Αθήνα Καιρός

Γιοφύρι… της Άρτας η πλατεία Διοικητηρίου

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
3 λεπτά
Γιοφύρι… της Άρτας η πλατεία Διοικητηρίου

Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Είναι η μοναδική θέα που προσφέρει στον υπουργό (ή υφυπουργό) κοιτάζοντας από το παράθυρο του γραφείου του. Και παρ’ όλα αυτά, για… 27 χρόνια παραμένει ένας χώρος βρόμικος, εγκαταλειμμένος, περιφραγμένος με φθηνό συρματόπλεγμα και χωρίς προοπτική βελτίωσης.

Πρόκειται για την περίφημη πλατεία Διοικητηρίου, η οποία για σχεδόν τρεις δεκαετίες τελεί υπό ανάπλαση, αλλά παραμένει αχούρι. Για το θέμα ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε ερώτηση προς τον Χρήστο Σπίρτζη χαρακτηρίζοντάς τη «μνημείο εγκατάλειψης και υποκρισίας της Θεσσαλονίκης»!
Διακοπή λόγω αρχαίων

Η υπόθεση ξεκινά το 1990, όταν συνεργεία του Δήμου Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν την ανάπλασή της. Ομως, η ανακάλυψη αρχαίων σταμάτησε το έργο πριν καν ξεκινήσει. Αρχικά, είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι η διακοπή δεν θα κρατούσε πολύ… Από το 1990 έως σήμερα η Ελλάδα άλλαξε περισσότερες από δέκα κυβερνήσεις και ο Δήμος Θεσσαλονίκης τέσσερις δημάρχους (Ντίνος Κοσμόπουλος, Δημήτρης Δημητριάδης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και Γιάννης Μπουτάρης).

Το 2004, η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προχώρησε στην προστασία (περίφραξη) του αρχαιολογικού χώρου και στην κατασκευή των πεζοδρομίων. Τρία χρόνια αργότερα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει την αρχιτεκτονική μελέτη ανάπλασης, ξοδεύοντας 400.000 ευρώ. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε το 2009 και παρουσιάστηκαν οι τρεις επικρατέστερες προτάσεις. Οπως είχε γίνει τότε γνωστό, η εφαρμογή της πρώτης μελέτης θα κόστιζε περίπου έντεκα εκατ.

Ομως, το αποτέλεσμα του διαγωνισμού δεν άρεσε στον κ. Μπουτάρη, με αποτέλεσμα οι μελέτες που κόστισαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο λαό της Θεσσαλονίκης, να πεταχτούν. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2014 υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και της Εγνατία Οδός Α.Ε. με θέμα «Μελέτες της νέας κατασκευής της Πλατείας Διοικητηρίου και των προσβάσεών της με πιθανή πρόβλεψη συγκοινωνιακού πολυτροπικού κέντρου». Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης ζητά να πληροφορηθεί «ποιος είναι ο προϋπολογισμός των μελετών και του έργου ανάπλασης και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του αντικειμένου της σύμβασης».

Αγγελος Αγγελίδης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]