Εως τώρα έχουν συλληφθεί 18 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά. Για την υπόθεση κατηγορούνται ακόμη 54 άτομα.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., για να πετύχουν τον σκοπό τους, τα μέλη της οργάνωσης:
δήλωναν ανά περίπτωση κοινές έδρες στις «εικονικές» εταιρείες ή ανά διαχειριστή, διευθύνσεις σε όμορες περιοχές,
δήλωναν διευθύνσεις για την έδρα των «εικονικών» εταιρειών, στις οποίες όμως ουδέποτε εγκαθίσταντο και δεν ανέπτυσσαν πραγματική δραστηριότητα, δεν δήλωναν μισθωτήρια επαγγελματικών χώρων, δεν απασχολούσαν εργαζόμενους, δεν είχαν τραπεζικούς λογαριασμούς στις περισσότερες περιπτώσεις και δεν εμφανίζονταν σε αναζητήσεις στο Διαδίκτυο,
χρησιμοποιούσαν «αχυρανθρώπους» ως διαχειριστές/εκπροσώπους των εταιρειών,
καταχωρούσαν τα στοιχεία στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο,
αναρτούσαν «εικονικά» παραστατικά στις ηλεκτρονικές εφαρμογές και
προχωρούσαν σε μερικές περιπτώσεις σε άνοιγμα εταιρικών τραπεζικών λογαριασμών και συνδεόμενων με αυτούς τραπεζικών καρτών και εξέδιδαν κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής.
Μάλιστα, για να αποφύγουν την αποκάλυψη της δράσης τους από τις διωκτικές Αρχές, προέβησαν στην ίδρυση μεγάλου αριθμού «εικονικών» εταιρειών, όπου ανά διαστήματα άλλαζαν τους διαχειριστές αυτών και, αφού κατάρτιζαν «εικονικά» τιμολόγια, με τη βοήθεια λογιστών, οι οποίοι είχαν ποινικό παρελθόν, τα αναρτούσαν στην ηλεκτρονική εφαρμογή «MyData» ώστε να προσδίδουν νομιμοφάνεια στην οικονομική δραστηριότητα των ανύπαρκτων εταιρειών τους.
Παράλληλα, δήλωναν ανύπαρκτες συναλλαγές, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, μεταξύ των εταιρειών και υπέβαλαν ψευδείς φορολογικές δηλώσεις, ώστε να αιτούνται επιστροφές χρηματικών ποσών από τις φορολογικές Αρχές της χώρας που αφορούσαν είτε Φ.Π.Α. είτε παρακρατηθέντα φόρο εισοδήματος.
Στην πραγματικότητα όμως, οι «εικονικές» εμπορικές συναλλαγές μεταξύ αυτών των ανύπαρκτων εταιρειών δεν λάμβαναν χώρα, καθώς τα «εικονικά» τιμολόγια δεν επαληθεύονταν από αντίστοιχες τραπεζικές συναλλαγές.
Οι εταιρείες – φαντάσματα
Η εγκληματική οργάνωση προέβαινε στην ίδρυση μεγάλου αριθμού «εικονικών» εταιρειών, ώστε σε περίπτωση ελέγχου ορισμένων εξ’ αυτών να τις αδρανοποιούν και να συνεχίζουν το έργο τους με τις υπόλοιπες, ενώ μοναδικός σκοπός ύπαρξης όλων αυτών των εταιρειών ήταν η χρήση τους με σκοπό την εμφάνιση «εικονικών» εμπορικών συναλλαγών και συγκεκριμένα «εικονικών» τιμολογίων πώλησης και παροχής υπηρεσιών μεγάλης αξίας.
Χαρακτηριστική είναι η ύπαρξη «εικονικής» εταιρείας, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως εκδότρια τιμολογίων εμπορικών συναλλαγών προς υπαρκτές εταιρείες με νόμιμη δραστηριότητα, οι οποίες εμφανίζονται ως λήπτριες «εικονικών» τιμολογίων, προκειμένου να εμφανίζουν αυξημένα έξοδα και ζημίες, για σκοπούς φοροδιαφυγής.
Συνολικά, το διάστημα μεταξύ 2023-2025 ο αριθμός των «εικονικών» εταιρειών, που διαχειριζόταν η οργάνωση, ξεπερνά τις 370, ενώ το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε αγγίζει τα 5 εκατ. ευρω.
Μάλιστα, μέχρι στιγμής εκκρεμεί η απόδοση παρακρατούμενου φόρου του ποσού των 3.771.005,32 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό των 12.132.695,20 ευρώ είναι αυτό που αντιστοιχεί στην ακύρωση της διαδικασίας είσπραξης παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος από το ελληνικό Δημόσιο λόγω εντολών ελέγχου που εκδόθηκαν για τις «εικονικές» εταιρείες της εγκληματικής οργάνωσης.
