Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στο έπακρο τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας και για πρώτη φορά σε ανώτατο επίπεδο Ελληνας Πρωθυπουργός έθιξε ευθέως την άρση του casus belli ενώπιον του Τούρκου ομολόγου του. «Καιρός να αρθεί κάθε απειλή που έρχεται από το παρελθόν» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του είπε: «Είχαμε αποφασίσει από το 2023 ότι συμφωνούμε να συνεχίσουμε τον διάλογό μας. Βλέπουμε ότι οι συμφωνίες και τα μνημόνια που υπογραφούμε μας παρέχουν το καλύτερο έδαφος για την ενίσχυση των αμοιβαίων επαφών και ελπίζουμε να συνεχίσουν. Συζητήσαμε τις θέσεις μας για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς υποστηρίζουμε ότι τα ζητήματα δεν είναι άλυτα στη βάση του διεθνούς δικαίου. Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα με βάση το διεθνές δίκαιο και σε αυτό συμφωνούμε με τον πολύτιμο εταίρο μας. Με ικανοποίηση διαπίστωσα ότι συμφωνούμε με τον φίλο μου Κυριάκο σε αυτό το θέμα. Πιστεύουμε ότι από το 2023 και μετά θα σημειωθεί πρόοδος και στην επίλυση των αλληλένδετων προβλημάτων στο Αιγαίο. Μοιράστηκα με τον κ. Μητσοτάκη απόψεις για ελευθερίες στους μουσουλμάνους στη Δυτική Θράκη και την τουρκική μειονότητα. Εξετάσαμε την κατάπαυση πυρός στη Γάζα και το ειρηνευτικό σχέδιο Απορρίπτουμε τις αποφάσεις του Ισραήλ να επεκτείνει την δραστηριότητά του στην Δυτική Όχθη».
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Επιβεβαιώνεται η αξία που έχει ο διάλογος και οι σχέσεις της καλής γειτονίας. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα συνολικό απολογισμό των σχέσεων μας τα τελευταία δύο χρόνια. Πολιτικός διάλογος, πολιτική ατζέντα και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι οι τρεις πυλώνες των συζητήσεων. Ακόμη και όταν διαφωνούμε είναι σημαντικό να μην οδηγούμαστε σε κρίσεις και εντάσεις. Συμφωνήσαμε σε μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες. Επιτυχία η βίζα στους φίλους Τούρκους για επίσκεψη στα ελληνικά νησιά. Έχουμε μία καλή συνεργασία στο μεταναστευτικό με τις ροές στο ανατολικό Αιγαίο να έχουμε μειωθεί στο 60%. Η καταπολέμηση των δικτύων διακινητών να είναι σταθερός στόχος των δύο κρατών μας. Στόχος να φτάσουμε τα 10 δισ. στο διμερές μας εμπόριο. Η μειονότητα της Θράκης είναι μόνο μουσουλμανική. Υπάρχουν και σημαντικές διαφωνίες. Η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών αποτελεί τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να οδηγηθεί στο Δικαστήριο, με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Καθαρή η θέση μας για μειονότητες με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης. Ας εργαστούμε πώς οι μειονότητες μπορούν να γίνουν γέφυρες φιλίας μεταξύ των λαών μας. Καιρός να αρθεί κάθε απειλή στις μεταξύ μας σχέσεις, αν όχι τώρα, πότε. Προσβλέπουμε στο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ελλάδα στηρίζει την λύση των δύο κρατών στο Ισραήλ. Δεν στηρίζουμε την προσάρτηση της Δυτικής Οχθης από το Ισραήλ. Κλείνω, αγαπητέ Ταγίπ, με τη σκέψη ότι η μοίρα μάς όρισε να ζούμε στην ίδια γειτονιά. Να χτίσουμε ένα αύριο ειρήνης, ευημερίας και προόδου των χωρών μας, στον δρόμο που άνοιξαν Ελευθέριος Βενιζέλος και Κεμάλ Ατατούρκ». «Θα χαρώ να σας δω στην Ελλάδα, στο επόμενο Συμβούλιο Συνεργασίας», κατέληξε ο Πρωθυπουργός, προσκαλώντας τον Τούρκο πρόεδρο στην Αθήνα.
