Τρία αγάλματα από πάγο, τα οποία αναπαρίσταναν εργαζόμενους, τοποθέτησαν ακτιβιστές και ακτιβίστριες της Greenpeace Ιταλίας, μπροστά από το Κολοσσαίο στη Ρώμη, προκειμένου να καταγγείλουν τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε όλους εκείνους που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους σε υψηλές θερμοκρασίες.
Τα αγάλματα αναπαριστούσαν «έναν εργάτη γης, έναν οικοδόμο και έναν διανομέα, επαγγέλματα που συγκαταλέγονται στα πλέον εκτεθειμένα στους καύσωνες, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο σχεδόν έναν στους δέκα εργαζόμενους».
Τα αγάλματα τοποθετήθηκαν την Τετάρτη (15/07) το πρωί μπροστά από το εμβληματικό μνημείο της Ρώμης και αφέθηκαν να λιώσουν από τον ήλιο, με αφορμή την ευρωπαϊκή ημέρα για τα θύματα της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης.

Άγαλμα από πάγο απεικονίζει έναν διανομέα που λιώνει από τη ζέστη, μπροστά από το Κολοσσαίο στη Ρώμη. Πηγή: REUTERS/Guglielmo Mangiapane
Εκτός από τα αγάλματα οι ακτιβιστές της Greenpeace τοποθέτησαν και μία πινακίδα που έγραφε: «Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων πλουτίζουν, εμείς λιώνουμε».

Ένα άγαλμα από πάγο που απεικονίζει έναν αγρότη —μία από τις ομάδες εργαζομένων που είναι πιο ευάλωτες στους καύσωνες— το οποίο τοποθετήθηκε από ακτιβιστές της Greenpeace, λιώνει κάτω από τον ήλιο, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης με σκοπό να αναδειχθούν οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ ένας καύσωνας πλήττει την Ιταλία, κοντά στο Κολοσσαίο, στη Ρώμη. Πηγή: REUTERS/Guglielmo Mangiapane
Το συνδικάτο εργαζομένων CGIL και η Greenpeace ζητούν «από την ιταλική κυβέρνηση να εγκαταλείψει γρήγορα τα ορυκτά καύσιμα, υιοθετώντας ένα σχέδιο σταδιακής κατάργησης του φυσικού αερίου έως το 2035, να εισαγάγει μια μόνιμη φορολόγηση στα κέρδη των βιομηχανιών φυσικού αερίου και πετρελαίου για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές, καθώς και έγκαιρα μέτρα για την προστασία των κατηγοριών εργαζομένων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και όλων των πολιτών από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».

Αγάλματα από πάγο που απεικονίζουν έναν αγρότη και έναν οικοδόμο — ομάδες εργαζομένων που είναι οι πιο ευάλωτες στους καύσωνες — τοποθετήθηκαν από ακτιβιστές της Greenpeace μπροστά στο Κολοσσαίο με σκοπό να αναδειχθούν οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Πηγή: REUTERS/Guglielmo Mangiapane
«Η ακραία ζέστη δεν αποτελεί πλέον μια έκτακτη, περιστασιακή κατάσταση: απαιτεί δομικές απαντήσεις. Χρειάζονται άμεσες εγγυήσεις προστασίας για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, ξεκινώντας από την υποχρεωτική αναστολή εργασίας κατά τις θερμότερες ώρες και την αναδιοργάνωση του ωραρίου εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των διανομέων, των οποίων η εργασιακή σχέση επιβεβαιώνεται στην πράξη ως εξαρτημένη εργασία», δήλωσε η συνομοσπονδιακή γραμματέας της CGIL, Φραντσέσκα Ρε Ντάβιντ, σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA προσθέτοντας: «Υπάρχει επίσης ανάγκη για κλιματισμό των κλειστών εργασιακών χώρων. Πρέπει να φορολογηθούν τα κέρδη-ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, εκείνων των βιομηχανιών ορυκτών καυσίμων, και να διατεθεί ένα σημαντικό μέρος αυτών των πόρων για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να ευνοηθεί η ενεργειακή μετάβαση που πραγματικά χρειαζόμαστε».

Ένας εργάτης γης φτιαγμένος από πάγο λιώνει κάτω από τον καυτό ήλιο στη Ρώμη. Πηγή: REUTERS/Guglielmo Mangiapane
Η Σιμόνα Αμπάτε, υπεύθυνη της εκστρατείας για το «κλίμα και την ενέργεια» της Greenpeace Ιταλίας, υπενθύμισε ότι 200.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ευρώπη μέσα σε τέσσερα χρόνια λόγω της ακραίας ζέστης και υπογράμμισε: «Αυτή η προαναγγελθείσα τραγωδία έχει ενόχους: τις πετρελαϊκές βιομηχανίες και τις ενεργειακές πολιτικές των συνένοχων κυβερνήσεων που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα, όπως συμβαίνει και στην Ιταλία με τις εταιρείες φυσικού αερίου και πετρελαίου και την κυβέρνηση Μελόνι. Ήρθε η ώρα να επιβληθεί η αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει” και να αναγνωριστούν οι ευθύνες των βιομηχανιών ορυκτών καυσίμων».