Τι βρήκαν οι αστυνομικοί
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, λογιστικά γραφεία, κελί κράτησης εντός σωφρονιστικού καταστήματος, γραφεία σε ποδοσφαιρικό γήπεδο και οχήματα, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:
370 εταιρείες «φαντάσματα» είχε στήσει το κύκλωμα με τις επιστροφές ΦΠΑ –
Είχαν βγάλει 5 εκατ. ευρώ
· τραπεζικές επιταγές,
· πλήθος τιμολογίων,
· βιβλιάρια τραπεζικών συναλλαγών,
· -2- περίστροφα,
· μαχαίρι τύπου στιλέτο,
· κυνηγετικό τυφέκιο,
· -652- δολάρια,
· -32- λίρες Αγγλίας,
· πλήθος τραπεζικών καρτών,
· πλήθος σφραγίδων και
· το ποσό των -499.940- ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ τα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.
Απάτη-μαμούθ με παράνομες επιστροφές ΦΠΑ – Πώς δρούσε το κύκλωμα;
Τουλάχιστον 12 εκατομμύρια ευρώ από παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος είχαν να λαμβάνουν τα μέλη της μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων. Οταν αντιλήφθηκαν ότι ελέγχονται από τις Αρχές, ακύρωσαν τα τιμολόγια, θέλοντας να σβήσουν τα ίχνη τους. Οι απατεώνες είχαν ήδη εισπράξει μέσω εικονικών εταιριών 4,5 εκατομμύρια, εξαπατώντας το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ υπήρχε εκκρεμότητα για ακόμα 3,7 εκατομμύρια.
«Εγκέφαλοι» της παράνομης δραστηριότητας ήταν ένας πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας που αγωνίζεται στις ερασιτεχνικές κατηγορίες και ένας δημοτικός σύμβουλος σε μεγάλο δήμο της Αττικής, όπου είχε εκλεγεί λαμβάνοντας τους περισσότερους σταυρούς, και ο αδελφός του, υπάλληλος στον ίδιο δήμο. Οι δύο απατεώνες έφτασαν σε σημείο να ιδρύσουν εικονικές εταιρίες στο όνομα θείας τους που νοσηλεύεται σε κέντρο αποκατάστασης με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Συνολικά18 άτομα έχουν συλληφθεί από τις Αρχές στο πλαίσιο της μεγάλης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται 73 πρόσωπα. Στην κατοχή λογιστών που εμπλέκονται στην εγκληματική δραστηριότητα φέρεται να έχει εντοπιστεί περισσότερο από μισό εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά. Τα χρήματα αφορούν εικονικές συναλλαγές από το 2023, όμως αναμένεται να ζητηθεί προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί η ακριβής δραστηριότητα της οργάνωσης σε βάθος χρόνου.
«Εχεις σπρώξει το ζήτημα να πάρουμε την επιστροφή;», φέρεται να λέει σε καταγεγραμμένη επικοινωνία του ένα από τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης συνομιλώντας με γνωστό τηλεοπτικό παραγωγό. Εκείνος του απαντάει: «Το ’χω κάνει, έχω μιλήσει, θα τα πάρεις νωρίτερα, μην ανησυχείς». Ο δημοφιλής επιχειρηματίας, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη δικογραφία, βρίσκεται στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ., καθώς φέρεται να έχει κόψει πέντε «εικονικά» τιμολόγια με τις επίμαχες εταιρίες του κυκλώματος.
Τα έγγραφα αφορούσαν υπηρεσίες παραγωγής online περιοδικών και οι αστυνομικοί του ελληνικού FBI επιχειρούν να διαπιστώσουν εάν το δημοφιλές τηλεοπτικό πρόσωπο είχε λάβει επιστροφή φόρου εισοδήματος, κάτι που θα τον καταστήσει κατηγορούμενο. Ολα τα ευρήματα έχουν διαβιβαστεί στον αρμόδιο ανακριτή, που θα αποφασίσει για την κατεύθυνση των ερευνών.
Ανεργοι, λογιστές, εργάτες, υδραυλικοί. Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης προσέγγιζαν κάθε λογής άτομα, προκειμένου στο όνομά τους να ανοίγουν τις εταιρίες με τις οποίες πραγματοποιούσαν τις εικονικές συναλλαγές. Είναι ενδεικτικό ότι στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε πως οι ίδιοι «αχυράνθρωποι» είχαν στο όνομά τους 3 και 4 διαφορετικές εταιρίες. Συνολικά ο αριθμός των εμπλεκόμενων στην απάτη εταιριών ξεπερνά τις 350, με τις Αρχές να έχουν εξακριβώσει τις 310. Ανάμεσά τους ήταν διαφημιστικές, συμβουλευτικές εταιρίες, κατασκευαστικές, ενώ άλλες αφορούσαν παροχή υπηρεσιών και λογιστικά. Ολες οι εταιρίες δήλωναν μεταξύ τους εικονικές συναλλαγές, αλλά και προς τρίτους, κόβοντας τιμολόγια, προκειμένου να λαμβάνουν επιστροφές ΦΠΑ ύψους αρκετών χιλιάδων ευρώ. Οι συναλλαγές δεν πραγματοποιούνταν ποτέ, όμως τα μέλη της οργάνωσης εισέπρατταν παράνομα τα υπέρογκα ποσά από τις επιστροφές.

