Αθήνα Καιρός

Φωτιά στη Δυτική Αττική: Τι είναι η θερμοκρασιακή αναστροφή που εκδηλώθηκε στο μέτωπο

3 λεπτά
Φωτιά στη Δυτική Αττική: Τι είναι η θερμοκρασιακή αναστροφή που εκδηλώθηκε στο μέτωπο

Ο  αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός αναφέρθηκε στο φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής που εμφανίστηκε πάνω από το μέτωπο της φωτιάς της Δυτικής Αττικής το πρωί.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι τις πρωινές ώρες στην περιοχή της πυρκαγιάς παρατηρείται το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, με ένα πέπλο ομίχλης να καλύπτει την περιοχή, καθώς τα θερμότερα στρώματα αέρα εγκλωβίζουν την ομίχλη πάνω από το μέτωπο.

Δήλωσε μάλιστα ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε από τη Βοιωτία και επεκτάθηκε στην Αττική. Υπενθύμισε ότι κατά τις πρώτες ημέρες της επιχείρησης οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν είχαν στη διάθεσή τους εναέρια μέσα για περισσότερες από 30 συνεχόμενες ώρες, γεγονός που δημιούργησε σημαντικές δυσκολίες στην κατάσβεση, καθώς επιχειρούσαν μόνο επίγειες δυνάμεις.


Γιατί καλύπτει ένα μέτωπο ομίχλης το μέτωπο της φωτιάς;

Πρόκειται για ένα πέπλο ομίχλης που επικάθεται πάνω από τον χώρο της πυρκαγιάς και προκαλείται όταν η θερμοκρασία του αέρα αυξάνεται με το ύψος αντί να μειώνεται. Πρόκειται ουσιαστικά για την αντίστροφη κατάσταση από αυτή που συναντάμε συνήθως στην τροπόσφαιρα, όπου ο αέρας γίνεται ψυχρότερος όσο ανεβαίνουμε σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις πρωινές ώρες, λόγω της θερμοκρασιακής αναστροφής, ο καπνός και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι τείνουν να εγκλωβίζονται κοντά στο έδαφος, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων και δυσμενέστερη ποιότητα αέρα, ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στην πυρκαγιά.

Όσο όμως ο ήλιος ανεβαίνει και θερμαίνεται το έδαφος, ενισχύεται η κατακόρυφη ανάμειξη της ατμόσφαιρας, γεγονός που επιτρέπει στον καπνό να διαχέεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο και αυτό να έχει σαν συνέπεια να αραιώνει σταδιακά.

Βελτιωμένη η εικόνα στη Δυτική Αττική – Κρίσιμες οι μεσημεριανές ώρες

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το πεδίο των επιχειρήσεων έχει χωριστεί σε τρεις επιχειρησιακούς άξονες. Ο πρώτος αφορά τη βορειοανατολική πλευρά της πυρκαγιάς, στις περιοχές Κρύο Πηγάδι, Άγιος Νεκτάριος και Αγία Παρασκευή, προς τα Βίλια. Ο δεύτερος, που αποτελεί και το πιο ενεργό μέτωπο, αφορά την περιοχή της Ψάθας, τη Λούμπα και τη Ζάχου. Ο τρίτος άξονας καλύπτει τη νοτιοανατολική πλευρά προς Κανδήλι και Αγία Σκέπη.

Στο πιο ενεργό μέτωπο, νότια της Ψάθας, επικεντρώνονται οι στοχευμένες ρίψεις των εναέριων μέσων, κυρίως των ελικοπτέρων. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να επιχειρήσουν περισσότερα από 30 εναέρια μέσα, με στόχο τις κορυφογραμμές της περιοχής της Λούμπας.

Ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος επισήμανε ότι η εικόνα της πυρκαγιάς μεταβάλλεται συνεχώς και ότι το κρίσιμο χρονικό διάστημα είναι μετά τη 1:30 το μεσημέρι, όταν αυξάνεται η θερμοκρασία και μειώνεται σημαντικά η σχετική υγρασία, δημιουργώντας ιδιαίτερα ξηρές συνθήκες που ευνοούν τις αναζωπυρώσεις.


Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]