Η κοινή δήλωση Ελλάδας – Τουρκίας
Ελλάδα και Τουρκία εξέδωσαν την ακόλουθη κοινή ανακοίνωση (ανεπίσημη μετάφραση): Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Α.Ε. κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, Α.Ε. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκαν στην Άγκυρα στις 11 Φεβρουαρίου 2026 στο πλαίσιο της 6ης συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Οι δύο Ηγέτες συμπροήδρευσαν της συνεδρίασης της έκτης συνάντησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών ως συντονιστών και των Υπουργών αρμόδιων για Θησαυροφυλάκιο και Οικονομικά/Οικονομία και Οικονομικά· Εσωτερικών/Μετανάστευσης και Ασύλου, Προστασίας του Πολίτη, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας· Πολιτισμού και Τουρισμού/Πολιτισμού· Εθνικής Παιδείας/Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού· Βιομηχανίας και Τεχνολογίας/Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών· και Εμπορίου.
Οι δύο Ηγέτες σημείωσαν τα ακόλουθα:
– Η Τουρκία και η Ελλάδα τόνισαν εκ νέου ότι είναι αποφασισμένες να καλλιεργήσουν φιλικές σχέσεις και καλή γειτονία, αμοιβαίο σεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και κατανόηση, σύμφωνα με τη «Διακήρυξη των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία», η οποία υπογράφηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2023 στην Αθήνα, κατά την 5η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Οι δύο χώρες δεσμεύονται να προωθήσουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις και να διευρύνουν τους τομείς συνεργασίας.
– Η Τουρκία και η Ελλάδα επανεπιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για τη βελτίωση των αποτελεσματικών διαύλων και μηχανισμών επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, καθώς και για την εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης, προκειμένου να αποφεύγεται ενδεχόμενη κλιμάκωση και οι κίνδυνοι για την επιτυχή διαχείριση των διμερών τους σχέσεων.
– Και οι δύο πλευρές επανέλαβαν ότι η διευρυμένη διμερής συνεργασία, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, θα ενισχύσει περαιτέρω την περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία και θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
– Υπό το πρίσμα της αύξησης του διμερούς εμπορικού τους όγκου και της οικονομικής συνεργασίας, οι δύο χώρες συμφώνησαν να ενισχύσουν περαιτέρω τους εμπορικούς τους δεσμούς και να επιτύχουν τον στόχο των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε διμερή εμπορικό όγκο έως το τέλος της δεκαετίας. Προς τον σκοπό αυτό δεσμεύθηκαν να εντείνουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των αντίστοιχων επιχειρηματικών τους κοινοτήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στις δραστηριότητες του Ελληνοτουρκικού Κοινού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, καθώς και άλλων συναφών επιχειρηματικών ενώσεων και των οργανισμών προώθησης επενδύσεων των δύο χωρών.
– Η Τουρκία και η Ελλάδα χαιρέτισαν τη συνέχιση του προσωρινού καθεστώτος θεωρήσεων Σένγκεν βραχείας διαμονής, με στόχο τη διευκόλυνση των τουριστικών επισκέψεων Τούρκων υπηκόων σε δώδεκα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.
– Η Τουρκία και η Ελλάδα επιβεβαίωσαν ότι, πέραν της υφιστάμενης διμερούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, ο τριμερής μηχανισμός συνεργασίας, ο οποίος περιλαμβάνει και τη Βουλγαρία, έχει αποδώσει θετικά αποτελέσματα. Οι δύο χώρες υπογράμμισαν τη σημασία της συνέχισης και περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα.
– Και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη σημασία και την αναγκαιότητα ανάπτυξης της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.
– Αμφότερες οι χώρες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να αξιολογήσουν τις υφιστάμενες δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας —ιδίως στη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας— με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας.
– Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για τον εκσυγχρονισμό κρίσιμων διασυνοριακών οδικών και σιδηροδρομικών διαδρόμων. Τα έργα αυτά ενισχύουν ουσιαστικά την ασφάλεια, την αξιοπιστία και τη χωρητικότητα τόσο των επιβατικών όσο και των εμπορευματικών μεταφορών, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις τεχνικές και επιχειρησιακές προϋποθέσεις για ισχυρότερη διασυνδεσιμότητα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, καθώς και με την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των περιφερειακών εφοδιαστικών αλυσίδων. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές εξέτασαν την πρόοδο του έργου κατασκευής δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας στους Κήπους–Ύψαλα, κατόπιν της Συμφωνίας του 2006. Η συνολική και αποτελεσματική διασύνδεση του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο μεταφορών της Τουρκίας αναγνωρίζεται ως κρίσιμη για τη διασφάλιση ομαλής ροής της κυκλοφορίας, διαλειτουργικότητας των συστημάτων και περαιτέρω ενίσχυσης της διασυνοριακής συνεργασίας.
