Αθήνα Καιρός

Κόκκινος συναγερμός στην Πορτογαλία: Οι φωτιές εξαπλώνονται ενώ ο καύσωνας χτυπά τη χώρα

4 λεπτά
Κόκκινος συναγερμός στην Πορτογαλία: Οι φωτιές εξαπλώνονται ενώ ο καύσωνας χτυπά τη χώρα
REUTERS/Pedro Rocha

Νέα μέτωπα πυρκαγιών ξέσπασαν σήμερα στη βόρεια και κεντρική Πορτογαλία, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση των αρχών, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης νέων πυρκαγιών.

Για την αντιμετώπιση των ενεργών εστιών έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες, ενώ στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν 20 αεροσκάφη και ελικόπτερα, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Πολλά πύρινα μέτωπα σε βόρεια και κεντρική Πορτογαλία

Οι σημαντικότερες εστίες εντοπίζονται στις περιοχές Σανταρέμ, Γκουάρντα, Μπράγκα και Μπραγκάνσα, με τις πυρκαγιές να καίνε κυρίως θαμνώδεις εκτάσεις.

Η κατάσταση παρακολουθείται στενά από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση της φωτιάς.

Οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε μια περίοδο κατά την οποία η θερμοκρασία στην Πορτογαλία ανεβαίνει ξανά σημαντικά. Στις κεντρικές και νότιες περιοχές ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Το πορτογαλικό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ατμόσφαιρας (IPMA) έχει προειδοποιήσει ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς χαρακτηρίζεται «πολύ υψηλός» σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι μεγάλες φωτιές που επαναλαμβάνονται κάθε καλοκαίρι

Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει σχεδόν κάθε καλοκαίρι μεγάλης κλίμακας πυρκαγιές. Η σημαντικότερη καταστροφή της φετινής περιόδου μέχρι σήμερα σημειώθηκε στην περιοχή Βιζέου, πριν από περίπου έναν μήνα, όταν οι φλόγες κατέστρεψαν περίπου 130.000 στρέμματα βλάστησης.

Η χώρα παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη στις πυρκαγιές, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες, οι ξηρασίες και οι παρατεταμένοι καύσωνες δημιουργούν συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση και την εξάπλωσή τους.

Η κλιματική αλλαγή επιβαρύνει την κατάσταση

Η Ιβηρική Χερσόνησος θεωρείται μία από τις περιοχές της Ευρώπης που επηρεάζονται έντονα από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Τα συχνότερα κύματα καύσωνα και οι μεγαλύτερες περίοδοι ξηρασίας αυξάνουν τον κίνδυνο ακραίων φαινομένων.

Η Πορτογαλία, μάλιστα, κατέγραψε πέρυσι το θερμότερο καλοκαίρι της από το 1931, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες των επιστημόνων για την εξέλιξη των πυρκαγιών τα επόμενα χρόνια.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]