Από τον Ιανουάριο του 2025 η διεθνής τιμή της πρώτης ύλης καταγράφει «βουτιά» της τάξεως του 45%. Ειδικότερα, η τιμή του κακάο έχει υποχωρήσει στα 6.338 δολάρια ο τόνος, από 11.564 δολάρια στις αρχές του έτους, ενώ στις 15 Οκτωβρίου βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2024, που ξεκίνησε το ράλι ανόδου, στα 5.895 δολάρια ο τόνος.
Πτωτικά
Διεθνείς αναλυτές αναφέρουν ότι η υποχώρηση των τιμών αντανακλά τη μείωση της ζήτησης ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών, καθώς και τις προσδοκίες για καλύτερη σοδειά λόγω των βελτιωμένων καιρικών συνθηκών στη Δυτική Αφρική. Επιπλέον, οι κερδοσκόποι που είχαν επωφεληθεί από την άνοδο, στοιχηματίζουν πλέον στην πτώση των τιμών.
«Είχαμε απολύτως παράλογα υψηλά επίπεδα που δεν ήταν βιώσιμα μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Oran van Dort, αναλυτής εμπορευμάτων στη Rabobank. Οι τιμές είχαν υποχωρήσει κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους, «αλλά ειδικά από τα μέσα Αυγούστου ακολουθούν μια πραγματικά σταδιακή πτωτική τάση».

Αυξήσεις
Στην εγχώρια αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου, τα προϊόντα σοκολάτας έχουν ανατιμηθεί κατά 22,2% σε ετήσια βάση, με στελέχη της αγοράς να εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με αποκλιμάκωση των τιμών.
Οπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» υψηλόβαθμο στέλεχος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, τα προϊόντα που πωλούνται σήμερα στα σούπερ μάρκετ έχουν παραχθεί πολύ νωρίτερα, όταν το κακάο κόστιζε πολύ ακριβά. Επομένως, το κόστος παραγωγής ήταν πολύ υψηλότερο. «Επιπλέον, οι χρηματιστηριακές τιμές μπορεί να μειώνονται από τα υψηλά που είχαν φτάσει, αλλά παραμένουν πολύ υψηλότερα από τις τιμές που διαπραγματεύονταν πριν από δύο χρόνια, όταν για παράδειγμα η τιμή του κακάο ήταν στα 2.600 δολάρια ο τόνος», υπογραμμίζει η ίδια πηγή.
Εως και 72%
Πάντως, οι αυξήσεις στα ράφια είναι υπέρογκες αγγίζοντας ακόμα και το 72%. Για παράδειγμα, γνωστή μάρκα σοκολάτας που τον Μάρτιο του 2024 κόστιζε 1,58 ευρώ ανέβηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους στα 1,78 και πλέον πωλείται στα 2,72 ευρώ. Αντίστοιχα, η «Σοκοφρέτα», από τα 0,47 λεπτά που στοίχιζε τον Μάρτιο του 2024, ανήλθε στα τέλη του ίδιου έτους στα 0,55 ευρώ και πλέον η τιμή της αγγίζει τα 0,64 ευρώ, δηλαδή 36% ακριβότερα σε σχέση με ενάμιση χρόνο πριν.
«Αλμυρά» τα γλυκά
Πικρή γεύση αφήνουν στους καταναλωτές και τα γλυκά, καθώς η εκρηκτική άνοδος στην τιμή του κακάο το προηγούμενο διάστημα οδήγησε σε ανατιμήσεις έως και 30%. Στα ζαχαροπλαστεία, μια σοκολατίνα τούρτα πωλείται στα 18-18,5 ευρώ το κιλό – σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν ακόμα και τα 20 ευρώ- από 15-15,5 ευρώ που κόστιζε το 2024. Αντίστοιχα, τα γλυκά σερβιρίσματος από τα 17-18 ευρώ το κιλό, πριν από ενάμιση χρόνο, έχουν ξεπεράσει πλέον τα 20 ευρώ.
Για να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών και να συγκρατήσουν τις τιμές τους, πολλοί ζαχαροπλάστες έχουν κάνει στροφή στις απομιμήσεις σοκολάτας, με χαμηλή περιεκτικότητα σε κακάο, με εκπροσώπους του κλάδου να εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών.
Στελέχη της αγοράς, πάντως, εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα οι τιμές ενδέχεται να αποκλιμακωθούν ελαφρώς, ωστόσο σε καμία περίπτωση δε θα επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν πριν από δύο χρόνια.
![Σούπερ Μάρκετ: Μπαράζ προσφορών για το εορταστικό τραπέζι [πίνακες]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2025/12/38-f1-26-pl-150x150-jpg.webp)
![Αμετάβλητες οι τιμές σε κουραμπιέδες, μελομακάρονα [πίνακες]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2024/12/kourampiedes-48foodst-150x150.jpg)