Και η πιο πρόσφατη από αυτές έχει γεύση… παγωτού. Στην καρδιά του Φισκάρδου, του πιο κοσμοπολίτικου και γραφικού χωριού της Κεφαλλονιάς, ο Ακης Τσελέντης αποφάσισε να ανοίξει μία νέα σελίδα. Στο ισόγειο ενός προσεκτικά ανακαινισμένου αρχοντικού του 1840, δημιούργησε το δικό του boutique παγωτατζίδικο, σε συνεργασία με την Kayak, τη γνωστή εταιρία που φημίζεται για τα premium παγωτά της. Η τοποθεσία δεν είναι τυχαία: Το Φισκάρδο, με τα πολύχρωμα σπίτια, τις βαρκούλες που λικνίζονται στο λιμάνι και τη γοητεία μιας άλλης εποχής, είναι το ιδανικό σκηνικό για μια εμπειρία που παντρεύει παράδοση, φιλοξενία και γαστρονομική καινοτομία. Και, φυσικά, σημαντικό ρόλο στην απόφαση του γνωστού σεισμολόγου να ανοίξει εκεί τη δική του επιχείρηση παγωτών παίζει και το γεγονός ότι ο Ακης Τσελέντης κατάγεται από το Φισκάρδο.
Μεράκι και φαντασία
Στην επιχείρησή του το παγωτό δεν είναι απλώς ένα καλοκαιρινό γλύκισμα. Η μελέτη, το μεράκι και η φαντασία έχουν ως αποτέλεσμα αυτό το τέλειο παρασκεύασμα που ευφραίνει τον ουρανίσκο. Ο Ακης Τσελέντης, με την επιστημονική ακρίβεια που τον χαρακτήριζε στην καριέρα του, φροντίζει για κάθε λεπτομέρεια. Από την επιλογή των πρώτων υλών μέχρι τον τρόπο που σερβίρονται οι γεύσεις. Δεν χρησιμοποιούνται σκόνες ή χημικά πρόσθετα, αλλά μόνο αγνά υλικά που αποτυπώνουν την αίσθηση του καλοκαιριού στο Ιόνιο. «Με γνωρίζετε από το Γεωδυναμικό, θέλω ό,τι κάνω να είναι τέλειο, γι’ αυτό και φτιάξαμε το καλύτερο μαγαζί παγωτών με αγνά υλικά και όχι σκόνες και χημικά!», έχει αναφέρει ο ίδιος. Οι γεύσεις ποικίλλουν: από τις κλασικές βανίλια και σοκολάτα μέχρι πιο τολμηρές δημιουργίες που παντρεύουν φρούτα, βότανα ή τοπικά προϊόντα. Και, φυσικά, δεν λείπουν οι εντυπωσιακές τούρτες παγωτού, που έχουν ήδη γίνει σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες. Το εγχείρημα γνώρισε άμεση επιτυχία. Το παγωτατζίδικο του Τσελέντη κατέκτησε μία θέση στο κορυφαίο 10% των επιχειρήσεων παγκοσμίως, σύμφωνα με την ετήσια αξιολόγηση «Travelers’ Choice» της Tripadvisor. Για ένα μικρό κατάστημα σε ένα χωριό της Κεφαλλονιάς, αυτή η διάκριση δεν είναι μικρό πράγμα. Αποτελεί απόδειξη ότι η ποιότητα, το πάθος και η φαντασία μπορούν να κάνουν μια τοπική πρωτοβουλία διεθνή προορισμό. «Το κατάστημα παγωτών Kayak στο Φισκάρδο, που λειτουργεί στο ισόγειο του ξενοδοχείου “Fiscardonna Luxury Suites”, αναδείχθηκε και βραβεύτηκε από το Tripadvisor: “Travelers’ Choice”. Το συγκεκριμένο κατάστημα ανήκει στο 10% των καλύτερων σημείων παγκοσμίως! Η επιλογή γίνεται από την Tripadvisor κάθε χρόνο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το search του σημείου, τη μέτρηση επισκεψιμότητας, τα σχόλια και τις photos που ανεβάζουν οι επισκέπτες», είχε αναφέρει ο σεισμολόγος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το κατάστημα του Ακη Τσελέντη βρίσκεται στο ισόγειο ενός πατρικού του, ιστορικού ακινήτου. Οπως ο ίδιος έχει πει: «Οταν πριν από λίγα χρόνια αποφάσισα να ανακαινίσω ένα πατρικό, ιστορικό, παραδοσιακό του 1840 σε boutique hotel, πολλοί το ειρωνεύτηκαν, σήμερα έχει αναδειχθεί σαν ένα από τα πιο πολυτελή παραδοσιακά καταλύματα του Ιονίου. Στο ισόγειο αποφασίσαμε να εγκαταστήσουμε την Kayak Ice Cream Boutique, που διαθέτει τη Rolls-Royce των παγωτών, εφάμιλλη της αισθητικής του “Fiscardonna”.

