Αθήνα Καιρός

Σάλος στη Γαλλία: Ο Δήμαρχος Παρισιού ανακήρυξε επίτιμους δημότες κατοίκους της Γάζας – Αντιδράσεις

3 λεπτά
Σάλος στη Γαλλία: Ο Δήμαρχος Παρισιού ανακήρυξε επίτιμους δημότες κατοίκους της Γάζας – Αντιδράσεις
REUTERS

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στο Παρίσι, μετά την απόφαση του Δημάρχου της πόλης να απονείμει τον τίτλο του επίτιμου δημότη σε κατοίκους της Γάζας και Παλαιστίνιους δημοσιογράφους, προκαλώντας «πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση.

Η απόφαση εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Παρισιού, έπειτα από ψηφοφορία που υιοθέτησε πρόταση της αριστερής πλειοψηφίας. Η πρωτοβουλία είχε τεθεί προς συζήτηση εδώ και καιρό και τελικά πέρασε με πολιτική στήριξη της δημοτικής αρχής. Ο Δήμαρχος Ρεμί Γκρεγκουάρ τόνισε ότι η τιμητική ιδιότητα «δεν είναι απλώς συμβολική, αλλά αποτελεί δέσμευση υπέρ της ειρήνης», σημειώνοντας ότι η πόλη «απλώνει το χέρι σε έναν ολόκληρο λαό».

Η δημοτική αρχή υπενθύμισε ότι παρόμοιες συμβολικές αποφάσεις έχουν ληφθεί και στο παρελθόν, όπως η ανακήρυξη επίτιμων δημοτών στους ομήρους της Χαμάς, καθώς και σε κατοίκους περιοχών όπως το Κίεβο και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σύμφωνα με συνεργάτες του δημάρχου, πρόκειται για πράξεις «αλληλεγγύης και υπεράσπισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και η Παλαιστίνια πρέσβειρα στη Γαλλία, η οποία καταχειροκροτήθηκε από μέλη του συμβουλίου, σε μια στιγμή με έντονο συμβολισμό. Η δημοτική αρχή υπογράμμισε επίσης ότι σε προηγούμενη περίοδο είχαν προβληθεί στον Πύργο του Άιφελ τόσο η παλαιστινιακή όσο και η ισραηλινή σημαία, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους δύο λαούς.

Η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα, κάνοντας λόγο για μονομερή στάση της δημοτικής αρχής. Κριτική ασκήθηκε στο γεγονός ότι η απόφαση, όπως υποστηρίζουν, δεν διασφαλίζει την απαραίτητη ισορροπία και δεν αναφέρεται με σαφήνεια σε όλα τα θύματα της σύγκρουσης. Η παράταξη της Ρασιντά Ντατί πρότεινε να υπάρξει φόρος τιμής «σε όλα τα άμαχα θύματα», ανεξαρτήτως πλευράς, ενώ η δημοτική ομάδα Paris Apaisé εξέφρασε επιφυλάξεις για τον κίνδυνο πολιτικής εργαλειοποίησης μιας τόσο ευαίσθητης διεθνούς σύγκρουσης.

Η αναπληρώτρια αρμόδια για τις διεθνείς σχέσεις της πόλης τόνισε ότι η απόφαση δεν αναιρεί τη σταθερή προσήλωση στο δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, επιχειρώντας να διατηρήσει ισορροπίες απέναντι στην έντονη πολιτική κριτική.
Συμπέρασμα Η απόφαση του Παρισιού έχει μετατραπεί σε σημείο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, αναδεικνύοντας το πόσο βαθιά διχάζει ακόμη και σε τοπικό επίπεδο η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]