Εξελίξεις στην υπόθεση των τεσσάρων ορειβατών που ανασύρθηκαν νεκροί από τα Βαρδούσια.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι σοροί τους μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας και αναμένεται να πραγματοποιηθεί εκτάκτως η διακομιδή τους στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών σήμερα, προκειμένου να γίνει άμεσα η νεκροψία-νεκροτομή (σ.σ. αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα), που θα ρίξει φως στα αίτια του θανάτου των τεσσάρων ορειβατών, με τα αποτελέσματα να αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες.
Βαρδούσια Όρη-ΕΜΑΚ: Εξαιρετικά δύσκολη και συντονισμένη επιχείρηση στα Βαρδούσια
Τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων, εξέφρασε ο διοικητής της 7ης ΕΜΑΚ, Δημήτρης Ζάχος, μιλώντας στο ΕΡΤnews, τονίζοντας ότι επρόκειτο για μία ιδιαίτερα απαιτητική και ψυχοφθόρα επιχείρηση σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Όπως ανέφερε, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ειδοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 26 Δεκεμβρίου, για την εξαφάνιση ατόμων στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αθανασίου Διάκου, στα όρη Βαρδούσια.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν 30 πυροσβέστες, με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άμφισσας, του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Λιδωρικίου, των ομάδων Ορειβασίας και Έρευνας – Διάσωσης της 1ης, 6ης, 7ης και 8ης ΕΜΑΚ, ειδικού ερπυστριοφόρου οχήματος, ομάδας drones από τη Θεσσαλία, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, καθώς και ελικοπτέρου που τέθηκε σε ετοιμότητα για συνδρομή.
Στα 2.000 μέτρα χτυπήθηκαν από χιονοστιβάδα οι τέσσερις ορειβάτες -Το smartwatch «μαρτύρησε» τη θέση τους
Διακόσια μέτρα ήταν αυτά που αναδείχθηκαν μοιραία για τους τέσσερις ορειβάτες, καθώς τα 1.800 μέτρα υψόμετρο δεν είχε χιόνι. Η χιονοστιβάδα τους χτύπησε στα 2.000, μόλις 500 μέτρα από την κορυφή Κόρακα, σε μία απόκρημνη και απότομη πλαγιά.
Στελέχη της ΕΜΑΚ αναφέρουν πως οι τέσσερις ορειβάτες βρέθηκαν στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή. Ένα λιώσιμο στοιβάδας πάγου, φρέσκου χιονιού, ένας ισχυρός θόρυβος, μια ισχυρή ριπή των ανέμων προκάλεσαν την χιονοστιβάδα του θανάτου. Οι ορειβάτες ξεγελάστηκαν από τον καλό καιρό, την ηλιοφάνεια και το φρέσκο ασταθές χιόνι που δεν είχε κάτσει, όπως λέγεται στην ορειβατική γλώσσα.
Σύμφωνα με τους πυροσβέστες που τους βρήκαν εγκλωβίστηκαν μέσα στον όγκο του χιονιού, με τον ακριβή εντοπισμό τους να γίνεται μέσα από συντεταγμένες που έδωσε το smartwatch ενός εκ των ορειβατών.
Βαρδούσια Όρη: Πώς προκλήθηκε ο θάνατός του – Τα επικρατέστερα σενάρια
Η παρέα των 4 με επικεφαλής τον Γιώργο Δ., που ζούσε στο χωριό Αθανάσιος Διάκος, ξεκίνησαν ξημερώματα ανήμερα των Χριστουγέννων για να φτάσουν στην κορυφή Κόρακας.
Ο καιρός ήταν καλός και έτσι οι 4 φίλοι εφοδιάστηκαν με τα απαραίτητα και ξεκίνησαν την ανάβαση.
Ωστόσο, κάποια στιγμή ο καιρός άρχισε να αλλάζει. Οι ίδιοι δεν εκτίμησαν σωστά το χιονόνερο που έπεφτε και συνέχισαν την πορεία τους.
Λίγα μέτρα πιο πάνω το χιονόνερο μετετράπη σε χιονόπτωση με αποτέλεσμα η ανάβαση να γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
Σε αυτό το σημείο και άγνωστο για ποιο λόγο η παρέα των 4 πήρε μια μοιραία απόφαση και επέλεξε να συνεχίσει την ανάβαση.
