Πάντως, καθ΄ όλη την διάρκεια της νύχτας επιχειρούσαν συνεχώς ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής μαζί με τα πεζοπόρα τμήματα, με σκοπό να αντιμετωπίζουν τις όποιες αναζωπυρώσεις από μικρές εστίες φωτιάς.
Η μεγαλύτερη αναζωπύρωση σημειώθηκε αργά το απόγεμα της Πέμπτης (14/8) σε μία χαράδρα στην περιοχή του Μπάλα, αλλά ελέγχθηκε άμεσα από τα εναέρια και τα επίγεια μέσα πυρόσβεσης.
Σήμερα (15/8), με το πρώτο φως της ημέρας, ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο ξεκίνησε τις ρίψεις νερού, για την διαβροχή καμένων εκτάσεων όπου θα μπορούσαν να εκδηλωθούν αναζωπυρώσεις.
Παράλληλα, είναι σε ετοιμότητα μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που αποτελούνται από 256 πυροσβέστες με 11 πεζοπόρα τμήματα και 51 οχήματα, ενώ αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν περιπολίες στην περιοχή.
Χίος: Μάχη με το χρόνο δίνουν και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για την ηλεκτροδότηση
Μάχη με τη φωτιά στη θέση Καμπιά της Χίου έδωσαν όλη τη νύχτα Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής. Στόχος να σταματήσουν τη διάδοσή της και προπαντός να μην πλησιάσει στα Λεπτόποδα και κυρίως να μην περάσει προς την μεριά του Κεράμου.
Στελέχη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας εξέφραζαν σήμερα το πρωί τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους για να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο.
Στο μεταξύ μεγάλη μάχη με το χρόνο δίνουν και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό Βουλευτή Νότη Μηταράκη ήδη έχουν αποκαταστήσει το 40% της ηλεκτροδότησης στη Βολισσό. Επίσης σύμφωνα με τον κ. Νότη Μηταράκη, αύριο Σάββατο θα έρθουν στη Χίο συνεργεία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης για την καταγραφή των ζημιών προκειμένου να ξεκινήσει η καταβολή αποζημιώσεων σε όσους επλήγησαν από την πυρκαγιά.
Παράλληλα, πολύ αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε Αττική, Πελοπόννησο, Στερεά, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
Χαλκιδική: Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο Στρατώνι
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ σε δασική περιοχή στο Στρατώνι Χαλκιδικής. Στην επιχείρησης κατάσβεσης πήραν μέρος 60 πυροσβέστες με 20 οχήματα και τρία πεζοπόρα τμήματα.
Ο κίνδυνος πυρκαγιάς στη Χαλκιδική είναι σήμερα πολύ υψηλός (κατηγορία 4) γι αυτό τον λόγο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το πρωί της Δευτέρας 18 Αυγούστου τέθηκε σε ισχύ απόφαση απαγόρευσης της κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων σε δασικές περιοχές του νομού.
Ομολογία 19χρονου για τη φωτιά στην Πάτρα: «Πίναμε μπύρες και είπαμε να βάλουμε φωτιά» [Βίντεο]
Τον εμπρησμό που προκάλεσε τη μεγάλη πυρκαγιά στα Συχαινά της Πάτρας φέρεται να ομολόγησε ο 19χρονος κατά την απολογία του στις αστυνομικές Αρχές, περιγράφοντας πως εκτέλεσε την πράξη του.
«Πίναμε μπύρες σε μια πλατεία με μια παρέα, κάναμε χρήση χασίς και κάποια στιγμή είπαμε να βάλουμε φωτιά. Εγώ έβαλα τη φωτιά με ένα τσακμάκι» φέρεται να είπε, όπως μετέδωσε το pelop.gr.
