Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 151, ενώ περίπου 40 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι έρευνες της πυροσβεστικής και των διωκτικών αρχών επικεντρώνονται σε κατασκευαστικά και διοικητικά ευρήματα που μπορεί να συνδέονται με την τραγωδία.
Ο γενικός γραμματέας του Χονγκ Κονγκ, Έρικ Τσαν, ανακοίνωσε ότι επτά από τα 20 δείγματα του προστατευτικού διχτυού που χρησιμοποιήθηκε στις σκαλωσιές γύρω από τους πύργους δεν πληρούσαν τα πρότυπα πυρασφάλειας. Σύμφωνα με τον Τσαν, αρχικοί έλεγχοι είχαν δείξει συμμόρφωση, αλλά στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι τοποθετήθηκαν φθηνότερα και μη πιστοποιημένα υλικά σε δυσπρόσιτα σημεία ώστε να μην εντοπιστούν. Ο Τσαν χαρακτήρισε την πρακτική αυτή «ντροπιαστική πράξη» και πρόσθεσε: «Ενδιαφέρονταν μόνο να βγάλουν χρήματα σε βάρος της ζωής των ανθρώπων». Οι Αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς έχουν συλλάβει μέχρι στιγμής 13 άτομα, μεταξύ των οποίων διευθυντές και ένας σύμβουλος μηχανικού, και έχουν ξεκινήσει έρευνα προς την κατεύθυνση της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.
Καθώς αυξάνονται οι καταγγελίες για παραβιάσεις κανόνων ασφαλείας, οι κάτοικοι απαιτούν απαντήσεις και λογοδοσία για πιθανούς υπευθύνους. Δύο πολίτες έχουν συλληφθεί από την εθνική αστυνομία ασφαλείας· μεταξύ αυτών ο Μάιλς Κουάν, φοιτητής, ο οποίος συνελήφθη σχετικά με μια διαδικτυακή αίτηση που περιελάμβανε «τέσσερα αιτήματα» για εγγυημένη υποστήριξη των θυμάτων και έλεγχο των υπευθύνων. Οι έρευνες συνεχίζονται ενώ η κοινωνία του Χονγκ Κονγκ ζητά διαφάνεια και άμεσες πρωτοβουλίες πρόληψης ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες τραγωδίες.
Ειδήσεις Σήμερα
- ΕΦΕΤ: Ανάκληση μη ασφαλούς στραγγιστού γιαουρτιού
- Πιερρακάκης από το Δουβλίνο: «Θέλουμε μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά για να δημιουργήσουμε παγκόσμιους πρωταθλητές»
- Αλεξανδρούπολη: Αναβολή στην απολογία του 40χρονου Τούρκου με τα λαθραία εμβόλια ευλογιάς των προβάτων
- Οι αγρότες άνοιξαν την ΠΑΘΕ στο ύψος των Μαλγάρων στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη – Παραμένει κλειστό προς Αθήνα [Βίντεο]
- Χριστούγεννα: Τα 5 μέρη του εξωτερικού για να ζήσεις τη μαγεία των γιορτών…
- Ο Νίκος Οικονομόπουλος και 5 ακόμη celebrities πιστοί στον Θεό