουν τις αίθουσες και τους διαδρόμους τους.
Με συνεχείς υπενθυμίσεις σε όλη την παιδική ηλικία, αυτές οι συμπεριφορές μετατρέπονται σε συνήθειες για μεγάλο μέρος του πληθυσμού.»
Πρόσθεσε επίσης:
«Εκτός από την έντονη συνείδηση της καθαριότητας και της ανακύκλωσης, ο καθαρισμός σε διοργανώσεις όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι Ιάπωνες φίλαθλοι δείχνουν υπερηφάνεια για τον τρόπο ζωής τους και τον μοιράζονται με τον υπόλοιπο κόσμο.»
Ο δημοσιογράφος Scott McIntyre, που ζει στην Ιαπωνία, ανέφερε στο BBC:
«Δεν είναι απλώς μέρος της ποδοσφαιρικής κουλτούρας, αλλά της ίδιας της ιαπωνικής κουλτούρας. Το ποδόσφαιρο είναι αντανάκλαση της κοινωνίας. Ένα σημαντικό στοιχείο της ιαπωνικής κοινωνίας είναι η απόλυτη καθαριότητα και αυτό ισχύει σε όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις.»
Ο Koichi Nakano, καθηγητής πολιτικής και ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Sophia, δήλωσε στο Associated Press:
«Οι Ιάπωνες φίλαθλοι που καθαρίζουν τα γήπεδα σε παγκόσμιες διοργανώσεις συμπεριφέρονται όπως έμαθαν από παιδιά, όταν γνώρισαν τον αθλητισμό στο σχολείο.
Η εμπειρία του ποδοσφαίρου στο σχολείο δεν διαφέρει από άλλα αθλήματα, καθώς η έμφαση δεν δίνεται μόνο στη σωματική εκπαίδευση αλλά και στην ηθική διαπαιδαγώγηση.»
Η Barbara Holthus, αναπληρώτρια διευθύντρια του Γερμανικού Ινστιτούτου Ιαπωνικών Σπουδών στο Τόκιο, δήλωσε:
«Η επιστημονική εξήγηση είναι ότι οι άνθρωποι στην Ιαπωνία κοινωνικοποιούνται διαφορετικά. Αν μεγαλώσεις με συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς, τους εφαρμόζεις ακόμη και όταν καθαρίζεις ένα γήπεδο μετά από έναν αγώνα.
Οι Ιάπωνες μαθαίνουν από μικρή ηλικία να μην προκαλούν ταλαιπωρία στους άλλους. Αυτή η αντίληψη επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής τους.
Στη Δύση, συχνά μεγαλώνουμε με την ιδέα ότι δεν χρειάζεται να καθαρίζουμε τους δημόσιους χώρους, επειδή υπάρχει κάποια υπηρεσία που θα το κάνει για εμάς.»
Ειδήσεις Σήμερα
- Υδρογονάνθρακες: Στην Αθήνα η Chevron για συνάντηση με το ΥΠΕΝ – «Κλειδώνει» το Block 10
- Σοκ στον κόσμο της μουσικής: Νεκρός σε σύγκρουση ελικοπτέρων στη Βραζιλία ο 32χρονος τραγουδιστής Όλιβερ Τρι
- Μουντιάλ 2026: Η Αργεντινή βγάζει «κόκκινη κάρτα» σε 13.000 γονείς που χρωστούν διατροφή
- Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Σαντάμ Χάφταρ στο Μαξίμου
- Ο θρύλος της Arsenal, Robert Pirès, επισκέφθηκε την υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής κλιματιστικών της TCL και γνώρισε από κοντά τις λύσεις έξυπνου και υγιεινού αέρα της εταιρείας

