Αυτό φέρνει τον Εμανουέλ Μακρόν αντιμέτωπο με το δίλημμα: διατήρηση ή διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.
Στις 15:00 (τοπική ώρα), ο Μπαϊρού θα υπερασπιστεί τον προϋπολογισμό λιτότητας, που στοχεύει στη μείωση του δημόσιου χρέους (114% ΑΕΠ). Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλειοψηφία και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσουν.
Η κυβέρνηση του Μπαϊρού, τέταρτου πρωθυπουργού της δεύτερης θητείας Μακρόν, θα πέσει, οδηγώντας τη χώρα σε αδιέξοδο λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2027. Ο ίδιος κατηγόρησε τα κόμματα ότι ενώ βρίσκονται σε «εμφύλιο» μεταξύ τους, συνεργάζονται μόνο για να τον ρίξουν.
Ο Μακρόν έχει δύο επιλογές:
-
Διαπραγμάτευση για νέο πρωθυπουργό που θα γίνει αποδεκτός από τη Βουλή.
-
Διάλυση Εθνοσυνέλευσης με την ελπίδα ότι μια νέα σύνθεση θα είναι πιο ευνοϊκή (παρά τη χαμηλή δημοτικότητά του – 77% αρνητικές γνώμες).
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε πιθανές πρόωρες εκλογές, ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα έβγαινε πρώτος με 33%, ξεπερνώντας την αριστερά και το προεδρικό μπλοκ. Σύμφωνα με την Teneo, ο διορισμός νέου πρωθυπουργού είναι πιθανότερος, αν και δεν αποκλείεται αιφνιδιασμός με νέες εκλογές.
Το κεντρικό μπλοκ του Μακρόν δυσκολεύεται να βρει συμμαχίες: η άκρα δεξιά ενισχύεται, η ριζοσπαστική αριστερά είναι συγκρουσιακή και οι κομματικές «κόκκινες γραμμές» εμποδίζουν έναν σταθερό συνασπισμό.
Παράλληλα, πέρα από τη δημοσιονομική κρίση, η Γαλλία απειλείται από κοινωνικές αναταραχές:
-
Την Τετάρτη, κίνημα «Ας μπλοκάρουμε τα πάντα» επιχειρεί να παραλύσει τη χώρα.
-
Στις 18 Σεπτεμβρίου, τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε γενική απεργία κατά του προϋπολογισμού.
Ειδήσεις Σήμερα
- Χαλκιδική: Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Λαγόμανδρα
- Κίνηση τώρα: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός, καθυστερήσεις έως 20΄ στην Αττική Οδό
- Ειρήνη Μουρτζούκου: Απολογείται αύριο για τον θάνατο του Παναγιωτάκη
- Χτύπημα σε κύκλωμα νοθευμένων καυσίμων – Συλλήψεις, κατασχέσεις και σφραγισμένα πρατήρια – «Λουκέτο» και στην Άρτα

![Αντιδράσεις στη Γαλλία για τα λόγια της Μπριζίτ Μακρόν – Αποκάλεσε «βρωμιάρες σκύλες» τις ακτιβίστριες που διαμαρτύρονταν έξω από θέατρο [βίντεο]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2018/09/brizit-makron-500.jpg)