Ο 27χρονος, που επίσης συνελήφθη και καταγράφεται σε φωτογραφικό ντοκουμέντο μαζί με τον 19χρονο να επιβαίνουν σε μοτοσικλέτα, αρνείται κάθε κατηγορία, ισχυριζόμενος ότι δεν θυμάται τίποτα. «Δεν έχω κάνει κάτι τέτοιο εγώ. Δεν θυμάμαι κάτι. Πρέπει να είχα κενά μνήμης. Είχα πιει πολύ τσίπουρο» φέρεται να κατέθεσε.
Να σημειωθεί ότι, οι δύο νεαροί εντοπίστηκαν να επιβαίνουν σε μοτοσικλέτα, την οποία είχαν απαθανατίσει κάτοικοι της περιοχής. Κομβικός ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισαν στις έρευνες για τον εντοπισμό τους, οι μαρτυρίες και τα στοιχεία που συγκέντρωσαν κάτοικοι, οι οποίοι τους είδαν να κινούνται ύποπτα κοντά στο σημείο έναρξης της φωτιάς.
Υπενθυμίζεται ότι, ο 19χρονος και ο 27χρονος που κατηγορούνται για εμπρησμό σε δασική και μη δασική έκταση κατά συρροή, κατ’ εξακολούθηση και σε συναυτουργία πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Κυριακή (17/8).
Στο μεταξύ, για τη φωτιά στην περιοχή του Γηροκομείου Πάτρας, κατηγορείται ένας 25χρονος, ο οποίος θα περάσει το κατώφλι των δικαστικών Αρχών για την απολογία του το Σάββατο (16/8).
Φωτιά στην Πάτρα: «Μπράβο λεβέντη» φώναζαν στον 25χρονο που κατηγορείται για τη φωτιά στο Γηροκομείο – Απολογείται το Σάββατο
Ο 25χρονος που συνελήφθη κατηγορούμενος για εμπρησμό στην περιοχή του Γηροκομείου οδηγήθηκε χθες, Πέμπτη (14/8) στον εισαγγελέα Πρωτοδικών.
Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, παραπέμφθηκε στον ανακριτή Πατρών και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί το Σάββατο (16/8).
Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο νεαρός εντοπίστηκε να κινείται στην περιοχή την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η φωτιά στα Συχαινά.
Μάλιστα, οι αρχές αναφέρουν ότι λίγο μετά την αποχώρησή του από το σημείο ξέσπασε νέα πυρκαγιά, γεγονός που οδήγησε σε κινητοποίηση της ΟΠΚΕ και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, οι οποίες τον καταδίωξαν και τον συνέλαβαν.
Κατά την έξοδό του από τα δικαστήρια, συγκεντρώθηκαν συγγενείς του, οι οποίοι τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.
Μία γυναίκα φώναξε: «Μπράβο λεβέντη μου».
Παράλληλα, οι άλλοι δύο συλληφθέντες θα απολογηθούν την Κυριακή (17/8).
Τέλος, για την ίδια υπόθεση έχουν συλληφθεί και ένας 19χρονος και ένας 27χρονος, που θα απολογηθούν την Κυριακή.
Νωρίτερα, κατά την αποχώρησή τους από τα δικαστήρια, προκλήθηκε ένταση με το συγκεντρωμένο πλήθος να τους αποδοκιμάζει φωνάζοντας «κάψατε όλη την Πάτρα».
Φωτογραφίες ντοκουμέντα για τους εμπρησμούς στην Πάτρα – Τρεις συλλήψεις και μία προσαγωγή
Σε φωτογραφίες ντοκουμέντα διακρίνονται οι τρεις συλληφθέντες για εμπρησμό στην περιοχή της Πάτρας, ένας εκ των οποίων έχει ομολογήσει, λίγο πριν υπάρξει φωτιά στα σημεία από τα οποία πέρασαν.
Στην πρώτη φωτογραφία ντοκουμέντο που εξασφάλισε το ΕΡΤΝews, διακρίνεται ο 25χρονος, ο οποίος συνελήφθη χθες, Τετάρτη (13/8) από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ για εμπρησμό στην περιοχή του Γηροκομείου στην Πάτρα, να βρίσκεται εντός οικοπεδικής έκτασης. Μόλις απομακρύνθηκε από το σημείο φέρεται να έπιασε φωτιά.

