Αθήνα Καιρός

Οι αποχωρήσεις από το κόμμα Καρυστιανού, το μεταναστευτικό και η ΔΕΘ

10 λεπτά
Οι αποχωρήσεις από το κόμμα Καρυστιανού, το μεταναστευτικό και η ΔΕΘ

Συνεχίζονται μαζικά οι αποχωρήσεις από το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού, η οποία μάταια προσπαθεί μαζί με τη συνεργάτιδά της, Μαρία Γρατσία, να πείσει ότι όσοι φεύγουν είναι… υπονομευτές. Χθες την πόρτα πίσω της έκλεισε με δύναμη η ηθοποιός Κατερίνα Μουτσάτσου, η οποία μάλιστα ήταν το πρόσωπο-έκπληξη στην ιδρυτική εκδήλωση του κόμματος Καρυστιανού.

«Αποχωρώντας από τη συμμετοχή μου στην ομάδα Πολιτισμού επιθυμώ να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε φίλους και στελέχη του κινήματος με τα οποία συνεργάστηκα, αλλά και κάποιους από τους εξαιρετικούς συναδέλφους της ομάδας αυτής. Ηταν τιμή μου να πορευτώ με ανθρώπους πανάξιους που διαθέτουν όραμα και αγωνίζονται για υψηλά ιδανικά και ήμουν τυχερή που βρέθηκα να συμβάλλω με όσες δυνατότητες και γνώση είχα σε αυτή την προσπάθεια», ανέφερε η Κατερίνα Μουτσάτσου προσθέτοντας: «Δηλώνω ότι δεν παύω να αγωνίζομαι για αυτό το “όνειρο” που μας συνδέει όλους και που αναζητά δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική χειραφέτηση», καταλήγει στη δήλωσή της.

Το κόμμα μετρά ακόμα μία αποχώρηση, αυτή της σχολικής ψυχολόγου Μαρίας Ιωαννίδου, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου που ανήκε στον στενό πυρήνα συνεργατών της Μαρίας Καρυστιανού. Η κυρία Ιωαννίδου ευχαρίστησε όσους συνεργάστηκαν μαζί της ευχόμενη να συναντηθούν ξανά μελλοντικά.

«Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι. Θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για τη συνεργασία, τις συζητήσεις και τις στιγμές που μοιραστήκαμε όλο αυτό το διάστημα. Σήμερα ολοκληρώνεται για μένα αυτός ο κύκλος, όμως κρατώ μόνο εκτίμηση για όλους εσάς και εύχομαι ολόψυχα το Κίνημα να πετύχει τους στόχους για τους οποίους δημιουργήθηκε», ήταν η ανακοίνωση παραίτησης της Μαρίας Ιωαννίδου ενώ λίγα λεπτά μετά έκανε γνωστή την αποχώρησή του και ο συνδικαλιστής και πρόεδρος του Πανελληνίου Δικτύου Παράκτιων Αλιευτικών Συλλόγων, Τάκης Κοτσόργιος, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το κόμμα λειτουργούσε με ανθρώπους ουσιαστικά διορισμένους και όχι εκλεγμένους».

Τρέχουν οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις πυρκαγιές, καθώς η οδηγία του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους αρμόδιους φορείς είναι να αξιοποιηθεί και το τελευταίο λεπτό για να «τρέξουν» οι διαδικασίες. Λίγες ώρες πριν, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, επισκέφθηκε τις περιοχές της Ψάθας, της Λούμπας και των Μεγάρων, όπου ενημερώθηκε από τους επικεφαλής των επιχειρησιακών δυνάμεων για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Παράλληλα, ο κ. Τουρνάς συναντήθηκε με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που επιχειρούσαν στο πεδίο, εκφράζοντάς τους την εκτίμηση και τη στήριξή του για το έργο που επιτελούν υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Στη συνέχεια, επέστρεψε στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων. Σχετικά με τις συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε (ΑLPHA) ότι «στην Αττική και στη Βοιωτία καταγράφηκαν ακραίες ριπές ανέμου, που έφτασαν ακόμη και τα 150 χιλιόμετρα την ώρα». «Αυτό δεν είναι απλώς ένας δυνατός αέρας, όπως τον εννοούμε στην καθημερινότητά μας. Με τέτοια ένταση η φωτιά εξαπλώνεται με τρομακτική ταχύτητα, αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση και δημιουργεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο νέα μέτωπα. Και τα πράγματα γίνονται ακόμη δυσκολότερα, γιατί μια μεγάλη πυρκαγιά δημιουργεί το δικό της μικροκλίμα, που κάνει τη συμπεριφορά της φωτιάς πολύ πιο απρόβλεπτη. Με τέτοιους ανέμους, μάλιστα, υπήρχαν ώρες που δεν μπορούσαν να πετάξουν με ασφάλεια ούτε τα εναέρια μέσα. Τα λέμε αυτά, γιατί είναι η νέα πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε η κυρία Σδούκου, ενώ η φωτιά συνέχιζε να καίει για πέμπτη ημέρα.

 Η Σέφη Βολουδάκη για το Mεταναστευτικό

Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σέφη Βολουδάκη, αναφέρθηκε στην τελείως διαφορετική μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει η χώρα μας σε σχέση με το 2015 – 2019 και έχει αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που ήταν πόλος έλξης ουσιαστικά μεταναστών, οι ροές έχουν μειωθεί κατά 70%. «Aρα,  είναι μετρήσιμο το αποτέλεσμα. Και το νομοθετικό, η δουλειά που κάνουμε σε επίπεδο ευρωπαϊκό και στο εσωτερικό μας με τους νέους νόμους και η διπλωματική προσπάθεια και το μέτρο που εφαρμόστηκε πέρυσι, που από κάποιους θεωρήθηκε ακραίο για την αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου, όλα αυτά δείχνουν ότι αποδίδουν. Θα πρέπει να γίνονται λοιπόν, όχι μεμονωμένα, αλλά συντονισμένα από όλη την Ευρωπαϊκή Eνωση», ήταν το μήνυμα της υφυπουργού.

