Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 70χρονο ομογενή, συνταξιούχο, ο οποίος δεν ζει μόνιμα στην Ελλάδα. Τα στοιχεία του διαβιβάστηκαν μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν άμεσα οι ελληνικές υγειονομικές αρχές.
Στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας του ΕΟΔΥ για τα σπάνια λοιμώδη νοσήματα ήρθαν σε επαφή μαζί του, προκειμένου να συλλέξουν κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με το ιατρικό του ιστορικό αλλά και τις πρόσφατες μετακινήσεις του. Η διαδικασία εντάσσεται στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης και της εκτίμησης πιθανής έκθεσης στον ιό.
Παράλληλα, συνεχίζεται η παρακολούθηση της κατάστασης στο κρουαζιερόπλοιο, όπου έχουν αναφερθεί πολλαπλά περιστατικά, γεγονός που έχει θέσει τις υγειονομικές αρχές διεθνώς σε επιφυλακή.
Τι είναι ο χανταϊός
Ο χανταϊός (hantavirus) είναι ιός που μεταδίδεται κυρίως από τρωκτικά στον άνθρωπο. Η μετάδοση γίνεται συνήθως μέσω της εισπνοής μικροσκοπικών σωματιδίων που προέρχονται από ούρα, περιττώματα ή σάλιο μολυσμένων τρωκτικών, ειδικά όταν αυτά έχουν αποξηρανθεί και αιωρούνται στον αέρα.
Πιο σπάνια, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω δαγκωμάτων ή γρατζουνιών από μολυσμένα ζώα.
Συμπτώματα και εξέλιξη
Η λοίμωξη μπορεί να ξεκινήσει ήπια, με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πυρετός, ρίγη, μυϊκοί πόνοι και πονοκέφαλος, γεγονός που δυσκολεύει την έγκαιρη διάγνωση.
Καθώς εξελίσσεται, μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές, όπως αναπνευστική δυσχέρεια λόγω συσσώρευσης υγρού στους πνεύμονες (πνευμονικό σύνδρομο). Σε άλλες μορφές της νόσου, μπορεί να επηρεαστούν και τα νεφρά, οδηγώντας σε αιμορραγικό πυρετό με νεφρική συμμετοχή.
Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από μία έως και οκτώ εβδομάδες, ανάλογα με τον τύπο του ιού.
Η θνησιμότητα διαφέρει σημαντικά: στις σοβαρές πνευμονικές μορφές μπορεί να φτάσει σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, ενώ στις νεφρικές μορφές είναι χαμηλότερη αλλά όχι αμελητέα.
Οι αρχές τονίζουν ότι πρόκειται για σπάνια λοίμωξη, ωστόσο η επιδημιολογική επιτήρηση παραμένει αυξημένη λόγω της σοβαρότητας των περιστατικών που έχουν καταγραφεί διεθνώς.
Ειδήσεις Σήμερα
- Ρούμπιο: Αναχώρησε μετά τη συνάντηση με τον Πάπα Λέοντα εν μέσω τεταμένων σχέσεων μεταξύ Βατικανού και ΗΠΑ
- Τραγωδία στο Ηράκλειο: Τα ανατριχιαστικά λόγια του πατέρα του 21χρονου: «Αν ήταν να γυρίσει ο γιος του ας σκότωνε το παιδί μου…»
- Δολοφονία Μοσχούρη: Για εννέα κακουργήματα διώκονται οι συλληφθέντες
- Αυστρία: Τρεις νεκροί από πυροβολισμούς – Ηλικιωμένος σκότωσε τη σύζυγο και την κόρη του και αυτοκτόνησε
- Αγαπηδάκη: Με το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» δημιουργείται ένα νέο οικοσύστημα υγείας με επίκεντρο την πρόληψη

