Είπε ότι το αρχικό μέρος της συμφωνίας προβλέπει ανταλλαγή αιχμαλώτων και αποχώρηση του Ισραήλ από τμήματα της Γάζας.
«Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από τους αδελφούς μεσολαβητές και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι ο πόλεμος έχει τελειώσει οριστικά», λέει ο Χαλίλ αλ-Χάγια.
Πρόσθεσε ότι 250 Παλαιστίνιοι που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης σε ισραηλινές φυλακές θα αφεθούν ελεύθεροι στο πλαίσιο της συμφωνίας, μαζί με 1.700 Παλαιστίνιους από τη Γάζα που συνελήφθησαν από την έναρξη του πολέμου.
• Επόμενα βήματα: Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ συνεδριάζει για να ψηφίσει την πρώτη φάση ενός σχεδίου κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκε χθες και καταρτίστηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ . Θα ακολουθήσει ψηφοφορία στο πλήρες υπουργικό συμβούλιο. Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά την έγκριση της ισραηλινής κυβέρνησης, σύμφωνα με αξιωματούχους.
• Τι περιλαμβάνει η συμφωνία: Η απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού σε συμφωνημένο σημείο και η απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστινίων κρατουμένων. Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι πρέπει να γίνει μια «επίσημη δήλωση» για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα πριν από την απελευθέρωση των ομήρων.
• Χρονολόγιο: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι όμηροι είναι πιθανό να απελευθερωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και εξακολουθεί να σκοπεύει να ταξιδέψει στην περιοχή σύντομα.
• Αντίδραση: Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αντέδρασαν στο σχέδιο τόσο με εορτασμούς όσο και με συγκρατημένη αισιοδοξία . Παραμένουν πιθανά σημεία τριβής , όπως ο αφοπλισμός της Χαμάς και η διακυβέρνηση της Γάζας.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ θα συνέλθει τις επόμενες ώρες για να ψηφίσει επί ενός κυβερνητικού ψηφίσματος που θα προβλέπει την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα και Παλαιστινίων κρατουμένων που κρατούνται από το Ισραήλ.
-Εντός 24 ωρών από την έγκριση του σχεδίου από την κυβέρνηση, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν κατά μήκος της κίτρινης γραμμής, της προτεινόμενης αρχικής γραμμής αποχώρησης των Ισραηλινών από τη Γάζα.
-Εντός 72 ωρών από την αναδιάταξη, 20 εν ζωή Ισραηλινοί όμηροι και 28 νεκροί όμηροι — συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων νεκρών μη Ισραηλινών ομήρων — θα απελευθερωθούν από την αιχμαλωσία τους στη Γάζα.
-Το ψήφισμα ορίζει ότι το χρονοδιάγραμμα απελευθέρωσης των ομήρων θα «καθοριστεί με προσεκτική εξέταση ώστε να αποφευχθεί η διακινδύνευση της ζωής τους ή η καθυστέρηση της απελευθέρωσής τους, δεδομένων των μοναδικών συνθηκών και της κατάστασης των ομήρων».
-Εάν οι σοροί των νεκρών ομήρων δεν απελευθερωθούν όλες, τότε θα εφαρμοστεί ένα διαβαθμισμένο παράρτημα με «πρόσθετους όρους», ορίζει το ψήφισμα.
-Με τη σειρά του, το Ισραήλ θα ξεκινήσει την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων και κρατουμένων που βρίσκονται υπό την κράτηση της Ισραηλινής Υπηρεσίας Φυλακών ή των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων. Αυτό θα περιλαμβάνει 250 κρατούμενους που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης και οι οποίοι θα αφεθούν ελεύθεροι με τη συμφωνία ότι θα απελαθούν στη Γάζα ή στο εξωτερικό και δεν θα επιστρέψουν στο Ισραήλ.
-Το Ισραήλ θα αφήσει επίσης ελεύθερους 1.700 κατοίκους της Γάζας και 22 ανήλικους, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, αλλά συνελήφθησαν μετά.
Θα επιστραφούν επίσης οι σοροί 360 ανθρώπων που το Ισραήλ έχει χαρακτηρίσει «τρομοκράτες».
Ειδήσεις Σήμερα
- «Πρόεδρε πρέπει να το ποστάρετε τώρα» – Το σημείωμα-βόμβα που έδωσε ο Ρούμπιο στον Τραμπ λίγο πριν ανακοινώσει την ειρήνη στη Γάζα
- Κρήτη: Πνίγηκε ηλικιωμένος σε παραλία στα Φαλάσαρνα
- «Γλυκοαίματος»: Ακούγεται καλό, αλλά δεν είναι
- Χαμάς: Αντιτίθεται στην «Επιτροπή Ειρήνης» που θα επιβλέπει τη διακυβέρνηση της Γάζας
- Superfoods: Είναι πραγματικά «σούπερ» ή ένας ακριβός μύθος;

