Η σχετική σύμβαση υπεγράφη από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και προβλέπει συνολικό προϋπολογισμό 1.934.400 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Το έργο θα έχει διάρκεια 36 μηνών και θα καλύπτει το σύνολο του νησιού.
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιούνται εκτεταμένες παρεμβάσεις πεδίου, όπως δειγματοληψίες και ψεκασμοί προνυμφοκτονίας, σε περισσότερα από 100 υγροτοπικά συστήματα, καθώς και σε πάνω από 1.000 χιλιόμετρα καναλιών και ρεμάτων. Παράλληλα, θα αντιμετωπίζονται χιλιάδες εστίες αναπαραγωγής σε περιαστικές περιοχές και περίπου 30.000 φρεάτια ομβρίων υδάτων σε μεγάλους οικισμούς.
Κεντρικό ρόλο στο νέο σύστημα έχει η αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών. Συγκεκριμένα, προβλέπονται ψεκασμοί από εδάφους αλλά και από αέρος με χρήση drones, ενώ θα εφαρμόζεται χαρτογράφηση εστιών αναπαραγωγής μέσω συστημάτων GIS και δημιουργία ψηφιακών επιχειρησιακών χαρτών σε WebGIS περιβάλλον.
Επιπλέον, θα εγκατασταθούν δίκτυα παγίδων για συνεχή εντομολογική παρακολούθηση, με έμφαση σε σημεία εισόδου του νησιού όπως λιμάνια και αεροδρόμια. Για την άμεση ενημέρωση των πολιτών θα λειτουργήσει τηλεφωνική γραμμή και διαδικτυακή εφαρμογή αναφορών.
Σύμφωνα με την Περιφέρεια Κρήτης, η νέα προσέγγιση βασίζεται στην πρόληψη και στη στοχευμένη δράση, με σκοπό τη μείωση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία και τη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς περιβάλλοντος για κατοίκους και επισκέπτες.
Ειδήσεις Σήμερα
- Φθιώτιδα: Ανήλικος «φορτωμένος» με κροτίδες συνελήφθη από την ΟΠΚΕ
- Θεσσαλονίκη: Υπό κράτηση 53χρονος Αλβανός για εγκληματική οργάνωση – Αρνείται την έκδοσή του
- Φωτιά τώρα σε δασική έκταση στην Σκόπελο – Συναγερμός στην Πυροσβεστική
- Αίγιο: Ενδείξεις ότι ο τόπος του εγκλήματος «πειράχτηκε» – Τι λένε τα στοιχεία

