Ποια είναι η φυσιογνωμία του Φεστιβάλ; «Σε μια εποχή γρήγορη και συχνά θορυβώδη, το θέατρο, η μουσική και ο κινηματογράφος εξακολουθούν να μας ενώνουν με έναν τρόπο βαθύ και ουσιαστικό. Μας θυμίζουν ότι έχουμε ακόμη ανάγκη να συγκινούμαστε μαζί, να ακούμε, να κοιτάζουμε, να μοιραζόμαστε», επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, που αγαπά και τιμά την Aνδρο και το Ανοιχτό Θέατρο της Χώρας, όπου φιλοξενούνται οι εκδηλώσεις κάθε χρόνο και αποτελεί «τόπο συνάντησης ανθρώπων, ιστοριών, μουσικών, εικόνων και σιωπών. Eναν τόπο που δεν φιλοξενεί απλώς παραστάσεις και συναυλίες, αλλά στιγμές που μένουν μέσα μας. Η Aνδρος έχει τη δική της ξεχωριστή δύναμη. Το φως της ημέρας, ο αέρας των βράχων, οι αυλές, οι άνθρωποί της. Κι όταν πέφτει το βράδυ στο θέατρο της Χώρας, όλα αυτά μοιάζουν να συνομιλούν με την Tέχνη», καταλήγει ο Παντελής Βούλγαρης.
Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Aνδρου παρουσιάζει και φέτος ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα υψηλού επιπέδου. Ξεκινάει με τη συναυλία «Ετσι είναι η αγάπη» της Αλέκας Κανελλίδου, με τη συμμετοχή της Ελεωνόρας Ζουγανέλη και της Κατερίνας Πολέμη, και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 24 Αυγούστου με τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς.

Ξεχωριστή θέση στο φετινό πρόγραμμα έχει η προβολή, σε πανελλήνια πρώτη, του ντοκιμαντέρ «Η Ανδρος του Λευτέρη Βογιατζή», σε σκηνοθεσία του Ηλία Γιαννακάκη, μια παραγωγή του ίδιου του Φεστιβάλ Ανδρου, στις 29, 30 και 31 Ιουλίου στο σινέ Αυλή. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Θέατρο Πορεία, θα πραγματοποιηθεί στην Ανδρο την 1η Αυγούστου η πρεμιέρα της παράστασης «Ευτυχισμένες μέρες» του Σ. Μπέκετ, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το άνοιγμα σε χώρους εκτός του Ανοιχτού Θεάτρου, καθώς στόχος του Φεστιβάλ είναι και η ανάδειξη των τοπόσημων του νησιού. Για πρώτη φορά στο προαύλιο του Βυζαντινού Ναού Ταξιάρχη Μεσαριάς θα πραγματοποιηθεί στις 18 Αυγούστου συναυλία κλασικής μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Ιωακείμ Μπαλτσαβιά με τίτλο «Από το Μπαρόκ στον 20ό Αιώνα – Μουσική για Έγχορδα από τον Vivaldi στον Respighi».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη την Τρίτη 4 Αυγούστου τη συναυλία «Viva Maestro! Γιώργος Κατσαρός – Οι μελωδίες που ένωσαν γενιές» Αφιέρωμα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Μουσικού Συλλόγου Ανδρου στον συνθέτη. Με τους Σπύρο Κλείσσα και Χριστίνα Ράλλη. Μουσική Διεύθυνση: Δημήτρης Σιδερής.
Την Παρασκευή 7 Αυγούστου ένας κορυφαίος τραγουδιστής του λαϊκού τραγουδιού, ο Δημήτρης Μπάσης, δίνει συναυλία εφ’ όλης της ύλης.
Το παιδικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την παράσταση «Ο κύριος Βρομύλος», του Ντέιβιντ Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη το Σάββατο 8 Αυγούστου, αλλά και τη συναυλία «Αν ακούσεις τα παιδιά» με τον Λευτέρη Ελευθερίου και τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο στις 12 Αυγούστου. Τη Δευτέρα 10 Αυγούστου ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης δίνει συναυλία με τίτλο «Music Paths». Την Πέμπτη 13 Αυγούστου έρχεται η πολύ επιτυχημένη παράσταση «Sexy Laundry» της Michele Riml, με τους Σπύρο Παπαδόπουλο και Ρένια Λουιζίδου. Την Πέμπτη 20 Αυγούστου η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου, το Σάββατο 22 Αυγούστου μια ιδιαίτερη συναυλία με τίτλο «Μία σκηνή – Δύο μπάντες – Δύο γυναικείες διαδρομές» με τις Μαρία Παπαγεωργίου – Μάρθα Φριντζήλα.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Στις παράλληλες δράσεις συμπεριλαμβάνεται έκθεση φωτογραφίας από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο με τίτλο «Ανδρίων Εργα και Ημέρες».
Παρόντες και φέτος οι σημαντικοί πολιτιστικοί φορείς της Ανδρου: η Καΐρειος Βιβλιοθήκη με την έκθεση φωτογραφίας «Ανδρίων Εργα και Ημέρες», που θα φιλοξενηθεί, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ, στην Οικία Μ.Ε. Κυδωνιέως από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2026, καθώς και η Φιλαρμονική Ορχήστρα Μουσικού Συλλόγου Ανδρου με συναυλία-αφιέρωμα στον Γιώργο Κατσαρό.
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την ΑΜΚΕ «Φίλοι Φεστιβάλ Ανδρου», με τη στήριξη του Δήμου Ανδρου και τη συμβολή χορηγών, εθελοντών και ανθρώπων του νησιού που στηρίζουν διαχρονικά τον θεσμό.
Η ηλεκτρονική προπώληση ξεκίνησε στο www.ticketservices.gr
Από τις 20 Ιουλίου εισιτήρια θα πωλούνται και από το ταμείο του θεάτρου.
Πληροφορίες: www.festivalandros.gr
Ειδήσεις Σήμερα
- Μακαρόνια με φρέσκια ντομάτα – Έτοιμα σε 15 λεπτά
- Νίκος Αμανίτης στον ΕΤ: Η Ιστορία φτιάχνεται και από σιωπές
- Τραμπ: Επαναφέρει τον αποκλεισμό του Ιράν και ζητά «χαράτσι» 20% από κάθε φορτίο που περνά από τα Στενά του Ορμούζ
- Σπέτσες: Γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά από προπέλα σκάφους
- Η Στέλλα Στυλιανού στο ΤΥΠΟΣ TV: «Θα με χαρακτήριζα “εργάτη” στη δουλειά»