– Η Τουρκία και η Ελλάδα επανέλαβαν τη διαρκώς αυξανόμενη σημασία των αναδυόμενων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιοποίησης, στον οικονομικό και στρατηγικό τομέα. Και οι δύο πλευρές επανεπιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της συνεργασίας στην επιστήμη, την τεχνολογία, την έρευνα και την καινοτομία, μέσω της υλοποίησης διμερούς προγράμματος συνεργασίας στην επιστήμη και την τεχνολογία.
– Η Τουρκία και η Ελλάδα συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων στη λεκάνη απορροής του ποταμού Meriç/Έβρου, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο χώρες αποφάσισαν να επανενεργοποιήσουν την ad hoc Κοινή Επιτροπή που συστάθηκε βάσει της Κοινής Δήλωσης του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Δασών της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η οποία υπογράφηκε στην Αθήνα στις 14 Μαΐου 2010, με στόχο τη διασφάλιση της προστασίας και της βιώσιμης χρήσης του ποταμού Meriç/Έβρου. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν επίσης την κοινή τους δέσμευση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πλημμυρών στη λεκάνη απορροής του ποταμού Meriç/Έβρου, σε συνεργασία και με το άλλο παρόχθιο κράτος.
– Η Τουρκία και η Ελλάδα επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν εποικοδομητικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ως δύο Σύμμαχοι, μεταξύ άλλων ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Άγκυρας που θα πραγματοποιηθεί στις 7-8 Ιουλίου 2026 στην Τουρκία.
– Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας–ΕΕ.
– Οι δύο χώρες συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε διεθνείς οργανισμούς και, στον βαθμό του δυνατού, να υποστηρίζουν αμοιβαία τις υποψηφιότητές τους σε διεθνείς πλατφόρμες.
– Οι δύο Ηγέτες είχαν επίσης εκτενή ανταλλαγή απόψεων για διμερή ζητήματα, καθώς και για περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Συμφώνησαν να διατηρήσουν τη δυναμική στον Πολιτικό τους Διάλογο, στη Θετική Ατζέντα/Κοινό Σχέδιο Δράσης και στις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Τι προηγήθηκε
H κατ΄ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν, διήρκησε συνολικά για 1 ώρα και 45 λεπτά και στη συνέχεια ξεκίνησε το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας. H Αθήνα και η Άγκυρα υπέγραψαν τις παρακάτω συμφωνίες για: 1. Συνεργασία στην προώθηση των επενδύσεων, 2. Ενθάρρυνση της δημιουργίας ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, 3. Συνεργασία στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, 4. Συνεργασία των δύο χωρών για την προετοιμασία απέναντι στους σεισμούς, 5. Μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού, 6. Επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας.
Σε πολύ καλό κλίμα διεξήχθη η διμερής συνάντηση ανάμεσα στον Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Τούρκο ομόλογό του, υπουργό Βιομηχανίας Μεχμέτ Φετίχ Κασίρ. Εκτός από την υπογραφή της κοινής δήλωσης για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργασίας των δύο χώρων στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 6ου συμβουλίου συνεργασίας, συμφωνήθηκε και η ενεργοποίηση του μνημονίου συνεννόησης στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχε υπογραφεί στο πέμπτο ανώτατο συμβούλιο. Επίσης συμφωνήθηκε η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας στους τομείς της μετρολογίας, της πιστοποίησης και startups. Μεταξύ των άλλων συμφωνήθηκε μέχρι το καλοκαίρι ο Τούρκος υπουργός να επισκεφτεί την Αθήνα και μέχρι το Σεπτέμβρη ο κ. Θεοδωρικάκος την Τουρκία.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν 10 υπουργοί και για τον λόγο αυτό η βεντάλια των θεμάτων ήταν πλούσια. Εκτός του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Χάρης Θεοχάρης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε στην πρωτεύουσα της Άγκυρας λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι και στη συνέχεια πήγε στο Λευκό Παλάτι, όπως αποκαλείται το προεδρικό μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο.
