Στην -πιθανότατα- τελευταία του σημαντική πολιτική ανακοίνωση, ο Στάρμερ δήλωσε ότι το Σχέδιο Επενδύσεων για την Άμυνα προχώρησε περισσότερο από ένα προηγούμενο προσχέδιο, το οποίο είχε ωθήσει τον σύμμαχό του, Τζον Χίλι, να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Άμυνας αυτόν τον μήνα. Ο Χίλι είχε κατηγορήσει τον Στάρμερ ότι απέτυχε να εξασφαλίσει αρκετά χρήματα για να κρατήσει τη Βρετανία ασφαλή.
Ο Στάρμερ θα μεταφέρει το σχέδιό του —το οποίο προβλέπει δαπάνες ύψους σχεδόν 80 δισεκατομμυρίων λιρών ετησίως έως το 2029— στην Άγκυρα για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 7-8 Ιουλίου, όπου θα θέλει να δώσει το σύνθημα ότι η Βρετανία βρίσκεται σε τροχιά εκπλήρωσης της δέσμευσής της για επίτευξη αμυντικών δαπανών στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2035.
Ωστόσο, με τον αναμενόμενο διάδοχό του, Άντι Μπέρναμ, να πρόκειται να αναλάβει την εξουσία ήδη από τις 20 Ιουλίου, ο ίδιος αναγνώρισε ότι οι νέες κυβερνήσεις θα μπορούσαν να «χτίσουν» πάνω στο δικό του προσχέδιο.
Ορισμένοι επικριτές δήλωσαν ότι το σχέδιο, το οποίο καθυστέρησε για περισσότερους από εννέα μήνες, ήταν πολύ μικρό και ήρθε πολύ αργά.
Το σχέδιο θα ενισχύσει τη βρετανική άμυνα
«Όταν ο κόσμος εξοπλίζεται και η επιθετικότητα αυξάνεται, ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ο πόλεμος είναι να προετοιμαστείς γι’ αυτόν, ο καλύτερος τρόπος για να αμυνθείς είναι η αποτροπή — να έχεις τη δύναμη να αναγκάσεις τους αντιπάλους σου να το ξανασκεφτούν πριν δράσουν», δήλωσε ο Στάρμερ απευθυνόμενος σε ακροατήριο αμυντικής εταιρείας στη νότια Αγγλία, σύμφωνα με το Reuters. «Αυτό είναι που υλοποιούμε».
Ο Στάρμερ δήλωσε ότι το προσχέδιό του θα προσφέρει χρηματοδότηση 5 δισεκατομμυρίων λιρών για επενδύσεις σε drones και αυτόνομα όπλα, θα δημιουργήσει ένα υβριδικό ναυτικό και θα καταστήσει τον στρατό ξηράς πιο φονικό.
Θα ενισχύσει επίσης το πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο της Βρετανίας και θα στηρίξει ένα πρόγραμμα για την κατασκευή ενός μαχητικού αεροσκάφους stealth επόμενης γενιάς για τη Βασιλική Αεροπορία (RAF), δήλωσε ο Στάρμερ, προσθέτοντας ότι αυτό θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα τονώσει την ανάπτυξη.
Ο Ματ Ρόμπερτς, εθνικός αξιωματούχος του συνδικάτου GMB, επαίνεσε το σχέδιο, λέγοντας ότι προσφέρει «κάποια σταθερότητα σε έναν τομέα που πολιορκείται από την ανασφάλεια» και ότι «η πρόκληση τώρα είναι η υλοποίηση».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, χαιρέτισε επίσης το σχέδιο της Βρετανίας, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα «καλό βήμα προς την επίτευξη του 3,5% του ΑΕΠ για την άμυνα που συμφωνήθηκε στη Χάγη πέρυσι».
Με τα ευρωπαϊκά κράτη να δέχονται πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν περισσότερα για την άμυνά τους, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να δαπανήσουν το 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για την άμυνα έως το 2035, με το 3,5% να αφορά τις βασικές αμυντικές απαιτήσεις και το 1,5% την ευρύτερη εθνική ασφάλεια.
Το νέο σχέδιο, δήλωσε ο Στάρμερ, θα οδηγήσει τη Βρετανία στο 4,2% βάσει αυτής της δέσμευσης. «Με οποιοδήποτε κριτήριο πρόκειται για μια τεράστια ιστορική μεταβολή για το έθνος μας και μια παρακαταθήκη για την οποία είμαι υπερήφανος», είπε. Όταν ρωτήθηκε αν αυτό επαρκεί για να αποτρέψει μια πιθανή ρωσική επίθεση, ο Στάρμερ απάντησε: «Ναι… είμαι σίγουρος γι’ αυτό».
Οι επικριτές του Στάρμερ βρίσκουν το σχέδιο «φτωχό»
Λίγες ώρες πριν από την πλήρη δημοσιοποίηση του σχεδίου, οι επικριτές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το αν ήταν αρκετά μεγάλο ώστε να καταστήσει τη Βρετανία έτοιμη για πόλεμο, ειδικά όταν στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ ήδη από το 2030.
Ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μπάρονς, πρώην αρχηγός της Διοίκησης Μικτών Δυνάμεων, δήλωσε ότι, αν και το σχέδιο αποτελεί πρόοδο, η Βρετανία θα εξακολουθεί να παραμένει εκτεθειμένη.
«Αυτό δεν πρόκειται να λύσει το ζήτημα, καθώς για να υπερασπιστούμε το Ηνωμένο Βασίλειο αρκετά καλά και αρκετά γρήγορα, πρέπει να γίνουν περισσότερα νωρίτερα, και αυτό απαιτεί περισσότερα χρήματα από όσα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι», δήλωσε στο BBC Radio.
Οι αρχηγοί της άμυνας έχουν δηλώσει ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό ύψους 28 δισεκατομμυρίων λιρών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και, καθώς η αύξηση των 15 δισεκατομμυρίων λιρών υπολείπεται του συνολικού ποσού, ο Μπάρονς δήλωσε ότι ορισμένα εξοπλιστικά προγράμματα δεν θα αγοραστούν ή θα καθυστερήσουν, ενώ θα γίνουν περικοπές στην εκπαίδευση, τη συντήρηση των υποδομών και την εφοδιαστική αλυσίδα.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της κοστολόγησης του σχεδίου και δήλωσε ότι μεγάλο μέρος των πρόσθετων δαπανών θα προέλθει από την ανακατανομή κονδυλίων από διάφορα υπουργεία. «Ορισμένα έργα, για παράδειγμα στους δρόμους και την ενέργεια, τα οποία είναι σημαντικά αλλά όχι άμεσα ζωτικής σημασίας, δεν θα προχωρήσουν πλέον όπως είχε σχεδιαστεί», ανέφερε.
«Αυτό το σχέδιο αντιπροσωπεύει την καλύτερη κρίση μας για το τι χρειάζεται η χώρα προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτή τη συγκυρία, και είναι μια πλατφόρμα πάνω στην οποία ξέρω ότι ο διάδοχός μου θα χτίσει».
Ειδήσεις Σήμερα
- Πώς οι φωλιές πουλιών στην Ουκρανία αποκαλύπτουν τον αντίκτυπο του πολέμου στη φύση [εικόνες και βίντεο]
- Οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόθεση να φύγουν από το ΝΑΤΟ εκτιμά η Άγκυρα ενόψει της Συνόδου Κορυφής στην Τουρκία
- Η αβεβαιότητα στις διπλωματικές επαφές στο Κατάρ θολώνει τις προοπτικές για μια συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

