LIVE

Συναγερμός στο Ρέθυμνο: Νέα φωτιά στον Ασώματο – Μήνυμα 112 και μάχη με τους ανέμους

eleftherostypos.gr
Newsroom
7 λεπτά
UPD: 15:34 | 30/07/2026
Συναγερμός στο Ρέθυμνο: Νέα φωτιά στον Ασώματο – Μήνυμα 112 και μάχη με τους ανέμους
Πυρκαγιά στη περιοχή του Ρεθύμνου στην Κρήτη. Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026 (ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ / EUROKINISSI)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση κατάσβεσης για τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης (30/7) σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στον Ασώματο Ρεθύμνου, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ενισχύονται συνεχώς, καθώς οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο της κατάσβεσης.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε για την πυρκαγιά περίπου στις 13:15 και κινητοποίησε άμεσα ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν πλέον 72 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων της 3ης, 6ης και 19ης ΕΜΟΔΕ, μία επιπλέον ομάδα της 3ης ΕΜΑΚ, καθώς και 13 πυροσβεστικά οχήματα. Από αέρος επιχειρούν τρία ελικόπτερα, τα οποία όμως αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στη λήψη νερού, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που επικρατούν στην περιοχή.

Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν ακόμη υδροφόρες του Δήμου Ρεθύμνου, ενώ έχουν κινητοποιηθεί δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Φωτιά: Νέα διαδοχικά μηνύματα από το 112

Η επιδείνωση της κατάστασης οδήγησε στην έκδοση νέων μηνυμάτων από το 112 για προληπτικές απομακρύνσεις κατοίκων και επισκεπτών.

Στις 14:42 εκδόθηκε μήνυμα για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην περιοχή Αμμούδι, με κατεύθυνση προς τον Δρυμίσκο.

Την ίδια ώρα, νέο μήνυμα ζητούσε την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην περιοχή Δαμνώνι, με κατεύθυνση προς τον Πλακιά.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, στις 14:35, το 112 είχε καλέσει όσους βρίσκονται στα Λευκόγια να απομακρυνθούν προς τον Ασώματο.

Είχαν προηγηθεί ακόμη τρία μηνύματα από το 112. Στις 13:59 ζητήθηκε η απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές Γέφυρα, Μοναστήρι, Λίμνη Πρέβελης και Γιαννιού προς τα Λευκόγια, ενώ στις 13:48 είχε δοθεί αντίστοιχη οδηγία για τις περιοχές Γέφυρα, Μοναστήρι και Λίμνη Πρέβελης. Το πρώτο ενημερωτικό μήνυμα για την πυρκαγιά είχε σταλεί στις 13:25.

YouTube thumbnail

Πολύ υψηλός κίνδυνος και άνεμοι έως 9 μποφόρ

Η περιοχή βρίσκεται σήμερα στην κατηγορία 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς), ενώ οι καιρικές συνθήκες παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι με ριπές που φτάνουν ακόμη και τα 9 μποφόρ, αυξάνοντας τον κίνδυνο γρήγορης εξάπλωσης της φωτιάς.

Σε ετοιμότητα πλωτά μέσα για παροχή βοήθειας

Σε άμεση ετοιμότητα έχουν τεθεί ένα πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος και ένα ναυαγοσωστικό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή της Πρέβελης, προκειμένου να συνδράμουν εφόσον χρειαστεί στις επιχειρήσεις για τη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Ασώματος Ρεθύμνου. Παράλληλα, στην περιοχή κατευθύνονται ακόμη ένα σκάφος της Frontex και δύο ιδιωτικά σκάφη, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι έντασης 8 μποφόρ, δυσχεραίνοντας τις επιχειρήσεις.

Πάνω από 8.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν – Ενισχύονται συνεχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή της Νέας Κρύας Βρύσης, στον Δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν ολονύχτια μάχη σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή συνεχίζουν να τροφοδοτούν τις φλόγες, δυσχεραίνοντας σημαντικά τις προσπάθειες περιορισμού του μετώπου.

Η πυρκαγιά έχει εξαπλωθεί σε πολλά σημεία, αφήνοντας πίσω της μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες, αγροτικές και δασικές εκτάσεις, κατοικίες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και ζωικό κεφάλαιο, ενώ οι αρχές επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην προστασία οικισμών και περιουσιών.

Στο πεδίο επιχειρούν πλέον 224 πυροσβέστες, με 11 ομάδες πεζοπόρων της 3ης, 6ης και 19ης ΕΜΟΔΕ, 53 πυροσβεστικά οχήματα και δεκάδες εθελοντές. Στη μάχη συμμετέχουν επίσης υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Κρήτης, της Πολιτικής Προστασίας και των δήμων.

