Αθήνα Καιρός

Υποψήφιοι κομμωτικής με πρόσβαση στην… Ιατρική

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
3 λεπτά
Υποψήφιοι κομμωτικής με πρόσβαση στην… Ιατρική

Την αντιστοίχηση των τομέων στα ΕΠΑ.Λ. με τμήματα και σχολές πανεπιστημίων στα οποία οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών θα μπορούν να διεκδικούν από φέτος το 1% των θέσεων ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας. Οι «υπερβολές» στην προσπάθεια της ηγεσίας να αναδείξει την αδικημένη τεχνική εκπαίδευση την πρόδωσαν ακόμα μια φορά.

Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί το παράδειγμα των υποψηφίων του Τομέα Αισθητικής-Κομμωτικής οι οποίοι έχουν άνοιγμα στην Ιατρική Αθηνών και στη Μοριακή Βιολογία και Γενετική στην Αλεξανδρούπολη; Στους 13 τομείς των ΕΠΑ.Λ. δίνεται πληθώρα επιλογών για εισαγωγή σε μια σειρά από «δημοφιλείς» σχολές με πολύ υψηλές βάσεις. Βέβαια, οι υποψήφιοι των Τεχνικών Λυκείων έχουν μόλις το 1% των θέσεων για να εισαχθούν σε αυτές τις σχολές. Βάσει του αριθμού εισακτέων ανά σχολή και τμήμα που δίνεται τα τελευταία χρόνια ένας με τρεις υποψήφιοι θα έχουν μια θέση στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων.

Παράλληλα, πέραν των αντιστοιχήσεων, δόθηκε και μία κοινή ομάδα για τους υποψηφίους όλων των ειδικοτήτων, ανάμεσά τους οι Σχολές Μόνιμων Υπαξιωματικών, Πυροσβεστών, Πλοιάρχων, Αστυφυλάκων, Υπαξιωματικών Στρατού αλλά και ΤΕΦΦΑ. Επίσης μία θέση μπορούν να διεκδικήσουν οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ. στις Θεατρικές Σχολές, στις Μουσικές και αυτές του Κινηματογράφου.

Το άνοιγμα στα ΑΕΙ

Φέτος, για πρώτη χρονιά, οι υποψήφιοι των ΕΠΑ.Λ. θα έχουν πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Το τεράστιο «άνοιγμα» όμως που προσφέρει το υπουργείο Παιδείας στους μαθητές θα αποδειχθεί -όχι τόσο από τη φετινή χρονιά όσο από τις επόμενες- αν είναι απλά μια απόπειρα να αναδείξει «τεχνητή» αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης μέσω της «κερκόπορτας» που προσφέρει προς τα δημοφιλή και «άπιαστα» ακόμα και για καλούς μαθητές τμήματα των ΑΕΙ ή αν όντως επιχειρεί να δώσει κίνητρο στους μαθητές των ΕΠΑ.Λ., των οποίων οι επιδόσεις στις Πανελλαδικές κινούνται σε χαμηλά επίπεδα κάθε χρόνο.

Στις Πανελλαδικές, που θα ξεκινήσουν για τα ΕΠΑ.Λ. στις 6 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας (Νέα Ελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά) και σε δύο μαθήματα ειδικότητας. Με τη διορία για την υποβολή αίτησης συμμετοχής να τρέχει μέχρι τις 2 Μαρτίου, οι μαθητές θα πρέπει να δουν τις επιλογές τους και να συμπληρώσουν στην αίτηση τυχόν ειδικά μαθήματα και δοκιμασίες που είναι υποχρεωτικά για την εισαγωγή τους σε ορισμένες σχολές.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα του εύρους των σχολών που μπορούν να συμπληρώσουν στο μηχανογραφικό τους οι υποψήφιοι είναι ο τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού: σχολές Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Βιομηχανική Διοίκηση και Φυσική! Αντίστοιχα, ο τομέας της Αισθητικής-Κομμωτικής που υπάγεται την Ομάδα Προσανατολισμού Υγείας-Πρόνοιας ανοίγει -έστω και εικονικά- τις πόρτες σε σχολές και τμήματα με δυσθεώρητες βάσεις όπως η Ιατρική, η Βιολογία, η Κτηνιατρική, η Νοσηλευτική και η Οδοντιατρική.

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]