
Υπάρχουν παραστάσεις που τελειώνουν με χειροκρότημα. Και υπάρχουν κι εκείνες που τελειώνουν με μια ξαφνική συνειδητοποίηση, ένα βάρος στο στομάχι, μια δεύτερη ανάγνωση όσων μόλις είδες. Το MISERY του Στίβεν Κινγκ στο Θέατρο Άνεσις ανήκει χωρίς αμφιβολία στη δεύτερη κατηγορία. Και γι’ αυτό, το χειροκρότημα δεν είναι απλώς δυνατό είναι αναπόφευκτο.
Η σκηνοθεσία της Έλενας Καρακούλη δεν ακολουθεί τον γνώριμο θριλερικό δρόμο. Τον διαλύει προσεκτικά και μας οδηγεί αλλού: σε έναν εσωτερικό εφιάλτη, σε μια ιστορία εξάρτησης και εγκλεισμού που δεν έχει τοίχους, αλλά συνείδηση. Το σπίτι γίνεται νους. Το κρεβάτι γίνεται παγίδα. Και ο τρόμος δεν προέρχεται απ’ το έξω, αλλά από το μέσα.

Ο Πωλ Σέλντον που τον ερμηνεύει ο Αναστάσης Ροϊλός είναι ένας άνθρωπος καθηλωμένος, όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στην ανάγκη του. Με ελάχιστα μέσα και συγκλονιστική οικονομία, ο Ροϊλός κουβαλά επί σκηνής τον πόνο, τη στέρηση, τη σύγχυση και την απόγνωση ενός ανθρώπου εθισμένου. Δεν ερμηνεύει την κατάρρευση· τη ζει. Και όσο η παράσταση προχωρά, γίνεται σαφές ότι αυτός ο Πωλ δεν παλεύει να ξεφύγει από μια γυναίκα, αλλά από τον ίδιο του τον εαυτό.

Η Φιλαρέτη Κομνηνού παραδίδει μια από εκείνες τις ερμηνείες που χαράζονται στη μνήμη. Η Άννι Γουίλκς της κινείται με μαεστρία ανάμεσα στη γελοιότητα και τον τρόμο, στην τρυφερότητα και την ακραία βία. Είναι απολαυστική και αμείλικτη, με χιούμορ που παγώνει το αίμα. Και όταν στο τέλος αποκαλύπτεται η πραγματική της φύση, η Άννι μετατρέπεται σε κάτι βαθύτερο και πιο ανησυχητικό: δεν είναι πρόσωπο. Είναι ο εσωτερικός δεσμοφύλακας του Πωλ. Η φωνή του εθισμού. Εκείνη που δεν φεύγει ποτέ.

Η σκηνοθετική σύλληψη της Έλενας Καρακούλη αξίζει θερμά συγχαρητήρια. Με απόλυτη συνοχή και τόλμη, χτίζει μια παράσταση που εξαπατά γόνιμα τον θεατή, για να τον οδηγήσει σε μια ανατροπή ουσίας και όχι εντυπωσιασμού. Το MISERY γίνεται εδώ μια σπουδή πάνω στη δημιουργικότητα, στον πόνο και στη μοναξιά του καλλιτέχνη. Ένα έργο σκοτεινό, σύγχρονο και βαθιά ανθρώπινο.

Σημαντική είναι και η παρουσία του Ευθύμη Χρήστου στον ρόλο του σερίφη, της μοναδικής επαφής με την πραγματικότητα. Ενός ρόλου που, ακριβώς επειδή βρίσκεται στο όριο της ύπαρξης και της φαντασίας, αποκτά στο τέλος ιδιαίτερο βάρος.
Η τελευταία εικόνα, με τη φωτισμένη πολυθρόνα και τη φράση «Δεν θα σε αφήσω ποτέ, Πωλ», δεν λειτουργεί ως επίλογος. Είναι υπόσχεση. Το MISERY δεν τελειώνει όταν σβήνουν τα φώτα. Απλώς μετακινείται σε μια πολυθρόνα μέσα μας.

«MISERY»
Του ΣΤΙΒΕΝ ΚΙΝΓΚ
« Δεν θα σε αφήσω ποτέ. Η Μίζερι με κάνει να θυμάμαι πως δεν είμαι μόνη στον κόσμο.»
Φιλαρέτη Κομνηνού – Αναστάσης Ροϊλός
Μαζί τους, στο ρόλο του Σερίφη, ο Ευθύμης Χρήστου
σε σκηνοθεσία της Έλενας Καρακούλη,
photo : Patroklos_Skafidas
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Με τους Φιλαρέτη Κομνηνού και Αναστάση Ροϊλό
Μαζί τους, στο ρόλο του Σερίφη, ο Ευθύμης Χρήστου
- Συγγραφέας: Stephen King
- Θεατρική Δισκευή: William Goldman
- Σκηνοθεσία: Έλενα Καρακούλη
- Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
- Πρωτότυπη Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
- Σκηνογραφία: Εύα Μανιδάκη
- Ενδυματολογία: Αλέγια Παπαγεωργίου
- Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος
- Κινησιολογία: Φαίδρα Σούτου
- Βοηθός Σκηνοθέτη: Ευθύμης Χρήστου
- Βοηθός Σκηνογράφου: Άννα Μπίζα
- Βοηθός Ενδυματολόγου: Νικολέτα Αναστασιάδου
- Φωτογραφία / Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας
- Γραφιστική Επιμέλεια: Μαύρα Γίδια
- Διεύθυνση Παραγωγής: Ιωάννης Παντελίδης Προβολή/Επικοινωνία: Αγλαΐα Παγώνα (email aglaiapagona@gmail.com) Παραστάσεις: Κυριακή 21:00, Δευτέρα 21:00, Τρίτη 20:00 Πρεμιέρα: Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2025 Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτά Τιμές Εισιτηρίων: ·Ζώνη Α: 25€, Ζώνη Β: 20€ ·Άνεργοι–Πολύτεκνοι-AMEA–Νέοι έως 25 χρονών-Ατέλειες: Ζώνη Α: 20€, Ζώνη Β: 15€ Ομαδικές κρατήσεις στο τηλέφωνο 210 0080900 ή στο email tickets@happyproductions.gr
Θέατρο ΑΝΕΣΙΣ: Λεωφ Κηφισίας 14 & Λεωφ.Αλεξάνδρας (Μετρό Αμπελόκηποι) Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210-0080900 ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: α. Ηλεκτρονικά: https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/misery β. Τηλεφωνικά: Στο 210 0080900 (Δευτέρα έως Σάββατο 10:00-17:00) γ. Στα ταμεία του θεάτρου Άνεσις (από 08/10/2025): Λ.Κηφισίας 14 (Δευτέρα έως Κυριακή 16:00-21:00) δ. Στα γραφεία της Happy Productions: Αριστείδου 9 (εντός στοάς), 3ος όροφος, Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα, Μετρό Πανεπιστήμιο (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-18:00 & Σάββατο 09:00-17:00)