Στόχος μας ήταν όχι το κέρδος, αλλά να σεβαστούμε την αρχιτεκτονική του κτιρίου και να το εντάξουμε αρμονικά στον διατηρητέο πολεοδομικό ιστό του Φισκάρδου συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του χωριού προς την κατεύθυνση προσέλκυσης υψηλού επιπέδου τουριστών». Συχνά στα social media μοιράζεται στιγμές από την καθημερινή λειτουργία του καταστήματός του, ενώ σε μία χαρακτηριστική του αναφορά στο Διαδίκτυο έγραψε: «Με γνωρίζετε από τη συμβολή μου στη Σεισμολογία, θέλω ό,τι δημιουργώ να είναι τέλειο. Επειδή η Κεφαλλονιά είναι από τα πιο σεισμικά ενεργά μέρη του κόσμου, θα περιμένω τον Εγκέλαδο να τον κεράσω κάποιο από τα υπέροχα παγωτά μας μήπως ηρεμήσει και πάει αλλού…». Μία φράση που δείχνει πως ο ίδιος δεν έχει αφήσει πίσω του την επιστήμη, αλλά την κουβαλά με ανάλαφρο τρόπο στη νέα του δραστηριότητα.
ΠΑΡΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ
Παραμένει στην ενεργό δράση

Αν το καλοσκεφτεί κανείς, η μετάβαση από τη Σεισμολογία στο παγωτό δεν είναι τόσο παράξενη όσο ακούγεται. Και στις δύο περιπτώσεις, απαιτούνται παρατήρηση, μεθοδικότητα και δημιουργικότητα. Στη μία περίπτωση, για να κατανοήσεις τις ανεξέλεγκτες δυνάμεις της φύσης και στην άλλη για να τις μετουσιώσεις σε γεύσεις που ξυπνούν συναισθήματα. Υπενθυμίζεται ότι ο Ακης Τσελέντης συνταξιοδοτήθηκε από τον Νοέμβριο του 2024 και ύστερα από δέκα χρόνια ως διευθυντής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αποχαιρέτησε τη θέση, έχοντας όμως τονίσει ότι δεν έχει την πρόθεση να εξαφανιστεί από την ενεργό δράση. Σε ανάρτησή του στο facebook είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μπορεί τυπικά να ολοκληρώθηκε η καριέρα μου, αλλά το Γεωδυναμικό είναι το σπίτι μου και δεν θα το εγκαταλείψω ποτέ, συνεχίζοντας την προσφορά μου μέσω αυτού. Μη φοβάστε, λοιπόν, ότι θα εξαφανιστώ από την ενεργό δράση, θα συνεχίσω όταν πρέπει να σας λέω τις εκτιμήσεις μου».

![Ιμαλάια: Δύο από τους επιζώντες της πρώτης ελληνικής αποστολής επέστρεψαν 40 χρόνια μετά – Η μοιραία χιονοστιβάδα και το ταξίδι-φόρος τιμής [εικόνες – ντοκουμέντο]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2025/11/20-37-f4-20-platos-imalaia-1-150x150.jpg)