Αθήνα Καιρός

Κορονοϊός: Πότε «επιστρέφει» η χαμένη όσφρηση και γεύση των ασθενών

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
3 λεπτά
Κορονοϊός: Πότε «επιστρέφει» η χαμένη όσφρηση και γεύση των ασθενών

Οι τέσσερις στους πέντε ασθενείς που πέρασαν Covid-19 (ποσοστό 80%) ανακτούν τη χαμένη όσφρηση και γεύση τους μέσα σε ένα εξάμηνο, αλλά το υπόλοιπο 20%, δηλαδή ο ένας στους πέντε, συνεχίζει να εμφανίζει μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα με αυτές τις δύο αισθήσεις του, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Επιπλέον, οι άνθρωποι έως 40 ετών είναι πιθανότερο να επανέλθουν σε φυσιολογική γεύση και όσφρηση, από ό,τι οι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ωτορινολαρυγγολογίας Ίβαν Ράιτερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό «American Journal of Otolaryngology», ανέλυσαν στοιχεία για 798 άτομα άνω των 18 ετών που είχαν διαγνωστεί θετικοί για κορονοϊό και είχαν αναφέρει διαταραχές όσφρησης και γεύσης.

«Βρήκαμε ένα ποσοστό ανάκτησης περίπου 80% των δύο αισθήσεων σε περίοδο έξι μηνών ή κάπως περισσότερο. Παρόλα αυτά, το υπόλοιπο 20% είναι πολλοί άνθρωποι, με δεδομένο πόσα εκατομμύρια έχουν αρρωστήσει με Covid-19», ανέφερε ο δρ Ράιτερ. Λαμβανομένου υπόψη ότι τα διαγνωσμένα κρούσματα της πανδημίας πλησιάζουν τα 237 εκατομμύρια παγκοσμίως, περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να μην έχουν ανακτήσει πλήρως την όσφρηση και τη γεύση τους μέσα σε ένα εξάμηνο, κάτι που ελαττώνει την ποιότητα ζωής τους, π.χ. μειώνοντας την απόλαυση του φαγητού και οδηγώντας σε απώλεια όρεξης.

Η απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης θεωρείται χαρακτηριστικό σύμπτωμα της μόλυνσης από κορονοϊό. Οι ασθενείς που έχουν τέτοια συμπτώματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή Covid-19.

Η νέα μελέτη βρήκε ότι όσοι ασθενείς είχαν δύσπνοια όταν αρρώστησαν με Covid-19, όπως και εκείνοι με προηγούμενο τραύμα στο κεφάλι, είχαν μεγαλύτερη δυσκολία ανάκτησης της όσφρησης. Επίσης κανένα από τα συνήθως χρησιμοποιούμενα φάρμακα κατά της Covid-19 δεν φάνηκε να βελτιώνει την ανάκτηση της όσφρησης. Από την άλλη, όσοι είχαν συχνά βουλωμένη μύτη πριν μολυνθούν από τον κορονοϊό, τείνουν να ανακτήσουν ταχύτερα την – ούτως ή άλλως μέτρια – όσφρησή τους.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

  Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter
  Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]