Αποδίδουν  οι κινήσεις Θεοδωρικάκου

Καρπούς φαίνεται ότι αποδίδει η λεγόμενη «συμφωνία κυρίων» για τη συγκράτηση και μείωση των τιμών μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, καταγράφηκε αρνητικός πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ για τον Ιούλιο (-0,47%), κάτι που αποτελεί τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Δεκέμβριο του 2024 μέχρι σήμερα και εκτιμάται ότι αποτελεί μία πρώτη ισχυρή ένδειξη ότι η «συμφωνία κυρίων» τηρείται. Η δεύτερη φάση της ίδιας συμφωνίας θα εκκινήσει την 31η Αυγούστου, όταν και προβλέπεται να ξεκινήσουν οι μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα. Η Εθνική Πρωτοβουλία για τη μείωση των τιμών άρχισε στα τέλη Ιουνίου, έπειτα από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ακολούθησε νέα σύσκεψη υπό τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της βιομηχανίας, των προμηθευτών και του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Η ενεργειακή ασφάλεια στο επίκεντρο

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και η προώθηση της περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, με τον υπουργό Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ, Ελι Κοέν. Oι δύο υπουργοί συζήτησαν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και την ανάγκη δημιουργίας εναλλακτικών ενεργειακών διαδρόμων, μετά την κρίση στα Στενά του Ορμούζ. Παράλληλα, υπογράμμισαν τη γεωπολιτική σημασία που έχει αποκτήσει η Ανατολική Μεσόγειος, καθώς και τη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «3+1». Στη διάρκεια της επικοινωνίας εξετάστηκαν επίσης οι εξελίξεις που αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (Γκρέιτ Σι Ιντερκονέκτορ – GSI).

ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ

Η παρέμβαση των 22 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη λήψη μέτρων, ώστε να μην επαναληφθούν οι σκηνές στη Θέουτα της Ισπανίας, χαρακτηρίστηκε ως «προσπάθεια επιβολής ακροδεξιάς ατζέντας» από την πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου. Αλήθεια, η κυρία Δούρου τάσσεται υπέρ της μαζικής και ανεξέλεγκτης εισόδου μεταναστών, δηλαδή επιμένει στο δόγμα των ανοιχτών συνόρων όταν έχουμε ζήσει στον Εβρο, το 2020, την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού; Επίσης, η κυρία Δούρου γιατί δεν επιπλήττει τον Ισπανό πρωθυπουργό ο οποίος έστειλε τον στρατό για να επιστρέψουν στο Μαρόκο χιλιάδες μετανάστες με διαδικασία απωθήσεων;

Επαφές με το βλέμμα στη ΔΕΘ

Σειρά επαφών με εκπροσώπους της αγοράς, των επιμελητηρίων και της τοπικής κοινωνίας, στην Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία, είχε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική, Δημήτρης Μαρκόπουλος, εν όψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, ενώ οι φορείς κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η δυνατότητα μεταφοράς των φορολογικών ζημιών πέραν της πενταετίας, η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων, η θέσπιση αυξημένων συντελεστών φορολογικών αποσβέσεων για τις επενδύσεις της βιομηχανίας, η χορήγηση έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ για τα ασφαλισμένα επαγγελματικά ακίνητα και η ενίσχυση των κινήτρων εξωστρέφειας.

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι σκοπός αυτού του κύκλου επαφών είναι η άμεση καταγραφή των αιτημάτων και των προτάσεων των παραγωγικών φορέων, προκειμένου να αξιολογηθούν και να ληφθούν υπόψη κατά την επεξεργασία των παρεμβάσεων που θα ανακοινωθούν στη Θεσσαλονίκη. Οπως σημείωσε, κάθε πρόταση εξετάζεται και κοστολογείται, ώστε όσες προκριθούν να συνοδεύονται από συγκεκριμένο δημοσιονομικό αποτύπωμα.

Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννη Μασούτη, καθώς και με την πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, Λουκία Σαράντη, και με αντιπροσωπεία μελών του Συνδέσμου. Στη Δυτική Μακεδονία, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη, Γιώργο Αμανατίδη, και τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Κοζάνης ενώ ο κύκλος των συναντήσεων με παραγωγικούς και επαγγελματικούς φορείς σε όλη τη χώρα θα συνεχιστεί, με στόχο οι παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ να έχουν διαμορφωθεί μέσα από ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία και την αγορά.

ΑΙΤΗΜΑ ΑΥΤΙΑ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Την παροχή «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης» από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, με αφορμή τις μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα, ζητά με επιστολή του προς τους επιτρόπους Οικονομικών, Βάλντις Ντομπρόβσκις και Πιοτρ Σεραφίν, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. ως εισηγητής της Επιτροπής Οικονομικών για τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό, Γιώργος Αυτιάς. «Η πατρίδα μου, η Ελλάδα, όπως θα γνωρίζετε από σχετικές ανταποκρίσεις αλλά και ενημερώσεις, βιώνει τις τελευταίες ημέρες μια τεράστια φυσική καταστροφή λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί σε πολλές περιοχές και ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους 5 άνθρωποι. Οι καταστροφικές πυρκαγιές έχουν προκαλέσει ζημιές στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, σε κατοικίες, επιχειρήσεις, αλλά και υποδομές», αναφέρει ζητώντας την άμεση ευρωπαϊκή παρέμβαση.

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]