Σε βάρος του 25χρονου έχει σχηματιστεί δικογραφία με την κατηγορία του εμπρησμού και αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα (14/8) ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Οι κινήσεις του συλληφθέντα καταγράφηκαν από κάμερα ασφαλείας και από φωτογράφο που βρέθηκε στο σημείο.
Σε άλλες φωτογραφίες ντοκουμέντα διακρίνονται οι δύο συλληφθέντες που κατηγορούνται για εμπρησμό για τη φωτιά στα Συχαινά Πάτρας.

Στη μία φωτογραφία διακρίνονται ο 27χρονος και 19χρονος που συνελήφθησαν να βρίσκονται σε μηχανάκι στην περιοχή των Συχαινών, ενώ στη δεύτερη διακρίνεται μπουκάλι που περιείχε πιθανόν εύφλεκτο υλικό, το οποίο, όπως προέκυψε, είχε απορριφθεί από έναν εκ των κατηγορουμένων στην περιοχή δασικής έκτασης.

Το χρονικό των συλλήψεων
Σε δύο συλλήψεις, ενός 27χρονου και ενός 19χρονου, για τη φωτιά στα Συχαινά, στην Αχαΐα, προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές, σε κοινή επιχείρηση με το ανακριτικό σώμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 27χρονος φέρεται να επικαλείται κενά μνήμης, ενώ ο 19χρονος φέρεται να ομολόγησε τις πράξεις του και να υπέδειξε το σημείο, στο οποίο έβαλε φωτιά, το λεγόμενο «σημείο μηδέν» της πυρκαγιάς στην Αχαΐα.
Συγκεκριμένα, ο 19χρονος φέρεται να είπε πως έβαλε τη φωτιά με αναπτήρα, ενώ δεν προσδιόρισε το κίνητρό του, την ώρα που η ΕΛΑΣ, χθες το απόγευμα, προχώρησε σε μία ακόμη σύλληψη ενός 15χρονου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο 19χρονος λέει ότι έβαλε τη φωτιά μαζί με έναν 27χρονο. Στην κατοχή του τελευταίου βρέθηκε ένα σακίδιο πλάτης που είχε σπίρτα και αναπτήρα, καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο.
Όπως προέκυψε, το σακίδιο το κρατούσε κατά την προσέγγισή του στο σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά.
Παράλληλα, οι αστυνομικοί κατάφεραν να ταυτοποιήσουν μέσω βίντεο τους δύο νεαρούς, οι οποίοι μετέβησαν στο σημείο της φωτιάς με μηχανάκι. Μάλιστα, υπάρχει μαρτυρία κατοίκου της περιοχής ότι είδε τον 19χρονο και τον 27χρονο να πετάνε ένα μπουκάλι.
Παρακάτω η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:
«Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πατρών πραγματοποιήθηκε αυτεπάγγελτη έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τυχόν εμπλεκομένων στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από βραδινές ώρες 12 Αυγούστου 2025, στην περιοχή Συχαινά Αχαΐας.
Από την αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, την πραγματοποίηση λοιπών ανακριτικών πράξεων και την επισκόπηση βιντεοληπτικού υλικού, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή δύο ατόμων, ηλικίας 27 και 19 ετών.
Στο πλαίσιο της περαιτέρω έρευνας, εντοπίστηκε ένα μπουκάλι που περιείχε πιθανόν εύφλεκτο υλικό, το οποίο, όπως προέκυψε, είχε απορριφθεί από έναν εκ των κατηγορουμένων στην περιοχή δασικής έκτασης», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.
Συνολικά, έχουν γίνει τρεις συλλήψεις για εμπρησμούς στην Αχαΐα τα τελευταία 24ωρα, καθώς και μία προσαγωγή».

