«Διατηρούμε άριστες σχέσεις εργασίας με την Κίνα, θα πάμε εκεί σε πέντε με έξι εβδομάδες» είπε σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, υποστηρίζοντας ότι η κινεζική πλευρά «δεν είχει πρόβλημα» με την αναβολή, σύμφωνα με το Reuters.
Η αναβολή της επίσκεψης επιτείνει την αβεβαιότητα τόσο για τις αγορές όσο και για τη διπλωματία, σε μια περίοδο που ο πόλεμος με το Ιράν ωθεί προς τα επάνω την τιμή του πετρελαίου και απειλεί τη νυαυσιπλοϊα στα Στενά του Ορμούζ.
Η καθυστέρηση βάζει επίσης στο περιθώριο τις συνομιλίες για την άμβλυνση των διενέξεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου για τους δασμούς, την Ταϊβάν, τις εξαγωγές ημιαγωγών, τις σπάνιες γαίες και τη γεωργία.
Η επίσκεψη ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 31 Μαρτίου-2 Απριλίου, ωστόσο το Πεκίνο ποτέ δεν ανακοίνωσε επισήμως την ακριβή ημερομηνία και, συνήθως, δεν προαναγγέλει το πρόγραμμα του προέδρου Σι.