«Χαρτιά» δεν παρουσιάστηκαν, νέα στοιχεία δεν δόθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, που προκάλεσε τη συζήτηση στη Βουλή, με αποτέλεσμα η αντιπολίτευση να αναμασά «μία από τα ίδια». Και τον Κ. Μητσοτάκη να έχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσει την πολιτική υπεροχή του, κάνοντας ταυτόχρονα φυγή προς τα εμπρός με την «ατζέντα 2030», η οποία στηρίζεται στην αναθεώρηση του Συντάγματος και αποσκοπεί σε βαθιές τομές και ρήξεις με το «βαθύ κράτος».
Μετά την οριστική απόφαση του πρωθυπουργού για διεξαγωγή των εκλογών την άνοιξη του 2027, οριστικοποιείται και η στρατηγική της κυβέρνησης για τους εναπομείναντες 12 μήνες. Εξοδος από το αφόρητο πεδίο της τοξικότητας -χωρίς να μένουν αναπάντητα τα fake news και οι ακρότητες- και «στο φουλ οι μηχανές» για την ολοκλήρωση των παραδοτέων (έργα υποδομών), την απορρόφηση όλων των ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Κυρίως στο θέμα της στέγασης (Σπίτι μου 1 και 2, ανακαίνιση διαμερισμάτων για κοινωνική στέγαση) και της ανάπτυξης, με επενδύσεις 450 εκατ. ευρώ για μεγάλες επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές ή σε περιοχές που έχουν εισόδημα κάτω του 70% του εθνικού μέσου όρου. Η διαφαινόμενη ειρήνευση σε Ιράν και Λίβανο δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το πετρέλαιο θα κινηθεί προς την περιοχή των 80-85 δολ. ανά βαρέλι, κάτι που, όπως λένε οι πληροφορίες, αντέχει η οικονομία και μάλιστα σε βαθμό ώστε να μη χρειαστεί να μικρύνει το καλάθι της ΔΕΘ.
Στο Ηράκλειο
Αύριο πραγματοποιείται στο Ηράκλειο Κρήτης το 4ο Προσυνέδριο της Ν.Δ., που είναι αφιερωμένο στον τουρισμό, τη νησιωτικότητα, τον πολιτισμό και τις υποδομές (λόγω ΒΟΑΚ) υπό τον τίτλο «Ελλάδα, προορισμός για όλους: Μεγάλα έργα και υποδομές». Οι προσυνεδριακές διαδικασίες αναμένεται να είναι το όχημα για την άμβλυνση των προβλημάτων που υπήρξαν στη γαλάζια Κ.Ο. για τον τρόπο χειρισμού των δικογραφιών για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οχι λίγοι βουλευτές της Ν.Δ. θεωρούν ότι έμειναν ακάλυπτοι οι 11 συνάδελφοί τους απέναντι στις ασθενείς και ασταθείς νομικά δικογραφίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Το κλίμα βελτιώθηκε κάπως, καθώς ο Κ. Μητσοτάκης, την Πέμπτη, παρείχε στήριξη στους βουλευτές της Ν.Δ. δύο φορές -στην πρωτολογία και στην τριτολογία του- κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Ωστόσο κατά την ψηφοφορία που θα γίνει την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής για τις άρσεις ασυλίας των 11+2 βουλευτών, είναι πιθανόν να υπάρξουν καταψηφίσεις και αποχή από νεοδημοκράτες βουλευτές. Το Μ. Μαξίμου δεν θεωρεί πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνιστά πρόβλημα, καθώς ο Κ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι η ψήφος σε αυτήν την ψηφοφορία είναι κατά συνείδηση.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στις 30 Απριλίου. Βασικό θέμα της θα είναι οι προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος -ήδη 50 βουλευτές έχουν υποβάλει προτάσεις- αλλά δεν αποκλείεται στη συζήτηση να τεθούν και ζητήματα διαχείρισης κρίσεων, όπως με τις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στην εκτόνωση της πίεσης μπορεί να συμβάλει και το τρίτο τμήμα της δικογραφίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται εντός του Μαΐου και περιλαμβάνει εκτός από δυο νέα ονόματα βουλευτών της Ν.Δ., τρία ονόματα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και το όνομα προβεβλημένου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, αποδυναμώνεται και η θεωρία του «αμιγώς γαλάζιου σκανδάλου», δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, που υφίσταται από το 2020, δεν έχει αρμοδιότητα ούτε έχει ελέγξει την προ του 2020 περίοδο, που περιλαμβάνει τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, Παπαδήμου, Σαμαρά-Βενιζέλου, Καραμανλή και ΠΑΣΟΚ.
ΝΕΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ
Η αμυντική συμφωνία με Γαλλία και η διπλωματική αναβάθμιση

Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης δίνει μεγάλο βάρος στην περαιτέρω ενίσχυση του ελληνικού αποτυπώματος στο νέο γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται. Η τρέχουσα εβδομάδα είναι εβδομάδα διεθνών επαφών και συμφωνιών. Την Τετάρτη θα συνομιλήσει στο πλαίσιο του Συνεδρίου των Δελφών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα. Την Πέμπτη και τη μισή Παρασκευή θα συμμετάσχει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στην Κύπρο και θα είναι συνέχεια της Συνόδου του Μαρτίου με πλήρη ατζέντα (η ευρωπαϊκή αντίδραση στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, οι τιμές της ενέργειας, οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή και η βοήθεια στην Ουκρανία).
Από το απόγευμα της Παρασκευής και το Σάββατο, ο Κ. Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον Γάλλο πρόεδρο Ε. Μακρόν, σε μία σημαντική επίσκεψη κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανανεωθεί η Ελληνογαλλική Συμφωνία για άλλα 5 χρόνια (υπογράφηκε για πρώτη φορά το 2021) και στη συνέχεια θα προβλέπει «αυτόματη επέκταση επ’ αόριστον». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η συμφωνία που θα υπογραφεί θα είναι ευρύτερη της πρώτης, καθώς θα επεκτείνει τη διμερή ατζέντα από την άμυνα έως την οικονομία, την πολιτική προστασία, την καινοτομία, αλλά και σε ζητήματα «κοινών αξιών» (προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου στις νέες συνθήκες, ρόλος του ΟΗΕ, προστασία των ανηλίκων στο Διαδίκτυο κ.λπ.). Το «Ελλάς-Γαλλία συμμαχία» δείχνει να αποκτά, μετά την ανανέωση της διευρυμένης συμφωνίας, ακόμα μεγαλύτερη σταθερότητα και μονιμότητα.
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
25 άρθρα στον πυρήνα της «γαλάζιας» πρότασης

Με πυρήνα 25 άρθρα είναι η πρόταση της Ν.Δ. για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Πρόκειται για θεσμικές τομές με τις οποίες η Ν.Δ. διαμορφώνει, όπως λένε οι πληροφορίες, τις προϋποθέσεις για την «επανεκκίνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας» και την «ατζέντα 2030», η οποία αναμένεται να είναι και «η ατζέντα της 3ης τετραετίας».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή η ατζέντα περιλαμβάνει το «στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταμόρφωση της χώρας, μέσω βαθιών αλλαγών στο σάπιο κράτος, την ψηφιοποίηση, την ανάπτυξη και την πιο ασφαλή λειτουργία της Δημοκρατίας. Η γαλάζια πρόταση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Αλλαγή του άρθρου 16 που θα επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Προσθήκη άρθρου για την προστασία του πολίτη από την τεχνητή νοημοσύνη και την αξιοποίησή της υπέρ της ελευθερίας και της ευημερίας.
Πρόβλεψη της υποχρέωσης του κράτους να μεριμνά για προσιτή στέγη. Ψήφιση νόμου για τη λειτουργία των κομμάτων. Αλλαγή των άρθρων για τον εκλογικό νόμο και την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Αλλαγή του περίφημου άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Αλλαγή του άρθρου 90 για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, χωρίς την παρέμβαση της εκάστοτε κυβέρνησης. Αλλαγή του άρθρου για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε αυτή να εξαρτάται από την αποτελεσματικότητά τους. Αλλαγή του άρθρου για τις Ανεξάρτητες Αρχές, ώστε να μη μένουν ακέφαλες και μη λειτουργικές λόγω της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 3/5.
Υπό διαμόρφωση είναι η πρόταση της Ν.Δ. για το εκλογικό σύστημα, το οποίο θα ισχύσει μετά το 2030. Κρίσιμες παράμετροι θεωρούνται ποιο εκλογικό σύστημα υπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες της χώρας, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του σταυρού, το ακριβές ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργού και βουλευτή, ώστε να υπάρξει σαφής διάκριση μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Ολα αυτά οδηγούν προς ένα μικτό σύστημα με μικρότερες και μεγαλύτερες περιφέρειες.
Προτάσεις έχουν καταθέσει περισσότεροι από 50 βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίες έχουν ληφθεί υπόψη για τη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων της κυβέρνησης. Οι οποίες θα τεθούν στον δημόσιο διάλογο εντός του Μαΐου. Με δεδομένη την αρνητική στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το πιο πιθανό είναι στην παρούσα Βουλή, που είναι προτείνουσα, να ψηφιστούν με απλή πλειοψηφία 151 τα υπό αναθεώρηση άρθρα και το ακριβές περιεχόμενό τους να προσδιοριστεί από την επόμενη Βουλή, που είναι αναθεωρητική, με 181 ψήφους.

