Αθήνα Καιρός

Pyramis: Ηλεκτρικές συσκευές «MADE IN GREECE»

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
6 λεπτά
Pyramis: Ηλεκτρικές συσκευές «MADE IN GREECE»

«Προθερμαίνει» τις μηχανές για την παραγωγή ελληνικών ηλεκτρικών συσκευών η βορειοελλαδίτικη εταιρία Pyramis, φιλοδοξώντας να καλύψει το κενό που αφήνει το κλείσιμο του εργοστασίου της Pitsos, ύστερα από 115 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, αλλά και να «αναστήσει» τη βιομηχανία του κλάδου στην Ελλάδα.

Επιχειρησιακό πλάνο

Το πρώτο βήμα έγινε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Pyramis, Νίκο Μπακατσέλο, όταν πριν από περίπου δύο μήνες κατέθεσε πρόταση στη θυγατρική της Pitsos, BSH, να νοικιάσει τη μονάδα της Pitsos, με option την απόκτησή της, να αγοράσει τα μηχανήματα και τα καλούπια, καθώς και να αναλάβει «φασόν» την παραγωγή 60.000 κουζινών της εταιρίας. Ωστόσο, η πρόταση αυτή έγινε δεκτή σε ένα μόνο μέρος της που αφορά στην εξαγορά των μηχανημάτων και των καλουπιών του εργοστασίου στην περιοχή του Ρέντη, το οποίο κατέβασε ρολά στα τέλη του 2020.

Παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί δεν δέχτηκαν την πρόταση για παραγωγή κουζινών από την Pyramis για λογαριασμό της, ο Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας εμφανίζεται έτοιμος να «ξεδιπλώσει» το σχέδιό του για τη δημιουργία εργοστασίου στην Αττική. Ετσι, στο προσεχές διάστημα και δεδομένου ότι η Pyramis θα έχει στην κατοχή της τα μηχανήματα και τα καλούπια της Pitsos θα ξεκινήσει η νέα επένδυση ύψους 8 εκατ. ευρώ. Σε αυτήν τη φάση η εταιρία αναζητά τον χώρο που θα φιλοξενήσει τη βιομηχανική μονάδα στην περιοχή της Αττικής, η λειτουργία της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2022. Στο πλαίσιο αυτό, θα προχωρήσει και στην πρόσληψη 100 αρχικά πρώην εργαζομένων της Pitsos που ξέρουν ήδη τα μηχανήματα.

Σχετικά με το παραγωγικό έργο της, η εταιρία σχεδιάζει να παραγάγει όχι μόνο κουζίνες και εστίες με το brand της Pyramis, αλλά και να αναλάβει την παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών για λογαριασμό μεγάλων «παικτών» του εξωτερικού με τους οποίους συνεργάζεται.

Στόχος του κ. Μπακατσέλου είναι να ξαναβάλει στον παγκόσμιο χάρτη της παραγωγής ηλεκτρικών οικιακών συσκευών την Ελλάδα, η οποία μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες διέθετε ισχυρό αποτύπωμα.

Ωστόσο, η παρουσία αυτή έσβησε σε βάθος χρόνου, καθώς κάποιες εταιρίες πτώχευσαν και άλλες πουλήθηκαν και συνέχισαν τη δραστηριότητά τους σε αγορές του εξωτερικού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι ελληνικές εταιρίες ΙΖΟΛΑ, που κατασκεύασε το 1951 την πρώτη ελληνική κουζίνα, και η ESKIMO με τα πρώτα ψυγεία. Αν και τα σήματα υπάρχουν ακόμη, η παραγωγή τους γίνεται εκτός Ελλάδος, ενώ σε ό,τι αφορά την Pitsos, μετά το λουκέτο στο εργοστάσιο της Αττικής, θα παράγονται πλέον στο εργοστάσιο της BSH στην Τουρκία.

 

Το μικρό εργαστήριο μεταλλικών επίπλων διαθέτει, πλέον, 9 θυγατρικές στο εξωτερικό

Η Pyramis Μεταλλουργική είναι εταιρία παραγωγής και εμπορίας ολοκληρωμένων λύσεων για την κουζίνα και το μπάνιο, η οποία ιδρύθηκε το 1959.

Αν και ξεκίνησε την ιστορία της ως ένα μικρό εργαστήριο μεταλλικών επίπλων, το 1968 άρχισε την παραγωγή ανοξείδωτων νεροχυτών και έναν χρόνο αργότερα έκανε τις πρώτες εξαγωγές της στην Ιταλία.

Από τότε ακολούθησε μια συνεχώς ανοδική πορεία, που το 1972 την οδήγησε να αγοράσει μεγαλύτερες εγκαταστάσεις λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη και πέντε χρόνια αργότερα κατασκεύασε νέα γραμμή παραγωγής για ανοξείδωτα μαγειρικά σκεύη, από τα πλέον γνωστά στα ελληνικά νοικοκυριά. Η φήμη της εταιρίας στο εξωτερικό εξαπλώθηκε γρήγορα και έτσι το 1990 οι εξαγωγές της αυξήθηκαν κατά 75,5%. Το 1997 η εταιρία προχώρησε σε νέα γραμμή παραγωγής για μονοπρεσαριστούς νεροχύτες, ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση της αγοράς. Δέκα χρόνια μετά η Pyramis υλοποίησε επενδύσεις ύψους 42 εκατ. ευρώ σε συστήματα αυτοματισμού. Πλέον διαθέτει 9 θυγατρικές στο εξωτερικό (Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία, Ρωσία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και παρουσία σε 82 χώρες, με βασικό προϊόν τους ανοξείδωτους νεροχύτες, παράγοντας πάνω από 1,5 εκατ. τεμάχια ετησίως, εκ των οποίων το 97% εξάγεται.

Επιπλέον, διαθέτει και μεγάλη γκάμα ηλεκτρικών συσκευών, οι οποίες παράγονται στο εξωτερικό. Η εταιρία έχει μακροχρόνιες συνεργασίες με εταιρίες όπως η ΙΚΕΑ, η Adeo κ.ά. για λογαριασμό των οποίων παράγει νεροχύτες με το δικό τους σήμα, ενώ έχει την αντιπροσωπεία των κουζινών Körting.

Σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, το 2019, που δημοσιεύτηκε ο τελευταίος ισολογισμός της, η εταιρία κατέγραψε κύκλο εργασιών ύψους 57,9 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 194.546 ευρώ.

Από την έντυπη έκδοση

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr 

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]