Το φετινό SNF Nostos είναι μια πολυσυλλεκτική διοργάνωση γεμάτη συζητήσεις, προβληματισμό, τέχνη, τολμηρές ιδέες, μουσική, χορό, παραστάσεις, διασκέδαση και αθλητισμό και συγκεντρώνει περισσότερες από 200 προσωπικότητες από περισσότερες από 30 χώρες του κόσμου. Διαρκεί έως τις 28 Ιουνίου και όλες οι εκδηλώσεις, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έχουν ελεύθερη είσοδο.
Ανάμεσα στις δράσεις της φετινής διοργάνωσης ξεχωρίζουν ο πρωταθλητής του NBA Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Ολυμπιονίκης του άλματος επί κοντώ Εμμανουήλ «Manolo» Καραλής, οι οποίοι μιλούν με τον πρόεδρο του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλο, για τον πρωταθλητισμό και τον ρόλο των υποστηρικτικών δικτύων (26/6). Επίσης, η stand-up κωμικός Κατερίνα Βρανά μιλά για τον ρόλο της κωμωδίας στις πιο σκοτεινές στιγμές της, ως καλεσμένη μιας σειράς ομιλιών που παρουσιάζουν οι Διάλογοι του ΙΣΝ (23/6). Στη σκηνή του SNF Nostos 2026 ανεβαίνουν, επίσης, ο κορυφαίος κωμικός και ψυχή των Monty Python, John Cleese (26/6), για την παράστασή του «Not Dead Yet!», ο αγαπημένος ηθοποιός Willem Dafoe (24/6), για την παράσταση «Ο εχθρός του λαού», η bestselling συγγραφέας Karen Hao και ο επίσης διακεκριμένος ηθοποιός Jason Isaacs. Ανάμεσα στους ομιλητές συγκαταλέγονται, επίσης, ο ιστορικός Mark Mazower (24/6), ο οποίος συναντιέται επί σκηνής με μια ομάδα δημιουργών, μεταξύ των οποίων και η ακαδημαϊκός Maboula Soumahoro, ο K-pop σταρ Eric Nam, η υποψήφια για Όσκαρ σκηνοθέτης Nisha Pahuja, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Lincoln Center for the Performing Arts Mariko Silver, αλλά και ανθρωποειδή σε ρόλο-έκπληξη καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Σήμερα, Δευτέρα, βέβαια, περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία τη μεγαλειώδη συναυλία του Ζαν-Μισέλ Ζαρ στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ. Σε μία ακόμη σύμπραξη της διοργάνωσης με το Release Athens, ο Γάλλος πρωτοπόρος αναμένεται να υπογράψει ένα εντυπωσιακό θέαμα, με επιλογές από την πολύχρονη πορεία του στην ηλεκτρονική μουσική, από τη δεκαετία του ’70 έως τις μέρες μας. Στην ίδια σκηνή θα ανέβει και ένας άλλος αγαπημένος Γάλλος, ο Σεμπαστιέν Τελιέ, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες της σύγχρονης ευρωπαϊκής σκηνής, ο «διαχρονικός δανδής της γαλλικής pop», όπως τον αποκαλούν, με επιτυχίες όπως τα «La Ritournelle», «Divine», «L’Amour et la Violence» και πολλά άλλα.

Μία ακόμη μεγάλη σύμπραξη του Nostos 2026 με το Release Athens έρχεται την Πέμπτη 25 Ιουνίου, όταν οι Gorillaz θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στη χώρα μας, στην Πλατεία Νερού. Η συναυλία τους έγινε sold out αμέσως μετά την κυκλοφορία των εισιτηρίων, αποδεικνύοντας ότι ο Ντέιμον Άλμπαρν, ο οποίος ηγείται του σχήματος, έχει πολυπληθές fanbase στη χώρα μας, που τον ακολουθεί από την πρώτη περίοδο των Blur, πίσω στη δεκαετία του ’90 και τη χρυσή εποχή της britpop. Οι επιτυχίες που έχουν υπογράψει, βέβαια, οι Gorillaz, όπως τα «Clint Eastwood», «Feel Good Inc.», «Dirty Harry», «Stylo» και «Cracker Island», είναι διαχρονικές, ενώ φέτος επέστρεψαν με νέο άλμπουμ, το «The Mountain». Μαζί τους εμφανίζονται, επίσης, οι υπέροχοι Flaming Lips και η Jehnny Beth, πρώην μέλος των Savages.
Πληκτρολογήστε snfnostos.org για να δείτε το πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων του SNF Nostos 2026.

