ΘΕΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ EΘΕΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ της ΕΕ

Το χάος των hot spot στα νησιά διώχνει τους εμπειρογνώμονες

18/11/16 • 08:32 | UPD 18/11/16 • 08:32

Μεγαλώνει ο φαύλος κύκλος της έντασης στα χοτσπότ των νησιών και τα αλλεπάλληλα επεισόδια απειλούν τώρα ευθέως να απομακρύνουν τους εμπειρογνώμονες που έχουν έρθει από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να βοηθήσουν σε θέματα ασύλου.

Εως τώρα ήταν η ελληνική κυβέρνηση που ζητούσε περισσότερους εμπειρογνώμονες για να εξετάζονται γρηγορότερα οι αιτήσεις ασύλου των προσφύγων ώστε να μην εγκλωβίζονται επ’ αόριστον. Με τη διαχείριση που ακολούθησε η κυβέρνηση, όμως, πέτυχε ακριβώς το αντίθετο, καθώς η Κομισιόν θέτει πλέον το ζήτημα της ασφάλειας γραπτά στον υπουργό Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα απειλώντας με επαναπατρισμό των εμπειρογνωμόνων.

Στην παραπάνω αρνητική εξέλιξη έρχεται να προστεθεί και η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της Αγκυρας με κράτη μέλη και θεσμικά όργανα, με αποτέλεσμα να απειλείται όσο ποτέ με κατάρρευση η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Τον χορό του επαναπατρισμού εμπειρογνωμόνων ξεκίνησε η βελγική κυβέρνηση, η οποία, όπως αποκάλυψε στη Βουλή της χώρας του ο αρμόδιος υφυπουργός Τέο Φράνκεν, οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση μετά τα επεισόδια του προηγούμενου μήνα στο hot spot της Λέσβου. Οταν προχθές το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα, η Αθήνα δεν σχολίασε την πρόθεση των Βέλγων, αλλά τα σοβαρά επεισόδια στη Χίο την περασμένη νύχτα έδωσαν νέα τροφή στο πρόβλημα.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν στον καταυλισμό της Σούδας, μέσα στην τάφρο του κάστρου της πόλης, από μαινόμενους κυρίως Αφρικανούς μετανάστες. Κάηκαν σκηνές (σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης ο καταυλισμός στη Σούδα καταστράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος του), έσπασαν τζάμια αυτοκινήτων και βιτρίνες καταστημάτων, ενώ άγνωστος είναι ως τώρα ο αριθμός συλλήψεων μεταναστών και προσφύγων. Τελικά τα επεισόδια έληξαν με παρέμβαση δυνάμεων των ΜΑΤ.

Οπως μετέδωσε ο Σταθμός Αιγαίου της ΕΡΤ, όλα ξεκίνησαν περί τις 11 το βράδυ, όταν άρχισαν να πέφτουν στα σπίτια περιοίκων του καταυλισμού βεγγαλικά, τα οποία είχαν κλαπεί από κατάστημα της περιοχής.
Στις συμπλοκές ενεπλάκησαν και άτομα από τον χώρο της Χρυσής Αυγής, πολλά από τα οποία κρατούσαν και σιδηρολοστούς. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν σε μεγαλύτερη ακτίνα, ενώ αναφέρεται ότι προπηλακίστηκαν ακόμα και συλληφθέντες μετανάστες μέσα σε κλούβα της Αστυνομίας.

Ο Ελληνας υπουργός αρμόδιος για τη Μετανάστευση Γιάννης Μουζάλας βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες και αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Βέλγο ομόλογό του Τέο Φράνκεν ο οποίος έχει ήδη δηλώσει πως δεν πρόκειται να στείλει ξανά στα νησιά τους εμπειρογνώμονες εάν δεν έχει τη βεβαιότητα ότι διασφαλίζεται η σωματική τους ακεραιότητα, ενώ άσκησε κριτική και για τις καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ – ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου