Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν κατά 6 σεντς, ή 0,1%, στα 108,11 δολάρια το βαρέλι στις 04:00 GMT, μετά από πτώση 2,23 δολαρίων την Παρασκευή (01/05). Το αμερικανικό West Texas Intermediate διαμορφώθηκε στα 101,50 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 44 σεντς, ή 0,4%, μετά από απώλεια 3,13 δολαρίων την Παρασκευή (01/05).
«Η ευρύτερη αγορά εξακολουθεί να στηρίζεται σθεναρά από τις επίμονες διαταραχές στην προσφορά και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα», δήλωσε στο Reuters η Πριγιάνκα Σάχντεβα, αναλύτρια της Phillip Nova.
«Εκτός αν υπάρξει μια σαφής και βιώσιμη λύση που θα αποκαταστήσει τις κανονικές ροές μέσω των Στενών του Ορμούζ, οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές, με τους κινδύνους να εξακολουθούν να κλίνουν προς περαιτέρω ανοδική πορεία».
Ο Τραμπ δήλωσε την Κυριακή (03/05) ότι οι ΗΠΑ θα καθοδηγήσουν τα πλοία με ασφάλεια έξω από τα Στενά του Ορμούζ, αλλά οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, χωρίς να διαφαίνεται ειρηνευτική συμφωνία και με τη ναυτιλία μέσω της στρατηγικής θαλάσσιας οδού να παραμένει περιορισμένη.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με τις χώρες να αξιολογούν τις απαντήσεις της μίας στην άλλη.
Ο Τραμπ έχει θέσει ως προτεραιότητα την επίτευξη πυρηνικής συμφωνίας με την Τεχεράνη, αλλά το Ιράν επιθυμεί να αναβάλει τις πυρηνικές συνομιλίες μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος και να αρθεί πρώτα ο αποκλεισμός που έχουν επιβάλει οι αντίπαλοί του στη ναυτιλία του Κόλπου.
Την Κυριακή (03/05), ο Οργανισμός Χωρών Εξαγωγέων Πετρελαίου και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν τους στόχους παραγωγής πετρελαίου κατά 188.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο για επτά μέλη, σημειώνοντας την τρίτη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση.
Η αύξηση είναι η ίδια με εκείνη που συμφωνήθηκε για τον Μάιο, μείον το μερίδιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία αποχώρησαν από τον ΟΠΕΚ την 1η Μαΐου. Ωστόσο, ο αυξημένος όγκος θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό στα χαρτιά, όσο ο πόλεμος στο Ιράν συνεχίζει να διαταράσσει τις προμήθειες πετρελαίου στον Κόλπο μέσω των Στενών του Ορμούζ.

