Μεταξύ των δύο αυτών κατηγορουμένων είναι ένας 19χρονος, ο οποίος εμφανίστηκε νωρίτερα το μεσημέρι της Κυριακής (15/03), συνοδεία δικηγόρου, στην Α’ Τακτική Ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, η οποία χειρίζεται τη δικογραφία για τη δολοφονία του 20χρονου.
Ο 19χρονος, σύμφωνα με τον συνήγορό του, έλαβε προθεσμία να απολογηθεί την επόμενη Τετάρτη (18/03) και μέχρι τότε παραμένει κρατούμενος. Το δεύτερο άτομο μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί.
Ήδη εις βάρος και των δυο η εισαγγελέας είχε απαγγείλει δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για διακεκριμένη περίπτωση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και για κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματική βλάβη, από κοινού και με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Αθλητικού Νόμου.
Υπενθυμίζεται ότι ο 23χρονος κατηγορούμενος ως δράστης της δολοφονίας διώκεται για ανθρωποκτονία με πρόθεση, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία, ενώ κρατείται μέχρι να απολογηθεί την Τρίτη (17/03) στην ανακρίτρια.
Στο μεταξύ, σε δύο άξονες κινούνται έρευνες των Αρχών για την δολοφονική επίθεση με μαχαίρι στην Καλαμαριά, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του ένας 20χρονος νεαρός. Από τη μια εξετάζεται εάν υπήρχαν προσωπικές διαφορές μεταξύ των νεαρών που συνεπλάκησαν και από την άλλη εάν πρόκειται για οπαδικό επεισόδιο.
Μιλώντας στην ΕΡΤ για την υπόθεση η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, διευκρίνισε ότι μπορεί ο δράστης και το θύμα να ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες, ωστόσο, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι η συμπλοκή είχε οπαδικά κίνητρα.
Προθεσμία να απολογηθεί έλαβε ο 23χρονος
Προθεσμία για να απολογηθεί την Τρίτη (17/3) έλαβε ο 23χρονος κατηγορούμενος για το φονικό επεισόδιο το βράδυ της περασμένης Πέμπτης (12/3), στην Καλαμαριά και στοίχισε τη ζωή σε έναν 20χρονο.
Αντιμετωπίζοντας τις πράξεις της ανθρωποκτονίας με πρόθεση και της παράνομης οπλοκατοχής-οπλοχρησίας (η πρώτη κακουργηματική ή άλλες δύο πλημμεληματικές), η εισαγγελέας ποινικής δίωξης τον παρέπεμψε να απολογηθεί στην 1η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, από την οποία πήρε προθεσμία. Μέχρι να απολογηθεί παραμένει υπό κράτηση.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το αιματηρό επεισόδιο φαίνεται να έχει οπαδική «χροιά», καθώς δίωξη με τον νέο Αθλητικό Νόμο ασκήθηκε και εις βάρος δύο ακόμη προσώπων που βρίσκονταν μαζί με το 20χρονο θύμα και περιλαμβάνονται στην ίδια δικογραφία.
Πιο συγκεκριμένα, οι συγκεκριμένες κατηγορίες είναι σε βαθμό πλημμελήματος και αφορούν τις πράξεις της διακεκριμένης περίπτωσης επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της κατοχής αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματική βλάβη (από κοινού και με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Αθλητικού Νόμου). Από τα συγκεκριμένα εμπλεκόμενα πρόσωπα, το πρώτο έχει ταυτοποιηθεί από τις Αρχές, ενώ το δεύτερο παραμένει άγνωστο. Αναμένεται δε, να κληθούν από την ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση για να δώσουν εξηγήσεις για τις κατηγορίες που τους βαρύνουν.
Οι ίδιες δικαστικές πηγές απέκλεισαν την εκδοχή το φονικό να συνδέεται με την υπόθεση των αυτοαποκαλούμενων «αυτόκλητων τιμωρών παιδόφιλων»- δικογραφία που είχε σχηματιστεί πρόσφατα από τις αστυνομικές Αρχές της Θεσσαλονίκης και στην οποία περιλαμβανόταν το 20χρονο θύμα.
Τι κατέθεσε προανακριτικά ο 23χρονος
Εξεταζόμενος από στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Β. Ελλάδος, ο κατηγορούμενος φέρεται να ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε απρόκλητη επίθεση από τουλάχιστον τρία -άγνωστα προς τον ίδιο- άτομα, σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του, όπου κατευθυνόταν εκείνη την ώρα. Δύο ακόμη άτομα -όπως κατέθεσε- βρίσκονταν λίγο πιο μακριά από το σημείο και παρακολουθούσαν την εις βάρος του επίθεση. Η δικογραφία περιλαμβάνει κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα που περιέγραψε το αιματηρό συμβάν.
Σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε ο 23χρονος, δέχθηκε χτυπήματα στο κεφάλι, το πρόσωπο και το σώμα του, κάποια από τα οποία με σφυρί. Για το λόγο αυτό ζήτησε τη διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης η οποία διεξήχθη και συμπεριλήφθηκε στη δικογραφία. Κατά πληροφορίες, από την ιατροδικαστική εξέταση φαίνεται να προκύπτει ότι φέρει κακώσεις στην περιοχή του προσώπου, ράμματα στο κεφάλι από θλαστικά τραύματα, όπως επίσης πολλαπλές εκδορές στα κάτω άκρα.
Όσον αφορά την ανθρωποκτονία, ο 23χρονος φαίνεται να υποστήριξε ότι καθώς έπεσε στο έδαφος, χτύπησε με μαχαίρι το 20χρονο θύμα, ενεργώντας σε καθεστώς άμυνας, χωρίς να γνωρίζει ούτε πού χτυπάει, ούτε ποιον. Το μαχαίρι φαίνεται πως ήταν του κατηγορούμενου, με τον ίδιο να δικαιολογεί την κατοχή του λόγω της δουλειάς του.
Τα ιατροδικαστικά ευρήματα στον 20χρονο που έπεσε νεκρός στην Καλαμαριά
Από τα ιατροδικαστικά ευρήματα, κατά πληροφορίες, προέκυψε ότι ο 20χρονος στην Καλαμαριά κατέληξε μετά από μεγάλη απώλεια αίματος, η οποία προκλήθηκε λόγω ρήξης τού τοιχώματος της καρδιάς από τέμνον και νύσσον όργανο (μαχαίρι). Αυτό φαίνεται πως ήταν το καίριο χτύπημα που δέχτηκε ο παθών. Από τη διαδικασία της νεκροψίας-νεκροτομής σε συνδυασμό με τη διενεργηθείσα αξονική τομογραφία, διαπιστώθηκε και δεύτερο χτύπημα στη δεξιά μασχαλιαία χώρα. Εκτός από τα παραπάνω τραύματα, το ιατροδικαστικό πόρισμα αναφέρεται σε τραύματα θλαστικά στην περιοχή της κεφαλής – με κύριο ένα κάταγμα που δέχθηκε το θύμα στη δεξιά ζυγωματική χώρα.
Η εξέταση έγινε στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, ενώ στη διαδικασία παρέστη και ιατροδικαστής-τεχνικός σύμβουλος για λογαριασμό της οικογένειας του 20χρονου. Σε δήλωσή της, η διευθύντρια του Εργαστηρίου, Λήδα Κοβάτση, ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τη γενική γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη που «επενέβησαν και κατέστη δυνατό να γίνει χθες το βράδυ η αξονική τομογραφία της σορού του θύματος, ώστε να παραδοθεί σήμερα στους οικείους».
Καλαμαριά: «Τον μαχαίρωσε στην καρδιά, δεν ήταν σε άμυνα» λέει ο δικηγόρος του θύματος
Ο Παρασκευάς Σπυράτος, δικηγόρος της οικογένειας του θύματος που έχασε τη ζωή του στη συμπλοκή στην Καλαμαριά, δήλωσε λίγη ώρα νωρίτερα ότι «ο κατηγορούμενος επιχείρησε από την πρώτη στιγμή, θα έλεγα με ιδιαίτερη σπουδή, να προβάλει υπερασπιστικούς ισχυρισμούς αναφερόμενος σε άμυνα. Θα έλεγα ότι σε αυτό το χρόνο το καλύτερο που θα είχε να κάνει ο κατηγορούμενος ήταν να σιωπήσει και να σεβαστεί τη μνήμη του θύματος».
Σύμφωνα με τον κ. Σπυράτο, ο συλληφθείς «έχει αποδεχτεί, εξ όσων γνωρίζουμε, κατά την αστυνομική προανάκριση, ότι έφερε μαζί του το όπλο, το μαχαίρι, το οποίο χρησιμοποίησε σε βάρος του άτυχου θύματος», ενώ τόνισε ότι «χρησιμοποίησε αυτό το μαχαίρι δύο φορές και προκάλεσε το ένα από τα δύο τραύματα ακριβώς στο σημείο της καρδιάς. Ο δράστης επέλεξε και χτύπησε στο συγκεκριμένο σημείο».
Κλείνοντας είπε ότι «τα στοιχεία του παζλ συνενώνονται και ο κατηγορούμενος έπρεπε σε αυτό το σημείο να εκφράσει μόνο τη μεταμέλειά του και να ζητήσει μία συγγνώμη γι’ αυτή την καθ’ όλη την αδικαιολόγητη συμπεριφορά του».

