– Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραήλ Κατζ, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Ιρανός υπουργός Πληροφοριών, Εσμαΐλ Χατίμπ, «εξοντώθηκε» σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ο Κατζ δήλωσε ότι αυτός και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχαν εξουσιοδοτήσει τον στρατό να σκοτώσει οποιονδήποτε άλλο ανώτερο Ιρανό αξιωματούχο που θα στοχοποιούνταν χωρίς να χρειάζεται πρόσθετη έγκριση.
Ο Χατίμπ ανέλαβε το υπουργείο Πληροφοριών το 2021 και πριν τις μαζικές διαδηλώσεις του Ιράν τον Νοέμβριο είχε προειδοποιήσει για «συνθήκες κοινωνικής δυσαρέσκειας» και είχε ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι «ο εχθρός προσπαθεί να βλάψει τον Ανώτατο Ηγέτη Χαμενεΐ».
Η δολοφονία του Εσμαΐλ Χατίμπ έρχεται μετά τις δολοφονίες του κορυφαίου αξιωματούχου ασφαλείας του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, και του επικεφαλής της εθελοντικής παραστρατιωτικής δύναμης Μπασίτζ των Φρουρών της Επανάστασης.
🚨 Israel attempted to eliminate Iran’s Intelligence Minister Esmail Khatib
Local media are reporting this — and this is exactly one of those cases where there’s absolutely no reason not to trust them 😁 pic.twitter.com/VYBdGUXUlc
— NEXTA (@nexta_tv) March 18, 2026
Ο Katz είπε ότι «αναμένονται σημαντικές εκπλήξεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε όλα τα μέτωπα», χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο επέβαλε κυρώσεις στον Khatib το 2022 για «συμμετοχή σε δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους», ανέφερε ως έτος γέννησής του είτε το 1960 είτε το 1961.
Παράλληλα, φαίνεται ότι εξολοθρεύτηκε και ο διοικητής της Μεραρχίας Ιμάμ Χουσεΐν στη Βηρυτό, που είχε αναλάβει μόλις λίγες μέρες πριν μετά τη δολοφονία του προκατόχου του, Ali Tabaja. Η μεραρχία αυτή περιλαμβάνει μαχητές από διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής και ιδρύθηκε το 2016 από τον Σουλεϊμάνι, πρώην διοικητή της Quds Force, που σκοτώθηκε σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στο Βαγδάτη το 2020.
Το Ισραηλινό Γενικό Επιτελείο (IDF) ανακοίνωσε ότι οι νυχτερινές επιθέσεις στόχευσαν εγκαταστάσεις του βαλλιστικού πυραυλικού προγράμματος του Ιράν και άλλες υποδομές του καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων του αρχηγείου της μονάδας ασφαλείας των Φρουρών της Επανάστασης που χειρίζεται τις διαδηλώσεις, ενός κέντρου συντήρησης του τμήματος logistics των Εσωτερικών Δυνάμεων Ασφαλείας και ενός κέντρου διοίκησης συνδεδεμένου με το βαλλιστικό πρόγραμμα. Επιπλέον, χτυπήθηκαν αρκετά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να διευρυνθεί η αεροπορική υπεροχή του Ισραήλ έναντι του Ιράν.
Ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγκτσί, σχολιάζοντας τη δολοφονία του Αλί Λαριτζανί τόνισε ότι τέτοιες επιθέσεις δεν επηρεάζουν τη σταθερότητα του καθεστώτος: «Η ισλαμική δημοκρατία έχει ισχυρή πολιτική δομή με καλά θεμελιωμένα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά θεσμικά όργανα. Η απουσία ενός ατόμου δεν την διαταράσσει». Προσέθεσε ότι ακόμα κι αν εκείνος ή άλλοι στόχοι δεχθούν επίθεση, το σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και θα αναλάβει άμεσα ο επόμενος.
🚨🇮🇷🇮🇱An Israeli official said they targeted Iran’s intelligence minister Ismail al-Khatib, who is considered the person closest to Ayatollah Mojtaba.
They believe he was eliminated in the attack, but there’s no confirmation yet.
Source: Jerusalem Post https://t.co/oA5Fyg5cer pic.twitter.com/sY91iqJUXP
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) March 18, 2026