Ο σύντομος διάλογος Μητσοτάκη – Ερντογάν:
– Γεια σας κ. Πρόεδρε
– Γεια σας
– Όλα καλά;
– Πολύ καλά!
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε και έναν σύντομο διάλογο με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη.

Μήνυμα Ερντογάν στο πάρα πέντε της συνάντησης με Μητσοτάκη
Ο Ερντογάν σε ομιλία του στο κοινοβούλιο νωρίτερα σήμερα αναφέρθηκε στην επίσκεψη λέγοντας ότι «στόχος είναι να συμβάλουμε στην ειρήνη στην περιοχή». «Χωρίς κανένα κόμπλεξ, συναντάμε όλους τους παίκτες και μοιραζόμαστε τις ιδέες και τις προτάσεις μας με τους συνομιλητές μας, με αίσθημα αδελφοσύνης», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, πριν από τη συνάντηση στην Άγκυρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ειδικότερα η δήλωσή του έχει ως εξής: «Σήμερα θα υποδεχθούμε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον κ. Μητσοτάκη, στη χώρα μας. Όπως βλέπετε, στον κόσμο και στην περιοχή μας φυσάει, για να το πω έτσι, ένας «άνεμος της Τουρκίας». Εδώ πρέπει να τονίσω ιδιαίτερα το εξής: αγαπητοί φίλοι, ό,τι θέλουμε για την Τουρκία, το ίδιο θέλουμε και για τους φίλους και αδελφούς μας. Όπως θέλουμε ειρήνη και ασφάλεια για εμάς, όπως θέλουμε σταθερότητα, ανάπτυξη και ευημερία, το ίδιο θέλουμε και για τους γείτονές μας και όλες τις αδελφές χώρες. Οι διπλωματικές προσπάθειές μας, στις οποίες δώσαμε επιτάχυνση τον τελευταίο καιρό, έχουν ακριβώς αυτό το σκοπό. Ο βασικός στόχος των επαφών μας είναι να συμβάλουμε στην ειρήνη στην περιοχή».
Προσκλήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Πρόσκληση ώστε να παραστεί στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα έλαβε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τον Τούρκο πρόεδρο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τουρκική προεδρία ανταποκρίθηκε έτσι σε αίτημα που είχε διατυπώσει παλαιότερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης για συνάντηση με τον Ερντογάν, ώστε να συζητήσουν το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Μίνι ανασχηματισμός από τον Ερντογάν πριν τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη
Σε μίνι ανασχηματισμό, προχώρησε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αντικαθιστώντας τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Τουρκίας.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Αναντολού, επικαλούμενο τα προεδρικά διατάγματα που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης Ακίν Γκιουρλέκ αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, αντικαθιστώντας τον Γιλμάζ Τουντς που παραιτήθηκε.
Σημειώνεται ότι ο Γκιουρλέκ είχε πρωτοστατήσει στις διώξεις κατά του ηγέτη της τουρκικής αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου.
Ο Κυβερνήτης του Ερζερούμ Μουσταφά Τσιφτσί τοποθετήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, αντικαθιστώντας τον Αλί Γερλίκαγια, ο οποίος επρόκειτο να συμμετάσχει στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ο Γερλίκαγια, ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο με ανάρτησή του στο Χ για την μεγάλη υποστήριξη που είχε κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Cumhurbaşkanımız Sayın @RTErdogan’ın tensip ve takdirleriyle 4 Haziran 2023 tarihinde başladığım İçişleri Bakanlığı görevimi kıymetli kardeşim Mustafa Çiftçi’ye devrediyorum. Kendisini tebrik ediyor, yeni görevinde başarılar diliyorum. Allah hayırlı uğurlu etsin.
Bakanlığım…
— Ali Yerlikaya (@AliYerlikaya) February 10, 2026
Από την πλευρά του, ο Γιλμάζ Τουντς, δήλωσε πως πάντα θα στέκεται στο πλευρό του προέδρου της Τουρκίας.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yanında olmak, davamıza gönül vermek bizler için her zaman gurur vesilesi olmuştur.
