Λάκης Λαζόπουλος: «Αυτή την τραγωδία την γράφει ο εμπρηστής»

27/07/18 • 14:03 | UPD 27/07/18 • 14:03

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο Λάκης Λαζόπουλος έκανε αναφορά και στους 26 ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν και κάηκαν, μιλώντας για έναν Χορό που δεν έπεσε στο γκρεμό.

Σε έναν παραλληλισμό με την αρχαία τραγωδία και την πραγματική, τη σύγχρονη τραγωδία που βιώνουμε προχώρησε ο Λάκης Λαζόπουλος σε ανάρτησή του στο Instagram. Μάλιστα ανέφερε καθαρά ότι αυτή την τραγωδία δεν την έγραψε μονάχα ένας άνεμος. Αλλά και ένας εμπρηστής.

Στο μεσοδιάστημα των παραστάσεων που δίνει σε όλη την Ελλάδα για τους Βατράχους του Αριστοφάνη, ο ηθοποιός περιέγραψε με όρους αρχαίας τραγωδίας όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες.

Ο Λάκης Λαζόπουλος έκανε αναφορά και στους 26 ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν και κάηκαν, μιλώντας για έναν Χορό που δεν έπεσε στο γκρεμό.

«Στις τραγωδίες οι ήρωες γνωρίζουν τις αιτίες που οδήγησαν στο αδιέξοδο της μοίρας. Γνωρίζει η Αντιγόνη. Γνωρίζει η Ηλέκτρα. Γνωρίζει η Μήδεια. Γνωρίζει η Ιφιγένεια. Γνωρίζει ο Οιδίποδας. Σ’ αυτήν την τραγωδία που ζούμε σήμερα οι άνθρωποι που χάθηκαν δεν ξέρουν το γιατί. Οι άνθρωποι που έχασαν τους δικούς τους, δεν ξέρουν το γιατί. Γιατί αυτές τις τραγωδίες δεν τις γράφει ο Αισχύλος, δεν τις γράφει ο Σοφοκλής, δεν τις γράφει ο Ευριπίδης. Τις γράφει ο εμπρηστής κατ΄εντολήν με τον ισχυρό άνεμο που τον περίμενε σαν σύμμαχο στην τραγωδία που γράφει. Σε καμία τραγωδία δεν τιμωρείται ο Χορός.

Σ΄αυτή την καινούργια τραγωδία καίγεται ο χορός για να καταλάβουν κάποιοι τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν. Αυτοί οι άνθρωποι που αγκαλιάστηκαν μαζί, μπροστά στο θάνατο, έφυγαν με βαθιά την απορία. Με απελπισία που δεν θα μετρηθεί ποτέ.  Γιατί ο πόνος μέτρο δεν έχει, αλλάζει συνέχεια. Άλλαξε ο πόνος μέτρο. Ένας γκρεμός. Κανείς δεν πήδηξε. Όλοι μαζί σαν χορός τραγωδίας είπαν τα ίδια λόγια, τις ίδιες προσευχές. Τα μάτια πήραν τις ίδιες αποφάσεις. Στις τραγωδίες ψάχνουν τους συγγραφείς να τους χειροκροτήσουν.

Εδώ οι συγγραφείς αυτής της τραγωδίας γελάνε και τρίβουν τα χέρια τους. Το σχέδιο πέτυχε. Όχι μια Ιφιγένεια. Ένας ολόκληρος χορός από Ιφιγένειες. Αυτό το έργο ανέβηκε στη χώρα μας. Αυτό που όλοι μαζί βλέπουμε άφωνοι, βουβοί. Με συναισθήματα που ψάχνουν στα μαύρα βάθη να βρουν λέξεις να αντεπεξέλθουν. Οι Ιφιγένειες»

Copy link
Powered by Social Snap