Σήμερα, ημέρα μνήμης για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015, ηΓαλλία αποτίει φόρο τιμής στα θύματα των τζιχαντιστικών επιθέσεων που κόστισαν τη ζωή σε 132 ανθρώπους και προκάλεσαν πάνω από 350 τραυματίες.
Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανήρτησε στο X: «Η Γαλλία θυμάται και ο πόνος παραμένει». Στην ίδια ανάρτηση επανέλαβε: «Δέκα χρόνια. Ο πόνος παραμένει. Με αδελφοσύνη, για τις ζωές που χάθηκαν, τους τραυματίες, τις οικογένειες και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, η Γαλλία θυμάται». Αυτά τα λόγια συνοδεύουν τις επίσημες τελετές και τις στιγμές σιωπής στα σημεία όπου διαδραματίστηκαν οι επιθέσεις.
Ο Μακρόν ξεκίνησε την ημέρα επισκεπτόμενος κάθε σημείο των επιθέσεων στο Παρίσι και τα προάστια και έχει προγραμματιστεί να εκφωνήσει ομιλία σε επίσημη εκδήλωση αργότερα. Η προσέγγιση της προεδρίας επικεντρώνεται στην αναγνώριση των θυμάτων, την υποστήριξη των επιζώντων και την ανάδειξη της συλλογικής μνήμης ως μέσου αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Η ανάρτηση στα γαλλικά του προέδρου παρατίθεται ως δημόσιο τεκμήριο της ημέρας: 10 ans.
La douleur demeure. En fraternité, pour les vies fauchées, les blessés, les familles et les proches, la France se souvient.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) November 13, 2025
La France se souvient. pic.twitter.com/ByBdJiFdVX
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) November 13, 2025
- Γάζα: Η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ λένε ότι θα παραδώσουν τη σορό Ισραηλινού ομήρου
- Στο στόχαστρο της Ε.Ε. η Google: Κατηγορείται ότι «κρύβει» εμπορικό περιεχόμενο των ΜΜΕ από τις αναζητήσεις
- Ρόμπερτ Ντε Νίρο και ο… 17ος αιώνας: Tο πορτρέτο-σώσιας στο Βρότσλαβ
- Αποστολία Ζώη: «Με σόκαρε ο θάνατος της Κίλι Σφακιανάκη»
- Η «ευρωπαϊκή στροφή» του Καναδά: Αυτό είναι το σχέδιο συμμετοχής στη Eurovision





