Σε 200 μέτρα θα έφταναν εξάλλου στην κορυφή Κόρακας.
Δεν τα κατάφεραν ποτέ… Μια τεράστια χιονοστιβάδα ξεκόλλησε από το βουνό και τους καταπλάκωσε, θάβοντάς τους για πάντα κάτω από το χιόνι.
Μετά από μια μαραθώνια επιχείρηση οι σοροί των 4 μεταφέρθηκαν στην Ιτέα και από εκεί σε νοσοκομείο, όπου επιβεβαιώθηκε ο θάνατος τους. Οι σοροί δεν έφεραν τραύματα και εικάζεται ότι πέθαναν από ασφυξία κάτω από μέτρα χιόνι.
«Δεν ήξερα πού πήγε» – Συγκινεί η μητέρα της δασκάλας που σκοτώθηκε στα Βαρδούσια Όρη
Ανείπωτη θλίψη έχει σκορπίσει ο θάνατος της 31χρονης δασκάλας Δώρας Καπλάνη που παρασύρθηκε από τη φονική χιονοστιβάδα στα Βαρδούσια Όρη. Η άτυχη γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή μαζί με άλλους τρεις ορειβάτες στο βουνό της Φωκίδας, καταπλακωμένη από το χιόνι.
Τα σπαρακτικά λόγια της μητέρας της συγκλονίζουν.
«Δεν μου έλεγε (πού πήγαινε). Μου έλεγε όταν γύριζε για να μην στεναχωριέμαι. Δεν μου έλεγε για αυτό, και δεν ήξερα που ήταν, δεν είχα μάθει από το πρωί», δήλωσε στον ΑΝΤ1.
«Έπαιρνα τηλέφωνο δύο ημέρες και δεν μου το σήκωνε. Δεν ήξερα που πήγε, θα μου έλεγε μετά, όταν θα ερχόταν», αποκαλύπτει.
Η Δώρα γνωρίστηκε με τον Θανάση Κολοτούρο, τον 55χρονο που έχασε και αυτός τη ζωή του στα Βαρδούσια, ενώ έκανε ορειβασία στην Κρήτη, όπου είχε διοριστεί ως εκπαιδευτικός.
«Η Δώρα μου έκανε ορειβασία, ήταν ορειβάτης χρόνια. Ήταν 5 χρόνια στην Κρήτη, ήταν εκεί ορειβάτης και πήγε και σε σχολή», αποκάλυψε η μητέρα της.
Συγκινητικές είναι οι αναρτήσεις δικών της ανθρώπων. Μία φίλη της έγραψε στο Facebook: «Ααα ρε Δωράκι, που έλεγα πάντα “θα σου σπάσω το κεφάλι, πριν το σπάσεις εσύ” στις κουτουράδες που έκανες, γιατί δεν φοβόσουν τίποτα».
Ειδήσεις Σήμερα
- Τραγωδία στην Κωνσταντινούπολη: Λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα – 4 νεκροί και 9 τραυματίες ο απολογισμός [βίντεο]
- Αγρότες: «Έσπασε» το ενιαίο μέτωπο, 18 μπλόκα λένε «ναι» στο διάλογο – Απίστευτη ταλαιπωρία στο Κάστρο Βοιωτίας [βίντεο]
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκάθαρο μήνυμα του Πούτιν – «Θα πετύχουμε όλους τους στόχους μας αν δεν θέλουν ειρήνη»
![Τραγωδία στα Βαρδούσια: Πώς προκλήθηκε ο θάνατος των 4 ορειβατών – Η χιονοστιβάδα και η μοιραία απόφαση – Ραγίζει καρδιές η μητέρα της δασκάλας [βίντεο]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2025/12/dora-kaplani-150x150.jpg)
![Βαρδούσια Όρη: «Έφυγαν όπως τους άρεσε» λέει ο 5ος της παρέας ορειβατών ο οποίος δεν πήγε μαζί τους την τελευταία στιγμή [Βίντεο]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2025/12/vardousia-ori-150x150.jpg)