Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για το project της υπόγειας αποθήκης CO₂ στον Πρίνο, της EnEarth Greece θυγατρική της Energean.
Το επόμενο βήμα είναι η μεταφορά της πλατφόρμας στην θαλάσσια περιοχής της Καβάλας μέσα στον Νοέμβριο, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη των γεωτρήσεων και δοκιμών πίεσης στις αρχές του νέου έτους.
Στο σήμερα, η πλατφόρμα που θα εγκατασταθεί στον Πρίνο, βρίσκεται ακόμα στο Πέραμα για τις απαραίτητες εργασίες και αναμένεται να μεταφερθεί στην Καβάλα τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου, από τις αρχές του 2027, θα ξεκινήσουν οι πρώτες γεωτρήσεις εισπίεσης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο. Στο έργο περιλαμβάνεται η διάνοιξη τεσσάρων συνολικά γεωτρήσεων, εκ των οποίων οι δύο θα χρησιμοποιηθούν ως γεωτρήσεις εισπίεσης CO₂ και οι δύο ως γεωτρήσεις παραγωγής νερού για τη σχετική ισοστάθμιση της πίεσης του ταμιευτήρα.
Πέρα από τις γεωτρήσεις όμως, το πρώτο εξάμηνο του 2027 θα βγουν και τα αποτελέσματα του market test. Από τις προσφορές που θα καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι, θα γίνει η κατανομή της διαθέσιμης δυναμικότητας και θα διαμορφωθούν οι μακροχρόνιες συμβάσεις. Έως τώρα, η EnEarth έχει συνάψει 15 μνημόνια συνεργασίας με ενδιαφερόμενες βιομηχανίες τόσο από Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.
Στο market test, δυνατότητα συμμετοχής έχουν βιομηχανίες που σχεδιάζουν να δεσμεύουν CO₂, aggregators και intermediaries που εκπροσωπούν έναν ή περισσότερους παραγωγούς, εταιρείες ειδικού σκοπού για έργα δέσμευσης ή μεταφοράς, καθώς και επιχειρήσεις που αναπτύσσουν σχετικές υποδομές.
Το project της υπόγειας αποθήκης CO₂ στον Πρίνο έχει προϋπολογισμό πάνω από 1 δις ευρώ και έχουν εξασφαλιστεί επιδοτήσεις ύψους 270 εκατ. ευρώ, καθώς η Κομισιόν έχει εγκρίνει περίπου 150 εκατ. ευρώ ως κρατική ενίσχυση στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και επιδότηση ύψους 120 εκατ. ευρώ μέσω του Μηχανισμού Σύνδεσης της Ευρώπης (CEF), με στόχο την πλήρη λειτουργία του έργου από το 2030.
Το έργο αποθήκευσης CO₂ στον Πρίνο έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει μία ασφαλή και μόνιμη γεωλογική λύση αποθήκευσης βιομηχανικών εκπομπών άνθρακα, συμβάλλοντας στους κλιματικούς στόχους της Ελλάδας και της Ευρώπης και διευκολύνοντας τους τομείς της βιομηχανίας που είναι δύσκολο να αποανθρακοποιηθούν.
Η λεκάνη του Πρίνου θεωρείται ιδανική για την ασφαλή αποθήκευση CO₂ για μια σειρά από λόγους σχετικούς με την γεωλογία και την ύπαρξη εγκαταστάσεων στην περιοχή.
Με την πλήρη ανάπτυξή του, το project θα έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει περίπου 25–30% των εκπομπών CO₂ που προέρχονται από τους πλέον ενεργοβόρους και δύσκολα απανθρακοποιήσιμους βιομηχανικούς κλάδους της χώρας.
Το έργο προωθείται με την υποστήριξη του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος θα αναλάβει τη δημιουργία δικτύου αγωγών για τη συγκέντρωση των ποσοτήτων CO₂ και τη μεταφορά τους στην αποθήκη στον Πρίνο.





