2001 yılında başlayan kutlu yolcuğumuzda AK Parti Kurucu İlçe Başkanlığı, Milletvekilliği, TBMM Adalet Komisyonu Başkanlığı, AK Parti Meclis Grup…
— Yılmaz TUNÇ (@yilmaztunc) February 10, 2026
Τι έγραψε ο τουρκικός Τύπος για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Η συνάντηση των δύο ηγετών στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας–Τουρκίας που επανέρχεται έπειτα από τριετή παύση, είναι το κύριο θέμα στα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, που προσεγγίζουν το τετ α τετ υπό το πρίσμα των ελληνοτουρκικών εντάσεων στο Αιγαίο, των ζητημάτων θαλάσσιων ζωνών, αλλά και των περιφερειακών συμμαχιών της Αθήνας.

Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, φιλοξενεί δήλωση του επικεφαλής επικοινωνίας του Προεδρικού Μεγάρου, Μπουρχανεντίν Ντουράν, ο οποίος σημειώνει πως «υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, η Συνάντηση του Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα θα εξετάσει όλες τις πτυχές των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας και θα συζητήσει τις δυνατότητες προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Στις συνομιλίες, εκτός από τις διμερείς σχέσεις, προβλέπεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, επίσης, στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται η υπογραφή διαφόρων κειμένων που αποσκοπούν στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων».

Η Daily Sabah στην αγγλόφωνή της έκδοση σημειώνει πως η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού πραγματοποιείται εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας σχετικά με θαλάσσιες διαφορές στο Αιγαίο Πέλαγος, συμπεριλαμβανομένων διαφωνιών σχετικά με τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας. Η Τουρκία έχει επανειλημμένα απορρίψει τις ελληνικές δηλώσεις και τις μονομερείς κινήσεις σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και αγνοούν τις υφιστάμενες διαφορές.

Το TV5 αναφέρει ότι η συνάντηση, υπό την προεδρία του Προέδρου Ερντογάν και του Έλληνα Πρωθυπουργού, θα εξετάσει τις τουρκο-ελληνικές σχέσεις σε όλες τις πτυχές τους. Θα συζητηθούν οι ευκαιρίες για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Υπάρχουν πολλά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών που εκκρεμούν εδώ και χρόνια. Κυριότερα μεταξύ αυτών είναι το Αιγαίο Πέλαγος και τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Η πρόσφατη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι «το δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα σε 12 μίλια είναι αναφαίρετο» προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας.

Σύμφωνα με το TRT Haber η επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2023 σηματοδότησε μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών καθώς ανακοινώθηκε η «Διακήρυξη της Αθήνας για τις φιλικές σχέσεις και την καλή γειτονία». Οι συνομιλίες στην Άγκυρα θα ασχοληθούν με την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας, τα ζητήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η Milliyet σημειώνει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός φτάνει σήμερα στην Τουρκία. Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αυτής της πολυαναμενόμενης συνάντησης είναι η διατήρηση ενός ήρεμου κλίματος στις διμερείς σχέσεις και η επιβεβαίωση ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτοί.
Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τι έγραψε ο ισραηλινός Τύπος
Στο «τρίγωνο» Ελλάδας-Τουρκίας-Ισραήλ αναφέρθηκξν ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα για το 6ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Ορισμένα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι μια ενδεχόμενη προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή, σημειώνοντας ότι η Ιερουσαλήμ παρακολουθεί στενά την ελληνοτουρκική εμπλοκή.
Πάντως, τα περισσότερα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης όπως οι Times of Israel, θεωρούν ότι οι ελληνοϊσραηλινές διπλωματικές σχέσεις βρίσκονται σε στέρεες βάσεις, υπενθυμίζουν την τριμερή σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου 2025 στην Ιερουσαλήμ, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου και ο Κύπριος πρόεδρος Χριστοδολίδης συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία των τριών χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Νετανιάχου χρησιμοποίησε αυτή τη σύνοδο κορυφής για να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία εναντίον εκείνων που επιδιώκουν να «αναδημιουργήσουν αυτοκρατορίες» — που ερμηνεύεται ευρέως ως μια έντονη αναφορά στον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Άλλες ισραηλινές αναφορές τόνισαν τις επίσημες δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, οι οποίες επιβεβαίωσαν την εμβάθυνση της στρατιωτικής και ασφαλιστικής συνεργασίας με την Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, υπογραμμίζοντας την άποψη του Ισραήλ για την εταιρική σχέση ως βασικό στρατηγικό πυλώνα.

