Επόμενο στάδιο ήταν το καλό ζύμωμα. Γύρω της βρίσκονταν άντρες και γυναίκες, οι οποίοι παρακολουθούσαν με προσοχή και σημείωναν κάθε κίνησή της, καθώς θεωρείται εξπέρ στην παρασκευή… κους κους! Το workshop δόθηκε προχθές στο Καλαμπάκι Δράμας και διοργανώθηκε από τον τοπικό Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο. Το περασμένο καλοκαίρι το κους κους Καλαμπακίου εντάχθηκε στη λίστα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας! Μάλιστα, το χωριό των 2.500 κατοίκων έχει εντάξει κατά το παρελθόν στη σχετική λίστα τα έθιμα του Καλόγερου, του Κουρμπανιού και των Θρακιώτικων Παραδοσιακών Καλάντων!

Το χειροποίητο κους κους, που φτιάχνεται στο Καλαμπάκι, αποτελεί αγαπημένο έδεσμα των Καλαμπακιωτών, είτε μένουν στο χωριό είτε αλλού. Για αυτό και παρασκευάζεται ακόμη από τις νοικοκυρές του χωριού. «Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες νέες γυναίκες και άνδρες εξέφρασαν την επιθυμία να μάθουν τον τρόπο παρασκευής του και απευθύνθηκαν στον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο, για να μπορέσουμε να βρούμε τρόπους διαφύλαξης και συνέχισης μέσα από δομές μαθητείας που μπορούν να γίνουν στον χώρο του συλλόγου.

Η παλιά γενιά, η 80χρονη Ελευθερία Θεοδωρίδου, οι νεότερες Σοφία Νταγερτζή, Ζωή Μπιλδουβά, Αννα Χημανώλη, αλλά και Ανδρονίκη Λουλούδη, Μαρία Τασάκη, Αννα Γρηγορέλη, Παρασκευή Λαζαρίδου, Σταυρούλα Γκαϊντατζή, Αννα Λαμπροπούλου, Πολυξένη Σαββίδου και Κατίνα Τσοτσονού, που αποτελούν τη γενιά των 50+ σήμερα, παρασκευάζουν κους κους με τον παραδοσιακό τρόπο κάθε χρόνο και προθυμοποιήθηκαν να το δείξουν σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν την τέχνη του», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου, Αθανασία Θεοδωρίδου.

Για την παρασκευή του απαιτείται η χρήση ιδιαίτερης ξύλινης σκάφης που προέρχεται από ενιαίο κορμό δένδρου, χωρίς να φέρει ενώσεις, λαξεύεται με σκεπάρνι και αποτελεί περιουσία της οικογένειας, καθώς και ιδιαίτερα κόσκινα. Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος έχει στην κατοχή του δύο παραδοσιακές σκάφες, τις οποίες τις διαθέτει κάθε χρόνο για την παρασκευή του κους κους. Σήμερα, το κους κους παρασκευάζεται με την ίδια διαδικασία και τον ίδιο βασικό εξοπλισμό από τις νοικοκυρές του Καλαμπακίου, που ετοιμάζουν το παραδοσιακό ζυμαρικό για τον χειμώνα. Οι παραλλαγές αφορούν τη σύνθεση του μίγματος αλλά και τη σύνθεση των συμμετεχόντων, που δεν αφορά τόσο τη γειτονιά, αλλά περισσότερο τη σχέση των γυναικών που συναντιούνται για να κάνουν κους κους.

«Μοιραστήκαμε τέχνη και αγάπη»
«Πέρυσι, αρχίσαμε για πρώτη φορά να φτιάξουμε κους κους στον χώρο του Συλλόγου προσκαλώντας παλιές και νέες νοικοκυρές να συμμετέχουν. Το κους κους που παρασκευάσαμε το μαγειρέψαμε και το προσφέραμε στο 3ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας στη Δράμα. Παράλληλα, το “ταξιδέψαμε” στο 1ο Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στη διαδικασία. Συνεχίσαμε με το Γενικό Λύκειο Καλαμπακίου, στο πρόγραμμα “Taste-o-graphy”, μια εικονική επιχείρηση του ΓΕΛ Καλαμπακίου, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος JA Greece 2025, με στόχο αφενός την προώθηση των τοπικών προϊόντων και αφετέρου την ενίσχυση των δεσμών με την κοινότητα και την ανάδειξη της κοινωνικής ευθύνης ως μελλοντικοί επαγγελματίες.

Φέτος, μετά και την ένταξη του κους κους στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά, η ευθύνη μας έγινε μεγαλύτερη. Το φτιάξαμε για δεύτερη χρονιά στον χώρο του Συλλόγου, πάντα μετά τη γιορτή της Υψωσης του Τιμίου Σταυρού, μετά τις 14 Σεπτέμβρη, για να είναι ο βασιλικός ευλογημένος. Με τον τρόπο των γιαγιάδων μας, με τον τρόπο τον δικό μας. Μοιραστήκαμε τέχνη και τεχνική, συνταγές και γεύσεις. Μοιραστήκαμε την αγάπη και το μεράκι μας. Και φυσικά θα το μαγειρέψουμε σε μια ανοιχτή εκδήλωση μόλις στεγνώσει!», είπε στον «Ε.Τ.» η Αθανασία Θεοδωρίδου.