Παρά την ενίσχυση των δυνάμεων, οι άνεμοι που κατά τόπους φτάνουν ακόμη και τα 10 με 11 μποφόρ περιορίζουν σημαντικά τη δυνατότητα επέμβασης των εναέριων μέσων, στερώντας από την επιχείρηση ένα κρίσιμο πλεονέκτημα. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Κρήτης, το ενεργό πύρινο μέτωπο έχει πλέον ξεπεράσει τα 15 χιλιόμετρα, γεγονός που αποτυπώνει τη σφοδρότητα της πυρκαγιάς.

Θρήνος για τους δύο πυροσβέστες

Η επιχείρηση σημαδεύτηκε από μια ανείπωτη τραγωδία. Ένας 25χρονος και ένας 58χρονος πυροσβέστης έχασαν τη ζωή τους όταν εγκλωβίστηκαν στις φλόγες στην περιοχή Σαχτούρια, κοντά στη Νέα Κρύα Βρύση.
Εσωτερική εικόνα άρθρου
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι, μέσα στους πυκνούς καπνούς, έχασαν τον προσανατολισμό τους και δεν κατάφεραν να απομακρυνθούν εγκαίρως, παρά το γεγονός ότι εγκατέλειψαν το πυροσβεστικό όχημα.

Εγκλωβίστηκαν στη μάχη με τις φλόγες οι πυροσβέστες

Οι δύο πυροσβέστες επιχειρούσαν στην πρώτη γραμμή της πυρκαγιάς, όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Παρά την προσπάθειά τους να απομακρυνθούν πεζή από το σημείο, δεν κατάφεραν να διαφύγουν.

Ο θάνατός τους βύθισε στο πένθος τις οικογένειές τους, τους συναδέλφους τους και ολόκληρη την τοπική κοινωνία της Κρήτης, που τους αποχαιρετά με συγκίνηση.

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Ποιος ήταν ο 25χρονος Παντελής Διαμαντάκης

Ο Παντελής Διαμαντάκης καταγόταν από τον Φουρφουρά Αμαρίου και ήταν μόλις 25 ετών.

Είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια επέλεξε να υπηρετήσει ως εποχικός πυροσβέστης, αφιερώνοντας τον εαυτό του στην προστασία των πολιτών.

Όσοι τον γνώριζαν μιλούν για έναν νέο άνθρωπο με ήθος, σεμνότητα και διάθεση προσφοράς, ιδιαίτερα αγαπητό στην τοπική κοινωνία.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Η πορεία του Εμμανουήλ Στρατιδάκη

Ο 58χρονος Εμμανουήλ Στρατιδάκης, με καταγωγή από το Γερακάρι Αμαρίου, υπηρετούσε ως πυροσβέστης πενταετούς υποχρέωσης.

Είχε έντονη κοινωνική δράση και στο παρελθόν είχε διατελέσει πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού του, ενώ όσοι τον γνώριζαν κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο με ισχυρό αίσθημα ευθύνης και προσφοράς.

Συγκλονιστικές στιγμές στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα της Τετάρτης, οι σοροί των δύο πυροσβεστών μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Εκεί εκτυλίχθηκαν σκηνές βαθιάς συγκίνησης, με τις οικογένειές τους να καλούνται να διαχειριστούν την τραγική απώλεια. Στο πλευρό τους βρέθηκαν ψυχολόγοι της Πυροσβεστικής, οι οποίοι παρείχαν υποστήριξη κατά τη διάρκεια της δύσκολης διαδικασίας.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Θρήνος και στο Γύθειο

Την ίδια ώρα, πένθος επικρατεί και στο Γύθειο για τον 27χρονο αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος Κωνσταντίνο Λαιμοδέτη, ο οποίος έχασε τη ζωή του ενώ συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή του Αγερανού.

Ο νεαρός αξιωματικός υπηρετούσε ως υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου και βρισκόταν μαζί με τους συναδέλφους του στην πρώτη γραμμή της επιχείρησης. Κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του, έχοντας μαζί του τον ατομικό του εξοπλισμό, σε σημείο όπου εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο φωτιάς.

Όπως ανέφερε το Πυροσβεστικό Σώμα, «κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του και εκτός της περιμέτρου της πυρκαγιάς». Ο 27χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ο χαμός των τριών πυροσβεστών έχει βυθίσει στο πένθος τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και ολόκληρο το Πυροσβεστικό Σώμα, που αποχαιρετά τρεις ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας το καθήκον.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Exit mobile version